Dúhové zdravie:
5 farieb, ktoré by nemali chýbať na vašom tanieri. A prečo?

Jana Klimanová, 29. mája 2023     3 minúty čítania

Už ste sa niekedy zamysleli, prečo má ovocie a zelenina rôzne farby? Farebné jedlo je nielen pekné na pohľad, ale chráni nás aj pred chorobami a pomáha pri chudnutí. Ovplyvňuje dokonca aj našu psychiku.



Foto: Shutterstock

3. Žltá pre hladkú pokožku

Žltá mrkva, struková fazuľka, tekvica, citróny, banány či ananás sú obrovskou zásobárňou vitamínu C a karotenoidov. Táto farba chráni bunky rastlín pred poškodením a UV žiarením. Sú to antioxidanty, ktoré stimulujú imunitný systém, pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam a starnutiu kože. Posilňujú náš organizmus voči stresu a zlepšujú naše mentálne schopnosti.





ANKETA: Máte najradšej červené ovocie?

84,3%



15,7%







Diskusia k článku







TOPlist