Dúhové zdravie:
5 farieb, ktoré by nemali chýbať na vašom tanieri. A prečo?

Jana Klimanová, 29. mája 2023     3 minúty čítania

Už ste sa niekedy zamysleli, prečo má ovocie a zelenina rôzne farby? Farebné jedlo je nielen pekné na pohľad, ale chráni nás aj pred chorobami a pomáha pri chudnutí. Ovplyvňuje dokonca aj našu psychiku.



Foto: Shutterstock

1. Červená pre zdravé srdce

Paradajky, červené papriky a melón, jahody, maliny a višne sú ideálne pre ľudí, ktorí majú problém so srdcom alebo vysokým tlakom.

Typické zafarbenie majú vďaka vysokej hladine lykopénu, ktorý je prírodným antioxidantom. Ten chráni telo pred voľnými radikálmi a pomáha predchádzať rakovine. Avšak lykopén v paradajkách náš organizmus využije oveľa lepšie po tepelnom spracovaní.

Fytochemikálie: Farebné odtiene ovocia a zeleniny spôsobujú fytochemikálie, zdraviu prospešné látky. Rastlinám dodávajú typickú farbu, chuť a vôňu, pozitívne pôsobia na telesnú bunky a ochraňujú nás pred ochoreniami.





ANKETA: Máte najradšej červené ovocie?

84,3%



15,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist