Dobrý nápad:
Jednoduchý trik, ktorý zabezpečí, že syr v chladničke vydrží trikrát dlhšie

Jana Klimanová, zdroj: Allrecipes, 8. júla 2024     3 minúty čítania

Stačí jeden krok, jedna ingrediencia a váš obľúbený syr ostane čerstvý dovtedy, kým ho celý neskonzumujete.



Foto: Shutterstock

Z chladničky ste vybrali svoj obľúbený čedar, no pleseň na jeho povrchu vám nekompromisne pripomína, že ste syra kúpili opäť viac, než bolo treba. Je vám to povedomé? Vyskúšajte jednoduchý trik, ako mu predĺžiť životnosť.

Plesne na syre môžu mať rôzne farby a typy - niektoré môžu byť neškodné. Tak ako ušľachtilé plesne, ktoré prispievajú k charakteristickej chuti a vôni syra. Avšak plesne, ktoré sa objavujú na syre až v chladničke, a teda ktoré na syre nemajú čo hľadať, oprávnene považujeme za zdravotne rizikové.

Už vo chvíli, keď je syr nakrájaný, vystavený vzduchu a vlhkosti, začínajú sa odrátavať minúty jeho životnosti a konzumovateľnosti. Aj otvorený blok syra však môže v chladničke vydržať štyri až osem týždňov. Samozrejme, v závislosti od druhu syra. A pri použití jednoduchej ingrediencie.

Jednoduchá pomoc

Ak chcete uložiť syr, ktorý ste práve vybrali z obalu a neskonzumovali, nedávajte ho do chladničky len v uzatvárateľnom vrecku alebo v plastovej nádobe.



Foto: Shutterstock

Použite kuchynskú papierovú utierku, ktorú namočíte do bieleho octu. Utierka má byť vlhká, prebytočný ocot vyžmýkajte. Do utierky zabaľte syr a až potom ho vložte do uzatvárateľného vrecka či vzduchotesnej nádoby a do chladničky.

Nezabudnite pravidelne kontrolovať vlhkosť papierovej utierky a ak vyschne, znovu ju namočte do octu.

Obávate sa syra s octovou príchuťou? Nemusíte, tento trik chuť syra neovplyvní. Naopak, ocot, resp. kyselina octová, zabráni rastu baktérií a plesní na povrchu syra. Zároveň udržuje správnu vlhkosť syra, aby nevyschol.

Na všetky druhy syra?

Octová bariéra funguje v prípade tvrdých syrov s nízkym obsahom vlhkosti ako parmezán, pecorino, čedar a tiež polotvrdých - gouda, eidam alebo napríklad provolone.

Pri mäkkých syroch typu brie, gorgonzola, camembert či mozzarella by však ocot spôsobil zmenu textúry, ale najmä chuti. Takže sa pre ne táto metóda uchovávania nehodí.



ANKETA: Kupujete si tvrdý syr vcelku a potom z neho doma postupne odkrajujete?

88,5%



11,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist