Do kuchyne aj do kúpeľne:
4 podoby arašidového masla. Na slano, na sladko, na vlasy, aj na tvár

Jarmila Horváthová, 26. februára 2024     5 minút čítania

Vyjedáte arašidové maslo len tak lyžicou? Možno je to iba preto, že neviete, ako by ste ho mohli v kuchyni použiť aj nápaditejšie. A nielen tam.



Foto: Shutterstock

Arašidové maslo či správnejšie krém zbožňujú od Ameriky po Áziu, u nás sa však až tak veľmi nepoužíva, čo je škoda. Krémové maslo vyrobené z arašidov má široké využitie v kuchyni, v sladkých aj v slaných jedlách, ale nielen v nej – môžete ho použiť aj ako domácu kozmetiku.

Na slano do teplých aj studených omáčok

Arašidové maslo má v podstate neutrálnu chuť, takže ho možno používať do sladkých aj do slaných jedál. Je výborným základom pre omáčky, ktoré môžete podávať napríklad ku kuracím špízom, ale aj k ázijských cestovinám či k pečenej zelenine.

K zelenine a k cestovinám sú omáčky z arašidového masla naozaj vhodné, pretože obsahuje bielkoviny, ktoré nasycujú. Takže taká omáčka aj z taniera zeleniny urobí výdatné jedlo.



Foto: Shutterstock

Úplne najjednoduchšiu omáčku pripravíte zmiešaním 250 ml zeleninového vývaru s 2 PL arašidového masla. Ak by ste chceli sofistikovanejšiu verziu, tak nastrúhajte kúsok zázvoru, roztlačte 1 strúčik cesnaku, nakrájajte nadrobno čili papričku a všetko zmiešajte so 150 ml vývaru, 1 PL medu, trochou soli a 100 g arašidového masla. Všetko spolu dobre premiešajte. Omáčku môžete podávať studenú ako dip alebo ju môžete prihriať.

Sladké maškrtenie

Na sladko má arašidové maslo naozaj široké použitie – môžete ho pridať do cesta na mafiny, brownies, lávových koláčikov, do cheesecaku, zmrzliny alebo použiť ako spojivo do rôznych nepečených guliek.

Alebo si môžete urobiť takúto superjednoduchú čokoládovú maškrtu. Osobitne roztopte nad vodným kúpeľom 100 g bielej a 100 g tmavej čokolády. Ku každej pridajte 50 g arašidového masla a premiešajte. Obidve čokolády potom vylejte na plech, špajdľou premiešajte, vznikne pekný mramorový efekt a nechajte stuhnúť. Nie, že by to bola zdravá pochúťka, ale určite je hodnotnejšia, ako klasická čokoláda.

Ak si dávate pozor na líniu, ale predsa len máte chuť na niečo sladké, riešením môžu byť arašidové keksíky. Na ne potrebujete 250 g arašidového masla, 1 vajce, 60 g medu a 100 g nasekaných orechov, alebo nalámanej čokolády, pripadne kombináciu obidvoch.



Foto: Shutterstock

Stačí všetko v miske zmiešať a nechať chvíľu odstáť. Keď zmes stuhne, urobte z nej guľôčky (cca 20 gramové), ktoré dlaňou trochu sploštíte a poukladáte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ich ešte môžete ozdobiť šrafovaním pomocou vidličky. Pečte 8-10 minút pri 180 stupňoch.



Kupované aj domáce

Arašidové maslo sa dá bez problémov dnes kúpiť, ak ho budete kupovať, treba sa pozrieť na zloženie. Najkvalitnejšie obsahujú 100 percent arašidov.

Ak máte výkonný mixér, dá sa vyrobiť aj doma. Stačí v ňom arašidy (nesolené) rozmixovať so štipkou soli, prípadne pridať pár kvapiek oleja neutrálnej chuti. Z 200 g arašidov dostanete rovnaké množstvo masla. V sterilizovanom pohári ho môžete skladovať v chladničke 4 týždne.



Foto: Shutterstock

Na vlasy aj na pleť

Arašidový krém môžete využiť aj v domácej kozmetike. Biotín z arašidov významne prispieva k zlepšeniu stavu pokožky a vlasov. Rastlinné bielkoviny a tuky navyše zabezpečujú ich dostatočnú hydratáciu. Aj vitamín E obsiahnutý v arašidoch pomáha zabrániť vysušovaniu pokožky a dodáva jej vlhkosť.

Na vlasy môžete použiť arašidové maslo ako masku – zohrejte ho trochu v mikrovlnnej rúre, aby sa ľahšie rozotieral a natrite si ho na vlasy. Nechajte pôsobiť minimálne 2 hodiny a potom dôkladne opláchnite.

Ak z neho chcete vyskúšať masku na tvár, odporúča sa zmiešať 1-2 polievkové lyžice arašidového masla s rovnakým množstvom medu. Potom naniesť na vyčistenú tvár a nechať pôsobiť približne 15 minút. V kombinácii s medom má táto pleťová maska aj antibakteriálny účinok, pomáha čistiť pleť a uvoľňovať póry. Potom treba tvár dôkladne opláchnuť a naniesť krém, ktorý používate.



ANKETA: Chutí vám arašidové maslo len tak samotné?

84,8%



15,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist