Cukrovinkový špeciál:
Tento rok to skúste chutne, zdravo a netradične

P. R., 10. decembra 2018     7 minút čítania

Tradícia každoročného vypekania vianočných cukroviniek opäť klope na dvere. Celá rodina sa už určite netrpezlivo teší na ich neodolateľnú chuť a vôňu. No je tu aj druhá strana mince, a to priberanie či výrazne väčšia záťaž na organizmus, než na akú je zvyknutý počas roka.



Foto: AdobeStock

Čo tak vybočiť tento rok zo zaužívaného stereotypu a pripraviť pre seba a svoju rodinu síce menej tradičnú, no zdravšiu variantu obľúbených cukroviniek? A nemusí byť rovno „raw“. Úplne postačí, ak vo svojich obľúbených receptoch nahradíte klasické ingrediencie o niečo zdravšími. Prinášame vám 6 tipov na „fit“ suroviny, vďaka ktorým ani vaša domáca váha nezistí, na čom všetkom ste si počas sviatkov pochutnávali.

① BIELA MÚKA → celozrnná múka
Najväčší rozdiel medzi klasickou múkou a celozrnnou je v tom, že práve v tej celozrnnej sa polysacharidy uvoľňujú postupne. Klasickú bielu múku môžete veľmi jednoducho nahradiť špaldovou, ovsenou, pohánkovou, pšeničnou či ražnou múkou.



Foto: Shutterstock

② BIELY CUKOR → trstinový cukor, med, sirupy, stévia
Biely cukor môžete nahradiť inými, zdravšími alternatívami. Ak nechcete príliš experimentovať, skúste najskôr trstinový cukor. Ak chcete siahnuť po ešte zdravšej alternatíve, využite med alebo stéviu. Možnosťou sú aj sirupy, ako napríklad agávový alebo javorový. Vyvarujte sa však umelých sladidiel.



Foto: AdobeStock

③ MARGARÍN → maslo, za studena lisované oleje
Áno, bez tukov to nejde, no aj v tomto prípade máte možnosť výberu z kvalitnejších tukov. Ak nemáte problémy s cholesterolom, doprajte si namiesto margarínu klasické tradičné maslo (pri problémoch s intoleranciou bezlaktózové alebo kozie maslo). Ak sa vám nepozdáva ani táto možnosť, siahnite po kvalitných rastlinných tukoch s obsahom mastných kyselín. K pečeniu sa veľmi hodí napríklad aj sezamový olej.

④ MARMELÁDA A KANDIZOVANÉ OVOCIE → čerstvé ovocie
Bežné marmelády môžete kľudne nahradiť čerstvým rozmixovaným ovocím presne podľa vášho gusta. Aj kandizované ovocie v sebe obsahuje vysoké množstvo zbytočného cukru. Kľudne ho môžete nahradiť nesírenými hrozienkami, slivkami či marhuľami. Ovocný podiel vo vašich vianočných cukrovinkách tak bude stopercentný a hlavne, bez cukru.



Foto: AdobeStock

⑤ KRAVSKÉ MLIEKO → rastlinné náhrady mlieka
Kravské mlieko je pre človeka ťažšie stráviteľné. Niektorí z nás musia taktiež bojovať s intoleranciou na laktózu. Aj v tomto prípade však existuje pestrý výber rastlinných náhrad. Aj pri pečení môžete obyčajné mlieko nahradiť napríklad sójovým, ryžovým, orechovým či ovseným.

⑥ DROBNOSTI NA ZÁVER
- vínny kameň alias kypriaci prášok bez fosfátov namiesto obyčajného kypriaceho prášku
- sójová múka s vodou namiesto vajec
- kvalitné kakao z ekologicky férového obchodu Fairtrade namiesto tohto obyčajného
- sušené ovsené mlieko namiesto práškového cukru ako posýpka

Stačí tak málo na to, aby vaše vianočné cukrovinky nepokúšali vašu pevnú vôľu na každom kroku. A nemusíte ostať len pri pár kúskoch! Doprajte sebe aj svojim blízkym malé zdravé maškrty a nebojte sa kulinárskych experimentov. Všetky ingrediencie na klasické, ale aj zdravé vianočné pečenie nájdete za výhodné ceny v Kauflande. Ochutnajte privátne značky K-free, K-Bio, K-take it veggie či K-Classic, ktoré vám podajú pri zdravom pečení pomocnú ruku. Dobrú chuť a zdravým vianočným cukrovinkám zdar!

Pečieme chutne, zdravo a netradične s Martou Marčákovou à la „The story of a cake“



VIANOČNÉ MAROKÁNKY V ČOKOLÁDE
Príprava 45 minút, cca 12 ks

Ingrediencie:
125 ml smotany na šľahanie K-Classic
90 g sušených brusníc
80 g nadrobno nasekaných pistácií
120 g nasekaných mandlí K-Classic
1 PL kokosového tuku
60 g pšeničnej hladkej múky K-Classic
80 g práškového cukru

Postup:
1. Do hrnca alebo na hlbšiu panvicu nalejeme smotanu na šľahanie a začneme zohrievať.
2. Pridáme pokrájané sušené brusnice a nasekané pistácie aj mandle.
3. Nakoniec pridáme kokosový tuk, múku aj cukor. Premiešavame, kým sa nevytvorí hustá, lepivá masa. Rúru vyhrejeme na 160 stupňov. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
4. Z masy robíme postupne na plech rovnaké, menšie placky. Pečieme ich cca 20 minút.
5. Marokánky budú po upečení ešte trošku mäkké, ale po vychladnutí stvrdnú. Namáčame ich potom z jednej strany v čokoládovej poleve a necháme stuhnúť.
6. Skladujeme v chlade.



RAW VEGÁNSKE ĎATLOVÉ HVIEZDIČKY
Príprava 15 – 20 minút

Ingrediencie:
350 g datlí alebo datľovej pasty
2 PL javorového sirupu
75 g mletých vlašských orechov K-Classic
75 g jemných celozrnných vločiek K-Bio
1 ČL škorice
štipka mletého zázvoru
štipka mletého muškátového orieška
50 g mandlí blanšírovaných mletých K-Classic

Postup:
1. Datle pár hodín dopredu namočíme do vody, aby sa lepšie rozmixovali. Prebytočnú vodu zlejeme a datle rozmixujeme. Môžeme použiť aj hotovú datľovú pastu, ktorú nakrájame na menšie kúsky.
2. K rozmixovanej datľovej zmesi pridáme mleté vlašské orechy, mleté celozrnné vločky, škoricu, mletý zázvor a mletý muškátový oriešok. Nakoniec dosladíme javorovým sirupom.
3. Zmes poriadne pomixujeme v mixéri. Ak máme hotovú datľovú pastu, zmes môžeme spracovať rukami na kompaktné cesto.
4. Cesto bude trošku lepkavé, a preto ho najlepšie vyvaľkáme medzi dvoma kusmi potravinovej fólie. Z cesta vykrajujeme hviezdičky alebo iné tvary a obaľujeme v najemno pomletých mandliach. Môžeme vytvarovať aj obyčajné guľôčky a tieto tiež obaľovať.
5. Skladujeme v chlade v uzatvárateľnej nádobe.

Recepty sú pripravené aj nafotené v spolupráci s foodblogerkou Martou Marčákovou alias „The story of a cake“.








 



TOPlist