
Petra dáva súťažiacim v šou cenné rady.
Foto: Archív STVR
Čiže ešte pôjdeš? Neodradilo ťa to?
Jasné, že pôjdem. Aj napriek náročným situáciám som tam získala ocenenie aj diplom, no nie také, aké by som si želala. Preto pôjdem opäť.
A aké ocenenie by si chcela získať?
Chcela by som byť spokojná sama so sebou, vidieť, že to viem aj v Taliansku a nielen na Slovensku. Je totiž úplne iné súťažiť doma a celkom iné niekde v Taliansku. Je to fajn, pretože v zahraničí ma nehodnotia podľa toho, kto som, ale podľa toho, čo viem a ako sa mi darí.
Tvoj malý syn má už päť rokov. Aj si s tebou doma rád niečo pripravuje?
Viki rád pečie a úplne jasne si vie povedať, na čo má chuť a niekedy pri tom používa aj cukrárske odborné výrazy. (Smiech.) Zatiaľ síce pečie so mnou alebo s babkou, ale je pri tom veselo. Minule chystal niečo s mojou mamou a tá mu povedala, aby rozbil vajíčko. A on ho tam hodil celé so škrupinkou, pretože nechce mať špinavé ruky. Momentálne fičíme na vyprážaných šiškách, tie má veľmi rád. Dokonca nemusia byť ani plnené, najviac mu chutí cesto, ktoré robievam. Má tiež veľmi rád strúhaný tvarohový koláč s višňami, ktorý ste podľa môjho receptu upiekli aj v TV Varecha, no a ešte miluje aj vianočku.
Bola si ako porotkyňa hodnotiť v Londýne výrobky pre značku Great taste. Aký to bol zážitok?
Geniálny! Páčilo sa mi, že je to tam extrémne priehľadné, bolo pri nás toľko ľudí, že nebola ani len šanca na nejaké ovplyvňovanie. Jedla som tam napríklad najlepší steak na svete. Bolo to európske mäso, ktoré zrelo dvanásť mesiacov v soľnej jaskyni a nebolo ho treba ani hrýzť. A dokonalá bola aj jeho príprava. A okrem toho som hodnotila asi 40–50 výrobkov, bolo to z každého rožka troška, napríklad aj kečupy, pralinky a koreniny. Je tam veľmi veľké sito, lebo asi až 80 % ochutnávaných produktov nedostane žiadnu hviezdičku. Tento rok bolo prihlásených až 14 700 výrobkov, ani som tomu nemohla uveriť. V Londýne som si navyše prešla aj nové gastropodniky.
"V zahraničí ma nehodnotia podľa toho, kto som, ale podľa toho, čo viem a ako sa mi darí.“
A čo si objavila?
Veľmi sa mi páčil jeden podnik, ktorý má tri hviezdičky Great taste. Prevádzkuje ho dáma, ktorá pečie len baskický cheesecake. Má teda len jediný druh tovaru, ktorého tam má doslova na tony a záujem je veľmi veľký. Funguje to tak, že si zoberiete škatuľku s cheesecakom, zaplatíte a idete preč. Zaujalo ma to, že ten jeden produkt robí tak skvelo, že nemusí robiť nič iné. Páči sa mi, že sa takto špecializuje. V tom momente, keď sa na niečo špecializujete, máte veľkú šancu sa stať najlepším v tom, čo robíte.
Videli sme, že už si sa začala venovať aj záhradke. Čo v nej pestuješ?
Stavila som na plodiny, ktoré môžem použiť do pečenia. Preto u mňa v záhrade rastú fialové, žlté, ružové aj čierne maliny. Tento rok som si kúpila aj špeciálnu japonskú odrodu malín so škrupinkou, ktorá sa musí olúpať. Mám arónie, ktoré milujem, no bojujem s drozdami o to, kto ich zje prvý. Pestujem rebarboru, jahody, hurmikaki, zemolez, tento rok budem prvýkrát oberať kivi. Mám aj osem druhov mäty, ktorú rada používam, no každý rok sa poriadne rozrastie, takže ešte netuším, čo s ňou budem robiť. (Smiech.)
Pripravte si sladké dobroty podľa receptov Petry Tóthovej:
Diskusia k článku