Čistý sporák:
5 malých trikov, aby pri vyprážaní olej z panvice neprskal

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Mastnota na sporáku, obkladačkách aj linke, tak to v kuchyni zvyčajne vyzerá po vyprážaní. Ale nemusí. Ako prskaniu oleja zabrániť?



Foto: Shutterstock

1. Používajte správnu panvicu

Začnime panvicou. Na vyprážanie a pečenie je najlepšia panvica s nepriľnavou povrchovou úpravou. Jej hlavnou výhodou je, že na vyprážanie spravidla potrebujete menej oleja, takže dochádza k oveľa menšiemu rozstrekovaniu.

Ešte lepšie je používať takéto panvice s vysokým okrajom a s veľkým priemerom. Čím väčšia panvica, tým menej tuku strieka okolo. Samozrejme, ak ju nenaplníte mäsom alebo zeleninou až po okraje.

2. Vyberte správny olej

Na prípravu je najlepšie zvoliť olej s vysokým bodom zadymenia od 180 °C do 250 °C, výborné je aj prepražené maslo (ghee, ghí). Pomôže aj vyprážanie pri strednej teplote.


3. Potraviny osušte

Za nepríjemné striekanie tuku je zodpovedná voda, ktoré je v alebo na potravinách. Preto je dôležité suroviny pred vyprážaním dôkladne osušiť papierovou kuchynskou utierkou. Ak idete vyprážať mäso, vyberte ho z chladničky 30 minút vopred a pred vyprážaním ho osušte.

4. Pridajte do panvice soľ

Striekanie tuku je spôsobené miešaním horúceho tuku s vodou, ktorá uniká z jedla. Ak do panvice pridáte trochu soli, voda sa na ňu naviaže a striekanie sa zníži. Rovnakú úlohu splní aj múka, jej nevýhodou však je, že sa pri vyprážaní spáli.

5. Panvicu prikryte

Čo 100-percentne proti striekaniu pomôže, je vhodná ochrana panvice – najlepšie je sitko, ktoré sa umiestňuje na panvicu ako pokrievka. Para cezeň môže uniknúť, ale prskajúci tuk nie.



ANKETA: Používate na vyprážanie prepustené maslo?

6,5%



93,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist