Foto: Shutterstock
Černice, alebo správne ostružina černicová, malé tmavé bobule s jemne kyslastou chuťou, dozrievajú v júli a v auguste, pri teplom, slnečnom počasí aj skôr. Ak ich nazbierate viac ako skonzumujete, sú skvelé na džem, sirup či likér. Avšak nielen plody, ale aj listy sú plné zdraviu prospešných látok.
Čerstvé plody
Hodia sa do ranného jogurtu, chutia s tvarohom, ale aj v ovocných či zeleninových šalátoch, sú výborné k tvrdým a plesňovým syrom, pripraviť si môžete aj niektorý z dezertov s týmto šťavnatým ovocím.Foto: Shutterstock
Ak máte veľké množstvo černíc, môžete ich zamraziť. Pred zmrazením ich dôkladne umyte, osušte a rozložte na plech. Po zmrazení ich presypte do vzduchotesných vreciek. Takto si ich môžete uchovať na neskôr, napríklad na prípravu smoothie alebo na pečenie.
Konzumácia čerstvých plodov vám prospeje, ak trpíte zápchou, jedna šálka denne pomôže znížiť vysoký tlak, čerstvé plody vám dodajú energiu pri vyčerpaní a slabosti.
Zavárané černice
Alternatívou k čerstvým a mrazeným černiciam sú zavárané plody.Džem
Umyté plody (500 g) dajte do hrnca, pokvapkajte šťavou z citróna, zasypte 250 g cukru a povarte 10 minút. Keď černice zmäknú, rozmixujte ich ponorným mixérom a dajte do pohárov. Uzavreté poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Černicový džem je vynikajúci proti hnačke.Foto: Shutterstock
Výluh z listov
Nielen bobule, ale aj listy ostružiny černicovej pomôžu pri zdravotných problémoch. Na výluh z listov potrebujete 50 g listov a 1 l vody. Listy zalejte vriacou vodou, a po 20 minútach výluh sceďte.Výluhom kloktajte pri kašli, angíne a zápaloch ústnej dutiny. Pomáha tiež pri psychickom vypätí, vysokom tlaku a hnačke. Výluh z černíc sa používa na kúpeľ pri kožných ochoreniach.
Ako nám černice pomáhajú
Čaj z listov
Liečivý čaj si môžete pripraviť z čerstvých aj sušených listov. Zbierajte nepoškodené listy, čaj zo zvädnutých listov by vám mohol spôsobiť tráviace problémy. Najlepšie obdobie pre zber listov je v čase kvetu.Foto: Shutterstock
1 PL sušených listov v šálke zalejte horúcou vodou a po 10 minútach sceďte. Po vychladnutí si môžete čaj ochutiť medom. Čaj z listov černice je vynikajúci pri nachladnutí, zápale pľúc a priedušiek, bolestiach v hrdle a pri angíne.
Diskusia k článku