Chutné zrniečka:
Mak nepatrí len do koláčov. Objavte ďalšie spôsoby, ako s ním v kuchyni čarovať

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

U nás ho zvyčajne používame pri pečení rôznych múčnikov či ako posýpku sladkých jedál. Možností, ako zdravý mak zaradiť do jedálnička, je však oveľa viac.



Foto: Shutterstock

Mak je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý, patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom vápnika. Niektorí lekári dokonca odporúčajú najmä starším ženám jesť denne lyžicu maku ako prevenciu proti osteoporóze.

V našich končinách ho používame zvyčajne len do koláčov alebo ako posýpku napríklad na parené buchty, šúľance či rezance. Jeho "služby" niektorí ešte využívajú do bezlepkových pokrmov, keďže je výbornou náhradou múky.

Nie každý má mak rád, ale ak patríte medzi jeho priaznivcov, možností, ako do našej stravy zaradiť je oveľa viac.

Tip od profíkov, aby bol ešte chutnejší

Aby ste dostali z maku ešte viac chuti, opečte ho nasucho na panvici. Keďže zrniečka sú tmavé, podľa ich farby dĺžku opekania ťažko odhadnúť, riaďte sa preto vôňou – keď začne voňať, je hotový.


Do smoothies a do kaší

Mak možno použiť rovnako ako iné zrniečka do smoothies alebo ranných kaší a tak zvýšiť dennú dávku vápnika. Či si ho tam dáte mletý alebo celý, závisí od vás.



Foto: Shutterstock

Do zmrzliny

Maková zmrzlina už v zmrzlinárňach nie je nič výnimočné a pripraviť si ju môžete aj doma. Stačí vám na ňu 250 g sladeného kondenzovaného mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g krémového tvarohu, 1 PL vanilkového extraktu a 60 g opečených makových semienok (celých alebo pomletých).

Stačí vyšľahať šľahačku a vmiešať do nej ostatné prísady a dať na asi 6 hodín do mrazničky. Do zmrzliny môžete primiešať celý mak, ale ak použijete mletý, jeho chuť bude výraznejšia.



Foto: Shutterstock

Do polievok

Mak môžete pridať do krémových polievok, napríklad do tekvicovej alebo do mrkvovo-paštrnákovej. Používajú sa celé opečené zrniečka a polievke dodajú inú štruktúru, ale aj zaujímavý chuťový podtón.

Do zálievok

Mak sa však hodí aj do iných slaných jedál, napríklad do zálievok na šaláty. Celý mak stačí opražiť na panvici bez oleja a ešte horúci pridať do zmesi medu, horčice, octu, soli, oleja a korenia. Takáto zálievka je vhodná napríklad na šalát z čakanky, špargle, grapefruitu a kreviet.

Do trojobalu

Mak dodá zaujímavú chuť jedlu aj vtedy, keď ho vmiešate do trojobalu, v ktorom obaľujete rybie filety. Používajú sa celé zrniečka.

Na omáčku na cestoviny

V Stredomorí je obľúbená - citrónová omáčka, ktorá sa dáva napríklad na uvarené cestoviny tagliatelle. Aj do nej sa odporúča pridať mak, bude výživnejšia a sýtejšia.



ANKETA: Máte doma mlynček na mak?

90,9%



9,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist