
Foto: Shan’shi
Pripravte sa na kulinársku cestu do srdca Ázie, kde sa sviežosť snúbi s chrumkavou textúrou a explóziou chutí. V tomto článku sa ponoríme do fascinujúceho sveta dvoch ikonických ingrediencií ázijskej kuchyne: jemných a zároveň chrumkavých fazuľových klíčkov a delikátnych, mierne sladkastých bambusových výhonkov.
Tieto nenápadné, no pritom kľúčové zložky, zohrávajú nezastupiteľnú úlohu v mnohých ázijských jedlách, a my ich preskúmame aj v kontexte obľúbeného a všestranného pokrmu – chop suey. Nechajte sa inšpirovať a objavte, ako tieto chrumkavé poklady môžu obohatiť váš stôl a priniesť do vašej kuchyne závan autentickej Ázie.
1. Fazuľové klíčky: Chrumkavý zázrak ázijskej kuchyne
Fazuľové klíčky sú mladé výhonky fazule mungo (Vigna radiata), ktoré sa získavajú procesom klíčenia semien. Na prvý pohľad sú to tenké, biele stonky s malými žltými lístkami na konci. Ich textúra je charakteristicky chrumkavá a chuť jemne oriešková, s nádychom sladkosti. Sú ľahko stráviteľné a predstavujú nutrične bohatú potravinu.Vedeli ste, že: Fazuľové klíčky nielenže obohacujú jedlá svojou textúrou a jemnou chuťou, ale sú aj zdrojom cenných živín, ako sú vitamíny (najmä skupiny B a vitamín C), minerály (draslík, horčík, vápnik, železo), vláknina a bielkoviny. Ich zaradenie do jedálnička tak prináša nielen kulinársky zážitok, ale aj zdravotné benefity.

Foto: Shan’shi
2. Bambusové výhonky: Sladkastá chrumkavosť z hlbín zeme
Bambusové výhonky sú mladé, novo vyrastené stonky bambusových rastlín, ktoré sa zbierajú ešte predtým, než stvrdnú. Majú charakteristickú kužeľovitú formu a sú obalené niekoľkými vrstvami tvrdých listových pošiev, ktoré sa pred konzumáciou odstraňujú. Surové bambusové výhonky majú často horkastú chuť, preto sa pred použitím v kuchyni musia tepelne upraviť – najčastejšie varením, blanšírovaním alebo nakladaním. Po uvarení získavajú jemnú, mierne sladkastú chuť a príjemnú, chrumkavú textúru, ktorá zostáva aj po tepelnej úprave.Vedeli ste, že: Bambus je nielen jedlý, ale aj super pevný a ľahký stavebný materiál. V Ázii sa používa na stavbu domov, mostov a dokonca aj hudobných nástrojov už po stáročia. Takže váš chutný výhonok mohol byť potenciálnou súčasťou strechy!

Foto: Shan’shi
Chop Suey: Všestranná zmes chutí a textúr
Chop suey je populárne jedlo čínsko-americkej kuchyne, ktoré sa vyznačuje svojou variabilitou a rýchlou prípravou. V podstate ide o rýchlo restovanú zmes rôznych ingrediencií, ktoré sú spojené hustou, slanou omáčkou na báze sójovej omáčky a zahustené škrobom.Základ: Zvyčajne obsahuje jeden alebo viac druhov mäsa (najčastejšie kuracie, hovädzie, bravčové alebo krevety), nakrájaného na menšie kúsky alebo plátky.
Zelenina: Je bohaté na rôznu zeleninu, ktorá môže byť sezónna alebo zelenina, ktorú máte práve v chladničke.
Omáčka: Charakteristická je hustá, slaná omáčka, ktorej základom je zvyčajne sójová omáčka, vývar (kurací alebo zeleninový), niekedy s prídavkom ústricovej omáčky, sezamového oleja, cukru alebo iných korenín. Na zahustenie sa používa kukuričný alebo zemiakový škrob.
Vedeli ste, že: Dodnes prebiehajú diskusie o tom, či sa dá chop suey považovať za skutočné čínske jedlo. Pre mnohých v Číne je to skôr americká interpretácia ázijskej kuchyne, zatiaľ čo pre Američanov je to neoddeliteľná súčasť ich predstavy o čínskom jedle.

Foto: Shan’shi
Červené karí kura
Prísady:330 g fazuľové klíčky
8 PL sójová omáčka
400 ml kokosové mlieko
2-3 ČL Thajská karí pasta červená
Ostatné prísady:
350 g kuracích pŕs
1 červená paprika (nakrájaná na malé kúsky)
1/2 ČL cukru
1/2 ČL sušenej citrónovej trávy
1/2 ČL nasekanej čili papričky
2 PL oleja

Foto: Shan’shi
Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, prípadne ich pred varením na chvíľu môžeme vložiť do 4 PL sójovej omáčky, pre zintenzívnenie chuti.
2. Rozpálime olej, pridáme kuracie mäso, karí pastu a spolu osmažíme, aby sa mäso zavrelo a karí pasta rozvinula.
3. Pridáme nasekanú papriku, fazuľové klíčky, cukor, čili a ochutíme sušenou citrónovou trávou.
4. Všetko spolu zalejeme kokosovým mliekom, premiešame a povaríme 7-10 minút. Ku koncu dochutíme sójovou omáčkou.
5. TIP: Môžeme podávať s basmati ryžou.
Fazuľové klíčky
Fazuľové klíčky môžu byť pripravené rôznymi spôsobmi a to z nich robí neodmysliteľnú súčasť ázijskej kuchyne. Klíčky mungo fazule veľmi dobre chutia v jedlách pripravených vo woku, ale sú chutné aj ako príloha k mäsu, rybám a rôznym šalátom. Pred použitím by sa Shan’shi fazuľové klíčky mali dôkladne opláchnuť v studenej vode, aby správne vynikla ich chuť! Krátko ich zahrejte, aby boli chrumkavé a aby viac zosilnela ich chuť.
Sójová omáčka
Sójová omáčka je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne, rovnako ako soľ a korenie v Európe. Sójová omáčka je vyrábaná z fermentovaných sójových bôbov, obilia a soli. Existujú rôzne varianty, ktoré sa odlišujú farbou, konzistenciou a chuťou. Shan’shi sójová omáčka slúži ako doplnok v každom ázijskom pokrme. Je vhodná dokonca aj ako dressing na sushi, maki a sashimi.

Foto: Shan’shi
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne a je získavané z čerstvých kokosových orechov. Obsah tvorí 80 % kokosu, čo môže viesť k tuhnutiu produktu, t.j. kvapalná časť klesne na spodok. Stuhnutá časť kokosového mlieka sa môže použiť namiesto oleja alebo masla na prípravu jedál vo woku. Tekuté kokosové mlieko je ideálne na zjemnenie omáčok a polievok, kedy je potrebné ho pred použitím premiešať.

Foto: Shan’shi
Thajská karí pasta
Shan’shi Thajská karí pasta červená je typická thajská karí pasta pre červené karí. Pasta na varenie a dochucovanie z pálivých čili, v závislosti od dávky, jednoducho vykúzli požadovanú ostrosť vo vašom karí.

Foto: Shan’shi