Cesnak v kuchyni dokáže divy. Viete, ako ho správne skladovať a používať?

P.R. Servis, 27. januára 2021     4 minúty čítania

INZERCIA - Podľa povier má zázračné vlastnosti. Pokrmom dodá výraznú chuť a posilní aj vašu imunitu.



Foto: Kaufland

Každý, kto sa už pokúšal uvariť chutné jedlo pre seba alebo svojich známych, určite zistil, že s cesnakom všetko chutí akosi lepšie. Mimoriadne sa hodí do šalátov a omáčok v kombinácii s bobkovým listom, rascou, tymianom alebo rozmarínom. Je takmer nevyhnutný pri príprave mäsa a údenín. Mnoho slovenských domácností naň nezabúda ani pri sviatočnom stole, kde sa konzumuje spolu s vianočnými oplátkami.

Okrem výraznej chuti dodáva cesnak telu cenné vitamíny a minerály ako meď, zinok, železo, vápnik, mangán či selén. Aj preto je dobré konzumovať ho najmä počas zimných mesiacov. Perfektne sa hodí do rôznych omáčok a polievok, svoje chuťové vlastnosti najlepšie rozvinie počas pečenia v rúre alebo dusenia. Naše staré mamy navyše verili, že vrkoč cesnaku patrí do každej domácnosti, pretože ju chráni pred všetkými nástrahami.



Foto: Kaufland

Načo si dať pri cesnaku pozor?

Pokiaľ chcete získať z cesnaku maximum pre svoje zdravie, treba ho konzumovať surový. Tepelná úprava jeho účinky výrazne znižuje. Ak ho i napriek tomu potrebujete povariť, pridávajte ho do pokrmu až tesne pred jeho dokončením.

Aby si však zachoval vysokú kvalitu, je nevyhnutné správne ho skladovať a vysušiť. Ideálne podmienky má cesnak na tmavom mieste s izbovou teplotou a nízkou vlhkosťou, napríklad do skrinky či špajze. Chladnička mu však príliš nesvedčí.

Slovenský cesnak

„Cesnak pripravený k predaju musí byť suchý, s ucelenou šupkou,“ vysvetľuje Jozef Zruban, obchodný riaditeľ spoločnosti Zeleninárska s.r.o. Ten slovenský spoznáte podľa farby šupy, ktorá nie je snehobiela, ale má mierny zemitý odtieň. „Náš domáci cesnak je tiež aromatickejší. Ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje vôňu a štipľavosť tejto plodiny, sú odrody. Vo všeobecnosti platí, že fialový cesnak je štipľavejší než biely,“ dodáva odborník a jeho výhodou je, že zo skladu to nemá ďaleko k zákazníkovi,“ vysvetľuje J. Zruban.



Foto: Kaufland

Dostupný po celý rok

Vedeli ste, že slovenskí pestovatelia v minulosti produkovali omnoho viac cesnaku, než je tomu v súčasnosti? „Rastúci záujem o slovenskú produkciu zeleniny motivuje našich pestovateľov. To, čo sa produkovalo v tisícoch hektároch, sa teraz pestuje na zanedbateľných plochách a v minimálnych množstvách,“ upozorňuje riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Jozef Šumichrast.

K zvýšeniu záujmu menších a väčších pestovateľov o túto zeleninu prispieva aj dlhodobá podpora obchodného reťazca Kaufland. V spolupráci so slovenskými dodávateľmi ponúkame našim zákazníkom cesnak, ktorý sa vypestoval na Slovensku,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland. „Snažíme sa motivovať aj ďalších poľnohospodárov pre rozšírenie produkcie tejto plodiny do takej miery, aby sme dokázali zabezpečiť dostatok slovenského cesnaku po celý rok.“










 



TOPlist