Buďte v obraze:
Viete, ktorá zelenina je zdravšia uvarená než surová?

Jarmila Horváthová, 25. júna 2024     3 minúty čítania

Surová zelenina je vynikajúca, ale existujú druhy, ktoré nám prospievajú viac, keď sa tepelne upravia.



Foto: Shutterstock

Všetci vieme, že zelenina obsahuje veľa vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok, kvôli ktorým by sme mali uprednostniť jej konzumáciu v surovom stave. Sú však druhy zeleniny, ktoré sú zdravšie, keď sa uvaria či upečú.

Niektoré vitamíny a minerály sa totiž stávajú optimálne „dostupnými“, t. j. vstrebateľnými pre naše telo, až keď sú tepelne upravené. Patrí medzi ne napríklad vitamín A a vitamín E. Iné druhy zeleniny zase obsahujú škodlivé látky, ktoré sa zahrievaním rozkladajú. Ktoré druhy je teda lepšie pred konzumáciou tepelne upraviť?

1. Mrkva

Mrkva obsahuje veľa betakaroténu, ktorý okrem iného prospieva srdcu, krvnému obehu a pokožke. Pre telo je však ťažké absorbovať betakarotén zo surovej mrkvy. Je to jednoduchšie, keď sa trochu povarí. Varenie spôsobí, že bunkové steny mrkvy napučia, vďaka čomu sa betakarotén ľahšie rozpustí.



Foto: Shutterstock

Aby ste zachovali čo najviac živín, mali by ste mrkvu iba umyť a nečistiť ju. Šupka obsahuje mnoho cenných látok. Aby telo mohlo betakarotén spracovať, potrebuje aj trochu tuku, napríklad kvapku olivového oleja, takže k mrkve vždy patrí pár kvapiek oleja, prípadne rozpusteného masla.

2. Tekvica

Tekvica je na tom podobne ako mrkva. Tiež obsahuje veľa betakaroténu, ktorý telo dokáže ľahšie spracovať po jej tepelnej úprave. Preto je lepšie vychutnať si tekvicu napríklad vo forme pyré alebo ju upiecť v rúre.



Foto: Shutterstock

3. Paradajky

Paradajky síce najčastejšie jeme surové, ale ak by sme chceli využiť všetky ich prednosti, je dobré ich tepelne upraviť. Obsahujú totiž veľa lykopénu, karotenoidu, ktorý je zodpovedný za ich červenú farbu. Táto látka má protizápalový účinok a priaznivo pôsobí aj na kardiovaskulárny systém. Jej antioxidačný účinok chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi.



Foto: Shutterstock

Paradajky však majú pomerne hrubé bunkové steny, čo telu prístup k lykopénu sťažuje. Varením sa bunkové štruktúry rozbijú a látka sa ľahšie vstrebáva. Hoci sa týmto spôsobom redukuje aj vitamín C, lykopén je v paradajkách oveľa užitočnejší ako vitamín C, najmä ako „lapač“ voľných radikálov.

4. Špenát

Špenát väčšina ľudí vždy konzumovala tepelne upravený, ale v súčasnosti sa stále častejšie konzumuje surový napríklad v šalátoch a v smoothies.



Foto: Shutterstock

Špenát však obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá môže byť vo veľkých množstvách zdraviu škodlivá a tiež zabraňuje vstrebávaniu vápnika. Teplom počas varenia sa rozkladá, takže preto je lepšie aj špenát tepelne upravovať.



ANKETA: Máte radšej surovú zeleninu ako varenú?

38,9%



61,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist