Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Andy Pavlík Timková
Otec z nej chcel mať lekárku, Andy sa však vybrala úplne iným smerom. Aj napriek tomu ju to však k oblasti zdravia ťahalo stále viac, no a dnes už sama radí chorým nájsť správnu alternatívnu výživu, ktorá im pomáha zvládať lepšie ich zdravotný stav.
O tom, ako uvariť zdravé jedlo chutne, či ako správne dodržiavať pitný režim, nám porozprávala moderátorka Andy Pavlík Timková.
Ľudia vás poznajú najmä ako moderátorku ranného vysielania, kde ste vždy priam nasávali informácie od rôznych poradcov pre zdravú výživu. Dnes sa v televízii objavujete vy sama ako poradkyňa pre zdravé stravovanie. Dá sa povedať, že sa zdravá výživa stala pre vás akousi životnou filozofiou?
Myslím, že je to moje poslanie. Otec chcel mať zo mňa lekárku, keďže je sám lekár. Rozhodovala som sa, na akú školu ísť, ale matematiku som nevedela, takže mi prišlo veľmi ťažké študovať medicínu. Nevedela som si predstaviť vziať na seba zodpovednosť pri určovaní diagnóz. Nakoniec som si vybrala oveľa ľahšiu školu - herectvo. Teraz radím ľuďom len to, čo som zažila na vlastnej koži, videla na vlastné oči alebo naštudovala z múdrych kníh. Nikdy nezachádzam do odporúčaní niekoho iného, skôr hovorím, aby si prečítali dostupnú literatúru a sami sa rozhodli. Podľa mňa treba vychádzať z toho, že každý človek je iný, nič sa nedá paušalizovať. Ľudia postupne zisťujú, že lieky im často nezaberajú - rozhodne nie všetky, ale mnohé ich o zdravie pripravujú. Tí, ktorí sú dlhodobo chorí a roky užívajú veľa liekov, mi dajú za pravdu, že cítia ich vedľajšie účinky, ale nevedia si s tým poradiť. Najťažšia, ale najkrajšia cesta poznania je cez seba, cez to, čo vaše telo potrebuje - a ono potrebuje úplne inú stravu (smiech). Ľudia často zabúdajú mať radi sami seba. Ale to je iná pesnička. Lenže so zdravím veľmi súvisí.
Ako ste dospeli k takýmto záverom?
Bola som na kurze varenia u kuchára Ing.Františka Haalu, ktorý sa zaoberá makrobiotikou a stravou, ktorá lieči. Keď telo ochorie, chce nám niečo povedať, nechce to riešiť tabletkou. Tá možno pomôže na krátku dobu, ale je to skôr beh na dlhé trate s minimálnym účinkom. Nakoniec skončíme tak, že po pol roku začneme brať ďalšie tabletky na vyliečenie vedľajších účinkov liekov, ktoré sme užívali predtým.
Odporúčam ľuďom prečítať si knihu Johna Virapena – Nežiaduci účinok: Smrť. V tejto knihe je veľa tvrdení o liekoch a farmaceutických firmách, o tom ako funguje tento biznis. Nechcem útočiť na lekárov, určite predpisujú lieky v najlepšej viere, že idú človeka liečiť a možno netušia, aké tie lieky majú rozsiahle vedľajšie účinky. Chcem ľudí upozorniť, aby počúvali svoje telo a snažili sa variť tak, aby im chutilo. Lebo nie každé jedlo, ktoré neobsahuje mäso, syry či smotanu musí byť nechutné. Aj mäsové jedlo sa dá uvariť nechutne a bezmäsité jedlo naopak veľmi chutne. Zisťujem, že najväčší problém ľudí je v ich vychodených chodníčkoch. Väčšinou im radím, aby v prípade zdravotných problémov nejedli bielu múku, cukor, mäso, syry, či mlieko aspoň tri mesiace. Viete aká otázka nasleduje? Vždy tá istá: A to čo budem po celý ten čas jesť? Pokiaľ budú ľudia neustále konzumovať látky, ktoré telo devastujú, nebude to v poriadku. A cukor je v tomto prípade číslom jeden medzi zložkami v potravinách, ktoré ničia naše telo. Je to akoby dohoda potravinárskeho priemyslu s farmaceutickým, my im dáme cukor, vy ich liečte. Nechcem byť zlá, ale mám pocit, že to takto funguje. Ak už musíte sladiť, použite radšej ryžový sirup, alebo hocijaký sladový. S medom opatrne, je to totiž liek.
Ako to vidíte so živočíšnymi produktmi? Ako často ich vy sama s rodinou konzumujete?
Ak si mám vybrať medzi cukrom a rezňom, vyberiem si rezeň (smiech)!Určite v mojom organizme nenapácha toľko škody, ako cukor. Z cukru ľudia dostanú akurát tak plesne a parazity. Celý život sa môžu liečiť na rôzne choroby a pritom môžu mať v tele parazity, ktoré sa dajú z tela vyplaviť antiparazitálnou kúrou a človeku sa uľaví v mnohých smeroch. Takže môj názor je - áno, jesť, ale s mierou. Ale zase, čo to znamená s mierou?! Pre niekoho je s mierou dať si štyri krémeše týždenne, pre iného zase jeden za mesiac. Čo sa týka mäsa, treba brať do úvahy, že zvieratá sa chovajú rôznymi spôsobmi. Treba vyradiť kuracinu, ktorá významne zahlieňuje organizmus, najmä hrubé črevo. Zameňte tento druh mäsa za morčacie, najlepšie od nejakej babičky z dvora, u ktorej viete, ako moriaka chovala. Ja varím mäso u nás doma maximálne dva- tri krát do týždňa, kvôli chlapom. A zháňam si domáce, alebo bio. Existuje aj prístroj, ktorý za dvadsať minút vyčistí mäso od prímesí a hormónov, ktoré v ňom sú. Prekvapí vás odporná žltá pena, ktorá sa pri procese čistenia vytvorí. Aj toto je cesta pre jedlíkov mäsa.
Mäso sa ale dnes dá nahradiť kvalitnou rastlinnou bielkovinou...
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Tofu môžete konzumovať ako náhradu
bielkovín z mäsa.
Vy propagujete aj správny pitný režim. Tvrdíte, že keď človek ráno vstane, nalačno by mal vypiť minimálne liter vody...
Liter až liter aj pol, je to individuálne. Treba si to nastaviť podľa seba a nebojovať s tým. Voda by mala byť teplá, tá totiž rozpúšťa v tele hlieny, napomáha detoxikácii. Teplá voda s citrónom lieči. Určite nepite minerálku, obsahuje veľa prímesí, ktoré naše telo nepotrebuje. Minerálna voda je fajn na kúpanie, na pitie v malých množstvách. Po jedení treba pozorovať svoje telo, ak začnete kýchať, kašľať, začne vás svrbieť telo, niečo vám neurobilo dobre, treba premýšľať, čo to bolo. Väčšinou ide o konzervant E220 – oxid siričitý, ktorý je pre hrubé črevo priam deštrukčný, spôsobuje migrény aj astmatické záchvaty.
Akým spôsobom upravené jedlo je najvhodnejšie na konzumáciu?
V prvom rade by malo ísť o suroviny dopestované v našich zemepisných šírkach, v našej krajine. Najčastejšie by sme mali jesť obilniny, ktoré vyživujú všetky orgány v tele, nie len jeden. V zime sa treba snažiť variť čo najviac strukoviny, či zeleninu na pare. Kúpte si jačmenné krúpy alebo ovos, či špaldu, namočte ich cez noc, ráno do mäkka uvaríte, čím vznikne základná masa. Môžete ju obohatiť riasou kombu, ktorá tiež dodáva jedlu živiny.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Dobroty k rannej základnej mase zo zŕn: hrušky,
jablká, sušené brusnice, semienka z tekvice
a slnečnice.
Ako napríklad dochucujete polievky, poraďte gazdinkám nejakú alternatívu namiesto vegety...
Osobne do polievky napríklad pridávam pastu miso z jačmeňa a ovsa. Týmto polievku obohatím o magnézium, vápnik, horčík, zinok a všetky ďalšie rôzne vhodné minerály ktoré telo potrebuje. Nerobím mäsové polievky, trávia sa oveľa dlhšie, ako samotné mäso. Robím už len zeleninové vývary.
Prezraďte nám, ako sa vám darí aplikovať zdravú stravu na vašej rodine. Jedia ju bez reptania, alebo protestujú?
Prijali ju veľmi dobre, ale nie hneď (smiech). Napríklad v sobotu som varila špaldové cestoviny, uvarila som cviklu a tekvicu hokkaido, rozmixovala, dochutila sójovkou a pridala k orestovanému póru a petržlenu s cibuľkou. Je to fantastické jedlo, išli sa za tým potrhať. Manžel sa len spýtal, kedy bude mäso. Povedala som, že zajtra . Teraz som varila pohánku, ktorú netreba namáčať. Stačí 25 minút variť a potom odložiť ako základnú hmotu do chladničky. Ráno len dolejem vodou, pridám orechy, goji a nastrúhané ovocie. Takouto teplou kašou začíname deň. Keď nemám nič na obed, urobím si to zase na slano s tofu, so zeleninou, šalátom, a mám výborné plnohodnotné jedlo. Navyše, nestrávite dlhé hodiny v kuchyni. Treba si jedlo, aj jeho prípravu vychutnať... a štyri hodiny - to podľa mňa nie je bohviečo...
Mam "neveriaceho" manzela - nikdy mi neveri to, co mu uz roky trdim o spravnom zstravovani a uzivanui liekov. Ma diabetes a vewlmi miluje vsetko sladke, pecivo s bielej muky atd. Toto si musi povinne precitat.
Andy som aj ja rada pozerala :-) !
paradoxne ja napr. jem viac mäsa a nie len biele, je to pre mna dobry zdroj bielkovin a viac ma to zasyti ako napr. tofu
p.s. Ako majú tieto "rady" využiť desaťtisíce detí, ktoré sa stravujú v školských jedálňach, prečo to všetko nerešpektujú v domovoch dôchodcov a nemocniciach. A len tak medzi rečou - ako sa majú takto stravovaať moji rodičia so starobným dôchodkom 700 eur (spolu, pre dvoch).
toto ste čítali -... propagujete aj správny pitný režim. Tvrdíte, že keď človek ráno vstane, nalačno by mal vypiť minimálne liter vody...
Liter až liter a pol, je to individuálne. ... Voda by mala byť teplá, .
Už ste začali dodržiavať túto radu? Priznajte sa, že nie!
Pijem vlaznu vodu z vodovodu.
čo sa pridáva do vody, ktorá sa expeduje ako teplá? že nič, hahahaha
a čo kotol, v ktor sa zohrieva a potrubie. Už si videla napríklad svoju varnú konvicu?
a čo toto Clovek by mal vypit 3-4 l vody denne. Aj ten, kto má 60 kg aj ten kto má 100 ? Aj 25 ročný aj 60 ročný? Bože, ženy spamätajte sa!
vaša andy
- jej užívanie je konečne schválené i v EÚnii.
Andy sem dala siahodlhy clanok o niecom, comu asi rozumie a je pre vela ludi prinosom a ty si "vylihujes" a hned mudrujes.
Demineralizovaná voda nemá charakter pitné vody.[1] S její konzumací jsou spojena zdravotní rizika. Může docházet k poškození výstelky střevní. Potvrzený je negativní účinek na metabolismus vodního a minerálního hospodářství, stejně tak poruchy stálosti vnitřního prostředí se změnami sekrece hormonů. Vyšší močení vede ke ztrátám iontů z intra i extracelulárního prostředí. Nesprávné rozdělování vody v organizmu a pokles hladiny elektrolytů může mít až za následek funkční poruchy důležitých orgánů. Prvními příznaky jsou slabost, únava, bolest hlavy, poruchy srdečního rytmu či svalové křeče.[1]
cs.wikipedia.org/wiki/Destilovan%C3%A1_voda...