Ako si neprekaziť chuť do jedla počas rodinného pikniku

P. R., 30. júla 2019     3 minúty čítania

Leto je čas piknikov, záhradných grilovačiek a výletov do prírody, spojených s opekačkami. Pokiaľ si chcete dobré jedlo a čas strávený s blízkymi vychutnať bez nepríjemných náletov hmyzu a hrozby kliešťov, stavte na kvalitné repelenty.



Foto: Alpa

Ako sa s dotieravým hmyzom čo najlepšie popasovať?

1. NEKOLEDUJTE SI sami o neželaného návštevníka na vašom tele akým je kliešť. Nevbehnite do vysokej trávy v krátkych nohaviciach alebo šatách s holými nohami. Tráva, hlavne v blízkosti lesov je teritórium kliešťov. Myslite na to, čo si oblečiete, keď idete na piknik do prírody.

2. BUĎTE PRIPRAVENÍ a pred odchodom z domu aplikujte repelent. Môžete ich aplikovať na telo alebo si ním nastriekať odev a obuv. Ak chcete zároveň použiť aj opaľovací krém, tým sa natrite ako prvým a až potom repelentom.

3. RÝCHLA KONTROLA by mala nasledovať vždy po návrate z prírody. Skontrolujte celé telo. Kliešte sú veľmi rafinované a zahryznú sa aj na nečakaných miestach. Treba ho nájsť čím skôr a hneď zakročiť. Môže byť prenášačom nebezpečných chorôb ako kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Ak je miesto vpichu aj po správnom vytiahnutí ešte niekoľko dní červené a vytvorí sa fľak, navštívte svojho lekára.



Foto: Alpa

Repelenty versus babské rady:

Byť vybavený repelentom v podobe krému alebo spreja je veľmi dôležité predovšetkým, ak máte malé deti, oslabenú imunitu alebo sú dámy tehotné. Na trhu existujú rôzne prípravky. Najlepšie je použiť repelent v podobe spreja, ktorý nastriekate na oblečenie, obuv a ponožky. Na pokožku aplikujte radšej prírodné prípravky, ktoré si môžete vyrobiť aj doma.

Domáci recept radí prevariť liter vody s lyžicou vínneho octu a v nej nechať vylúhovať balíček sušeného tymiánu. Podľa ďalšieho receptu dajte 40 voňavých klinčekov do fľaštičky francovky Alpa a nechajte týždeň vylúhovať. Do výluhu môžete pridať aj levanduľu zo záhrady. Toto všetko komárom a hmyzu smrdí.

Repelentné prípravky značky ALPA sú určené pre dospelých a deti od 3 rokov. Dajú sa zakúpiť v podobe spreja, krému alebo ako roll on. Ich aplikácia je veľmi jednoduchá a rýchla, účinok dlhotrvajúci. Ak potrebujete „uhasiť“ nutkavé škrabanie, môžete štípance natrieť Alpa gélom po bodnutí hmyzom. Príjemne chladí a má znecitlivujúce účinky.

Repelentné prípravky Alpa zakúpite v sieti 101 Drogerie, Teta a Metro.

www.alpa.sk









 



TOPlist