Ako sa v nich vyznať:
Kokosový olej, kokosový tuk a kokosové maslo. Ktorému dať v kuchyni prednosť?

Jana Klimanová, 7. februára 2023     5 minút čítania

Stojíte bezradne pred regálom s týmito trendovými výrobkami a neviete, ktorý si vybrať? Poradíme vám.



Foto: Shutterstock

Má tuhý kokosový olej predávaný väčšinou v sklenených pohároch iné vlastnosti ako kokosový olej vo fľaši, ktorý aj pri izbovej teplote ostáva tekutý? Alebo medzi nimi nie je žiaden rozdiel a tuhé, polotuhé či kvapalné skupenstvo závisí len od teploty, v ktorej ho skladujeme?

Je pravda, že väčšina ľudí si myslí, že tekutý a tuhý kokosový olej majú identické zloženie a vlastnosti. Je to prirodzené - keďže kokosový olej má bod topenia 24 °C, plynulo prechádza z tuhého skupenstva do kvapalného, a naopak. Bez toho, aby to malo vplyv na jeho kvalitu. Ani označenie na výrobkoch nám veľmi nepomôže - všade sa uvádza kokosový olej - coconut oil.

MCT kokosový olej

Avšak tekutý kokosový olej, ktorý sa predáva vo fľaškách, má pred názvom skratku MCT. Znamená to, že obsahuje MCT (Medium Chain Triglyceride) mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sa dobre metabolizujú a organizmus ich vďaka tomu efektívne premieňa na energiu a neukladá do tukových zásob. Tento olej, ktorý nezaťažuje trávenie, vyhľadávajú najmä športovci pre získanie energie. Je však vynikajúci aj pre podporu mentálneho výkonu.

Ďalšou vlastnosťou MCT oleja je, že netuhne a jeho chuť je neutrálna. Nemusíte sa teda obávať kokosovej arómy.



Foto: Shutterstock

Používajte ich s mierou

MCT kokosový olej je zbavený LCT (Long Chain Triglyceride), mastných kyselín s dlhým reťazcom, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú a zvyšujú hladinu zlého cholesterolu. Znamená to teda, že kokosový olej v “tuhom skupenstve” nášmu zdraviu neprospieva? Nie je to celkom tak. Obsahuje totiž ďalšie cenné látky a kyselinu laurovú, ktorá na jednej strane zvyšuje hladinu celkového cholesterolu, ale na strane druhej má vynikajúce antivirotické, antibakteriálne a antifungicídne vlastnosti.

Pravda je ako vždy, niekde uprostred - primeraná konzumácia všetkých druhov kokosového oleja ľudskému organizmu vo väčšine prípadov neuškodí. V rozumnej miere ho môžete používať všade tam, kde používate iné oleje - pri varení, pečení a v studenej kuchyni.

Kokosové maslo



Foto: Shutterstock

Aby toho nebolo málo, ešte tu je kokosové maslo! To je celkom iná kategória. Vyrába sa pomletím kokosovej dužiny do smotanovej konzistencie a obsahuje 65 % oleja. Vďaka takémuto spracovaniu má plnšiu chuť aj vôňu, obsahuje vlákninu, bielkoviny, vitamíny aj minerály.



Panenský alebo rafinovaný?

Pri použití v kuchyni nezáleží na tom, či siahnete po kokosovom oleji alebo “tuku”. Dôležité je jeho spracovanie, teda to, či je rafinovaný alebo panenský, či extra panenský.

Panenský alebo extra panenský kokosový olej sa vyrába lisovaním čerstvej dužiny za studena – takýto "raw" nerafinovaný olej má najvyššiu kvalitu, najlahodnejšiu arómu, ale aj najvyššiu cenu.

Zo sušenej kokosovej dužiny sa vyrába o niečo lacnejší olej typu RBD (Refined, Bleached, Deodorized = rafinovaný, bielený, deodorovaný), ktorý je zbavený svojej typickej vône a preto ho v kuchyni využijú aj tí, ktorým kokos nevonia a nechutí. Žiaľ, pri takomto procese spracovania prichádza aj o väčšinu látok prospešných zdraviu.

Môžete sa stretnúť aj s označením BIO RBD kokosový olej, prípadene BIO RBD organický kokosový olej… No ak sa začítate do zloženia, zistíte, že je to rafinovaný olej vyrobený zo sušenej kokosovej dužiny v BIO kvalite.

Na pečenie

Na pečenie sa hodí rafinovaný kokosový olej, ktorý môžete zohriať do teploty 200 °C. Keďže je veľmi odolný voči vysokým teplotám, využijete ho napríklad pri príprave palaciniek, lievancov, a skvelý je aj do pečenia. Môžete na ňom pokojne vypražiť aj rezne, pretože je zbavený typickej kokosovej arómy.



Foto: Shutterstock

Na varenie

Pri klasickom varení siahnite po nerafinovanom, panenskom kokosovom oleji, ktorý znesie teplotu do 175 °C. Keďže má typickú kokosovú chuť, je výborný na prípravu ázijských jedál, napríklad curry polievky s kokosovým mliekom. Hodí sa aj na čokoládovú polevu, kde nahradí klasické maslo. Takáto poleva bude mať jemnú textúru a príjemnú vôňu.

Ak vám kokosová aróma vo varenom jedle nesedí, použite MCT olej, ktorý je stabilný do teploty 160 °C.



Foto: Shutterstock

Nepečené

Spolu s kokosovým maslom je nerafinovaný kokosový olej a MCT olej skvelou ingredienciou do nepečených zákuskov, čokoládových truffle, fit tyčiniek, ovocných šalátov, müsli alebo smoothies. Môžete ich tiež pridať do krupicovej, pohánkovej či ovsenej kaše namiesto klasického masla.



ANKETA: Používate doma kokosový tuk, olej alebo maslo?

54,9%



45,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist