Aby vám chutila:
Zdravá, ale príliš kyslá? 5 spôsobov, ako zjemniť chuť kyslej kapusty

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     2 minúty čítania

Kyslá kapusta prospieva nášmu telu a tak by sme ju mali jesť nielen raz do roka vo vianočnej kapustnici. Ak vás od jej častejšej konzumácie odrádza prílišná kyslosť, poradíme vám, ako ju zmierniť.



Foto: Shutterstock

S vodou je to najľahšie

Toto je ten najjednoduchší spôsob, ako kyslú kapustu zbaviť prílišnej kyslosti. Kapustu v sitku krátko opláchnite vodou alebo ju vložte do misky a vyžmýkajte ju. Nevýhodou je, že týmto postupom stupeň kyslosti ťažko dokážete regulovať a do vody sa vyplavia aj niektoré užitočné látky.

Sila cukru a medu

Kyslá kapusta sa dá zjemniť cukrom alebo medom - stačí jedno alebo druhé pridať do hrnca s kapustou, dobre premiešať a priviesť do varu. Potom už môžete kapustu použiť na čo ju potrebujete.

Jablková šťava alebo jablko na vyváženosť

Do kyslej kapusty nakrájajte nadrobno jablko, prípadne pridajte jablkovú šťavu. Na 500 g kyslej kapusty prilejte asi 125 ml šťavy, alebo množstvo šťavy môžete regulovať podľa vlastnej chuti.



Foto: Shutterstock

Zemiaky to vedia tiež

Zemiaky dokážu z pripravovaného pokrmu do seba natiahnuť nielen soľ ale aj kyslosť. Nakrájajte zemiak na jemné plátky alebo ho nastrúhajte a pridajte počas varenia do kapusty. Takto možno upraviť kapustu, ktorú robíte ako prílohu, ale aj do kapustnice. Ak sa vám zemiak do pokrmu nijako nehodí, môžete ho v kyslej kapuste povariť celý a potom ho z nej vybrať.

Restovanie ako malý zázrak

Kyslú kapustu možno zjemniť aj orestovaním – osmažte ju s trochou masla a s nadrobno nakrájanou cibuľou. Potom môžete pridať vodu a trochu cukru. Takto upravená kyslá kapusta je výborná ako príloha, alebo pokojne ju môžete dať aj na halušky. Na prípravu kapustovej polievky veľmi vhodná nie je.



ANKETA: Jedávate pravidelne v zime surovú kyslú kapustu?

79,2%



20,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist