Aby ste boli zdravší:
Nemusíte sa vzdať mäsa, objavte výhody flexitariánstva!

OUR MEDIA SR – ADteam (sponzorovaný obsah), 30. apríla 2021     7 minút čítania

Čoraz populárnejším trendom spájaným so zdravým životným štýlom sa stáva flexitariánstvo. Ide o spôsob stravovania, ktorý spája pozitíva vegetariánstva s možnosťou občas si vychutnať aj kvalitné mäso.



Foto: Alfa Sorti

Základom flexitariánstva je rastlinná strava, ktorú v striedmom množstve dopĺňa kvalitné mäso a ryby. Aj preto sa teší čoraz väčšej obľube u ľudí, ktorým záleží na zdraví, uvedomujú si benefity rastlinnej stravy, ale radi a s chuťou si doprajú mäso. Dobrých dôvodov dať šancu flexitariánstvu je hneď niekoľko:

1. Zdravšie telo
Na prvom mieste sú pozitívne zdravotné účinky spojené so zvýšenou konzumáciou rastlinných potravín, ktorá logicky nastáva pri obmedzení príjmu mäsa, pričom sa však tohto nemusíte úplne vzdať. Podľa viacerých štúdií rastlinná strava pomáha znižovať riziko srdcovocievnych ochorení, rakoviny či cukrovky a to aj napriek tomu, že dochádza k občasnému jedeniu mäsa. Podľa uznávanej americkej dietologičky a autorky knihy Flexitariánska diéta Dawn Jackson Blatnerovej, tento spôsob stravovania zlepšuje celkové zdravie a flexitariáni žijú o 3,6 roka dlhšie ako ľudia, ktorí sa v konzumácii mäsa neobmedzujú.

2. Štíhlejšia postava
Väčšie množstvo potravín rastlinného pôvodu prináša organizmu aj viac vlákniny, ktorá je dôležitá v úspešnom boji s obezitou a tým pádom aj s ňou súvisiacich zdravotných problémov ako je vysoký krvný tlak, či zvýšená hladina cholesterolu. Podľa spomínanej odborníčky flexitariáni vážia o 15 % menej než tí, ktorí svoj príjem mäsa nekontrolujú.

3. Psychika bez frustrácie
Pri zavádzaní zdravšieho spôsobu stravovania je vždy dôležitá psychika človeka, ktorý sa pre takúto zmenu rozhodol. A v prípade mäsožravcov je flexitariánstvo najmenej bolestnou cestou za zdravším telom, keďže sa mäsa nemusia vzdať úplne. Odpadá tak pocit frustrácie, či obavy zo zlyhania.

4. Ohľaduplnosť k životnému prostrediu
Flexitariánska strava prospieva nielen ľuďom, ale aj životnému prostrediu. Živočíšne hospodárstvo totiž predstavuje veľkú záťaž pre prírodu, je obrovským zdrojom skleníkových plynov a na spracovanie živočíšnych výrobkov sa spotrebuje oveľa viac vody, než pri rastlinnej výrobe.

5. Šetrí peňaženku
Nezanedbateľný je aj finančný dopad flexitariánskeho stravovania na našu peňaženku. Rastlinné zdroje bielkovín, ktorými sú napríklad strukoviny, sú lacnejšie ako mäso.




Foto: Alfa Sorti

Ako začať?

Zmenu v stravovaní začnite tým, že nebudete mať mäso na tanieri každý deň. Zaveďte si napríklad dva bezmäsité dni v týždni, po čase, keď vám to už nebude robiť žiaden problém, dni bez mäsa pridávajte. Neskôr skúste zaradiť mäso len na víkendový jedálniček. Podľa dietologičky Blatnerovej by začiatočníci mali týždenne zjesť približne 730 g mäsa, pokročilejší flexitariáni 510 g mäsa a tí najvytrvalejší len 255 g mäsa. Treba ešte pripomenúť, že tabu sú údeniny – salámy, párky, klobásky...
Aby počiatočný šok nebol príliš veľký, pri príprave bežných mäsových pokrmov pomaličky postupne nahrádzajte časť mäsa rastlinnými alternatívami ako je napríklad tofu, sójové „mäso“ a podobne. Časom zvyšujte podiel rastlinnej zložky a znižujte podiel mäsa.

Flexitariánsky jedálniček

Podstatou flexitariánskeho jedálnička je dôraz na rastlinné bielkoviny namiesto živočíšnych. Základom stravy sú strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer), ktoré sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, doplnené celozrnnými obilninami, zeleninou, ovocím, mliečnymi výrobkami, vajciami a zdravými tukmi (olivový olej, avokádo, orechy, semienka). Znovuobjavte zabudnutú pohánku či pšeno a vyskúšajte pre vás aj celkom nové potraviny ako je tempeh, tofu, či seitan. Nebojte sa nečakaných kombinácií, netradičných surovín, hľadajte čo vám chutí a čo môže spestriť váš jedálniček.



Foto: Alfa Sorti

Flexitariánov je stále viac

Dobrú službu vám urobia aj rastlinné náhrady mäsa vo forme polotovarov, sú jednoduché na prípravu a ušetria vám čas strávený v kuchyni. Produkty na báze sóje a pšenice u nás vyrába napríklad zvolenská spoločnosť Alfa Sorti pod značkou GOODY FOODY. Objavili ich už aj spotrebitelia, a to nielen vegatariáni či flexitariáni, ale všetci tí, ktorý sa chcú zdravšie stravovať.
„V poslednom období sú alternatívne výrobky čoraz vyhľadávanejšie, množstvo ľudí, ktorí sa chcú stravovať na báze rastlinných bielkovín je stále viac. Rastie skupina vegánov, ale najmä rastie skupina flexitariánov, ktorí redukujú spotrebu mäsa a doprajú si viac a častejšie bezmäsitú stravu,“ hovorí Radoslav Gajdoš, obchodný riaditeľ spoločnosti Alfa Sorti. „Našimi zákazníkmi sú väčšinou ľudia vo veku 17 až 45 rokov, ktorí sa zaujímajú o kvalitnú stravu, snažia sa obmedzovať konzumáciu mäsa, záleží im na životnom prostredí. A často sú to zaneprázdnení ľudia, ktorí potrebujú pripraviť jedlo rýchlo, ale na druhej strane kvalitne a zdravo,“ dodáva.



Foto: Alfa Sorti

Rastlinné burgre i steaky

Pod značkou GOODY FOODY nájdete viacero produktov, ktoré sú alternatívami mäsa. V ponuke sú burgre, steaky, guľky, kocky na guláš či mleté „nemäso“ s hovädzou alebo kuracou príchuťou. Všetky obsahujú kvalitné rastlinné bielkoviny a vlákninu, majú nižší obsah tukov a to predovšetkým tých „nezdravých“ nasýtených.
Výrobky sú už tepelne predpripravené, sú dostupné v chladenej alebo mrazenej verzii, takže minimalizujú čas potrebný na prípravu jedla – uvariť vegánsky guláš už nebude znamenať stáť pri sporáku pol dňa. Svoj čas predsa môžete využiť aj lepšie. Vybehnite napríklad do prírody, po jedle na báze rastlinných bielkovín nebude vaše telo zaťažené trávením ťažkého jedla a bude tak mať dostatok energie aj na ďalšie príjemné aktivity.





Diskusia k článku







 



TOPlist