![](/uploady/velky-rolada-9.jpg)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Na tanieri pekne vyzerá a je zdravý, už 100 g ružičkového kelu obsahuje dennú dávku vitamínu C. V kuchyni sa s ním dá naozaj vyhrať, možno z neho urobiť prílohu, polievku, šalát aj hlavné jedlo.
Ak ho chcete použiť do rôznych jedál, základom je, vedieť ho správne uvariť, teda tak, aby sa nerozpadával, nebol horký, kašovitý či nezhnedol. Tu je niekoľko tipov ako sa vám to určite podarí.
Správne ho očistite
Prvým krokom k úspechu je kel pred samotnou prípravou očistiť. Z malých ružičiek treba najprv odstrániť vonkajšie a zvädnuté listy. Potom skráťte stonku, ktorá drží lupienky pokope. Pritom však treba byť opatrný, neodkrajujte zo stonky príliš veľa, inak sa ružičkový kel počas varenia rozpadne. Stonky môžete narezať do kríža, uvaria sa tak rýchlejšie.![](/uploady/velky-shutterstock_2177143459.jpg)
Foto: Shutterstock
Potrebuje dostatok vody
Pri varení ružičkového kelu by mali byť všetky ružičky v hrnci úplne pokryté vodou. Ak nejaké ich časti z vody stále trčia, tieto kúsky môžu byť neskôr príliš tvrdé a ružičky nemusia byť rovnomerne uvarené.Urýchliť varenie môžete tak, že vodu dáte zovrieť v rýchlovarnej kanvici a ružičky ňou zalejete. Ďalší spôsob prípravy je, že ho najprv orestujete s cibuľkou alebo cesnakom, potom zalejete trochou horúcej vody a prikryté necháte dusiť 6-8 minút.
Čo zmierni jeho horkosť
Klasika je variť ružičkový kel v osolenej vode. Ak však pridáte ďalšie prísady, zlepší sa jeho chuť a zmierni sa aj zápach počas varenia, ktorý je pre kapustoviny typický. Ten pomôže zjemniť aj trocha octu alebo cukru vo vode.Cukor tiež zabezpečí, že ružičkový kel neskôr nebude mať až takú nahorkastú chuť, ktorá je preň charakteristická. To sa dá dosiahnuť aj pridaním trochy mlieka. Horkastú chuť pomáha znížiť aj varenie v zeleninovom vývare.
Ružičkový kel je zo všetkých kapustovín najlepšie stráviteľný, ale ak chcete mať 100-percentnú istotu, že vám nespôsobí problémy, pridajte trochu anízu, feniklu alebo rasce.
Netreba ho variť príliš dlho
Ideálny čas varenia ružičkového kelu vždy závisí od veľkosti ružičiek, preto je ťažké udať presnú cifru.V priemere by sa ružičkový kel mal variť 10 až 15 minút v hrnci s pokrievkou. Najlepší spôsob, ako otestovať či je uvarený, je pichnúť do ružičky vidličkou alebo špičkou noža. Ak čas varenia prešvihnete, kel bude vo výsledku kašovitý a navyše ešte aj zhnedne.![](/uploady/velky-shutterstock_347082947.jpg)
Foto: Shutterstock
Teplota vnútri ružičiek je naďalej vysoká aj po ich uvarení. Preto aby nedošlo k ich následnému zhnednutiu, mali by ste ich opláchnuť studenou vodou, aby sa proces varenia ihneď prerušil.
Aj voda z varenia sa dá využiť
Tak ako vodu z varenia inej zeleniny, aj tú z ružičkového kelu môžete použiť napríklad ako základ omáčky, ktorou pri podávaní doplníte nielen samotný ružičkový kel, ale pokojne aj iné jedlá.Stačí urobiť zápražku z 1 PL rozpusteného horúceho masla a 1 PL hladkej múky. Potom do nej opatrne striedavo vmiešajte smotanu na šľahanie (alebo mlieko) a vývar z ružičkového kelu, kým nevznikne krémová omáčka. Podľa chuti dolaďte soľou a korením. Do omáčky môžete vmiešať aj trochu syra.
Ako si urobiť zásoby
Ružičkový kel patrí medzi sezónnu zeleninu, čerstvý ho v obchodoch dostať od jesene do jari. Ak vám zachutil, môžete si ho do zásoby zmraziť. Nemrazí sa však surový.![](/uploady/velky-shutterstock_1114196333.jpg)
Foto: Shutterstock
Ružičky očistite a oblanšírujte – na 2 minúty ich vložte do vriacej vody a potom prepláchnite studenou. Nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri a ružičky dobre osušte. Potom kel rozložte na tácku tak, aby sa jednotlivé ružičky nedotýkali a tácku dajte do mrazničky. Týmto postupom zabránite tomu, aby sa pri zmrazení ružičky navzájom zlepili.
Zmrazený kel presypete do vrecka na mrazenie a nepriedušne uzatvorte. Bez zmeny kvality vydrží ružičkový kel v mrazničke pol roka. Keď ho budete chcieť použiť, jednoducho ho vsypte do vriacej vody. Keďže je už predvarený, varte ho o niečo kratšie.
Diskusia k článku