Foto: Shutterstock
1. Uplatnite pravidlo 3-2-1
Úplne najklasickejšie linecké cesto (aj) na vianočné koláčiky sa pripravuje podľa pravidla 3-2-1. Toto malé zaklínadlo znamená, že na cesto je potrebné dodržať pomery troch základných surovín a teda tri diely hladkej múky, dva diely masla a jeden diel práškového cukru.Okrem týchto surovín sú súčasťou cesta aj žĺtky alebo celé vajcia a pridať sa môže aj nastrúhaná citrónová kôra, štipka soli a vanilkový cukor.
Pozrite si naše video, ako pripraviť linecké cesto:
2. Studené maslo aj vajíčka
Na rozdiel od mnohých iných druhov cesta, kde má mať použité maslo a vajcia izbovú teplotu, u lineckého cesta to neplatí – tu sa maslo a vajcia sa používajú priamo z chladničky.3. Najprv urobte mrveničku, ale rýchlo
Než do lineckého cesta pridáte tekutinu vo forme žĺtkov alebo vajec, treba z múky, masla a cukru urobiť mrveničku.Keďže cesto by malo zostať studené, snažte sa pracovať rýchlo, najmä ak ho robíte ručne. Teplé ruky urýchľujú zohrievanie ingrediencií, čo je v prípade lineckého cesta nežiadúce. Pomôcť si môžete dvoma nožmi, ručným mixérom či kuchynským robotom. Kúsky mrveničky by mali mať veľkosť hrášku.
Foto: Shutterstock
4. Tekutinu pridávajte po troškách
Do lineckého cesta patrí aj tekutá zložka – najčastejšie recepty uvádzajú žĺtky alebo celé vajíčka, iné ľadovú vodu, ale nájdete aj návody, v ktorých sa odporúča vodka, vďaka ktorej je vraj cesto obzvlášť nadýchané. Stačí však jedna lyžica.Množstvo uvádzané v receptoch je jedna vec, ale koľko vajíčka alebo vody nakoniec potrebujete na vytvorenie dokonalého cesta, závisí od viacerých faktorov. Počnúc druhom a kvalitou použitej múky, končiac počasím - teda od vlhkosti vzduchu.
Preto sa odporúča do mrveničky z múky, cukru a masla pridávať tekutinu po častiach - najprv len 3/4 uvedeného množstva a potom pridávať po troškách podľa potreby. Vajce sa preto odporúča najprv rozšľahať v miske, pridať do cesta ¾ množstva a potom pridávať po lyžičkách.
Foto: Shutterstock
5. S cestom nepracujte príliš dlho
Cesto treba spracúvať rýchlo a len dovtedy, než z neho vytvoríte guľu. Keď ho hnetiete dlhšie, cesto bude síce pekne hladké a všetky suroviny dokonale spojené, ale upečené koláčiky nebudú krehké, práve naopak, stvrdnú.Ak ste už použili celé množstvo vajec v recepte a stále potrebujete tekutinu, stačí pridať lyžičku ľadovej vody.
6. Cesto sa musí vychladiť
Pred vyvaľkaním treba dať cesto zabalené do potravinárskej fólie odstáť do chladničky. Cesto bude pružnejšie a bude sa s ním ľahšie pracovať.Skratky tu neexistujú, cesto potrebuje minimálne pol hodinu v chlade, ale lepšie je nechať ho odležať dlhší čas.
Cesto môžete skladovať v chladničke až päť dní a môžete ho aj zamraziť - až na tri mesiace. Zmrazené cesto by ste mali večer pred pečením vybrať z mrazničky a dať do chladničky.
7. Zabaľte cesto v tvare placky
Ak ste zvyknutí do fólie zabaliť cesto v tvare gule, podľa porotkýň šou Pečie celé Slovensko Jožky Zaukolcovej a Petry Tóthovej tento spôsob nie je vhodný. Lepšie je zabaliť cesto v tvare placky. Rýchlejšie tak stuhne a následne sa bude dať rovnomernejšie rozvaľkať. A to určite nie je na zahodenie.8. Cesto pred vyvaľkaním zohrejte rukami
Linecké cesto je po vybraní z chladničky tvrdé ako kameň a najprv sa s ním ťažko pracuje. Pomáha krátko ho zohriať rukami, ak ho máte vychladené v tvare gule, tak tiež rukami sploštiť a až potom začať vaľkať. Ďalšou možnosťou je pokrájať tvrdé cesto na niekoľko častí a tie prehniesť, aby sa cesto rovnomerne zohrialo.Foto: Shutterstock
9. Aby sa neprilepilo - pohybujte s ním
Linecké cesto sa rado lepí na pracovnú dosku, preto ju treba počas vaľkania posýpať múkou – ale s mierou, lebo veľa múky spôsobí, že cesto stvrdne. Rovnako dôležité je, cestom počas vaľkania hýbať. Napríklad otáčať o 90 stupňov približne po každom druhom alebo treťom pohybe valčekom.10. Urobte z neho balíček
Ak nejdete z cesta vykrajovať stromčeky či hviezdičky, ale chcete ho použiť vcelku, napríklad ako korpus na linecký koláč, je vždy problém premiestniť ho do formy tak, aby sa nepotrhalo.Foto: Shutterstock
Aby sa to nestalo, pomôže malý trik – cesto opatrne preložte akoby do tvaru obálky – od krajov k stredu. Jeho plocha sa tak zmenší a tým sa zníži nebezpečenstvo roztrhnutia. V tomto tvare ho premiestnite do formy a tam rozbaľte.
Diskusia k článku