Aby boli dokonalé:
Odhaľte tajomstvo varenia párkov. Takto vám už nikdy nepopraskajú

Jana Klimanová, 6. januára 2024     2 minúty čítania

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ohrievanie párkov zvládne aj malé dieťa, mnohí pri ňom robíme zásadné chyby. Poradíme vám, ako uvariť šťavnaté párky bez nevzhľadných prasklín.



Foto: Shutterstock

Kvalita je základ

Alfou-omegou je kúpiť kvalitné párky. Najdôležitejším kritériom je obsah mäsa, ktoré sa v nich nachádza. Tento údaj nájdete na etikete výrobkov. Čím viac mäsa párky obsahujú, tým lepšie, v obchodoch nájdete dokonca párky s 90 % obsahom mäsa.

Ak si v supermarkete vyberiete párky s nízkym obsahom mäsa, ich objem je nadstavený rôznymi pridanými ingredienciami (múka, rastlinné bielkoviny, škroby a pod.), ktoré pri ohrievaní zväčšia svoj objem a párky tak s veľkou pravdepodobnosťou popraskajú.

Šúpať či nešúpať?

Párky, ktoré nájdete v obchodoch môžu byť plnené do prírodných črievok (bravčové, baranie) alebo sú balené v plastovej fólii. Zatiaľ čo tie prvé sa pred zohrievaním nešúpu, plastovú fóliu nezabudnite odstrániť.



Foto: Shutterstock

Nevariť, ale prehrievať

Hoci je príprava párkov jednoduchá, ak majú byť chutné a šťavnaté, potrebujú čas. Päť minút vám rozhodne nestačí, pretože by ste mali párky vložiť do hrnca so studenou vodou a tú pozvoľne zohrievať až tesne k bodu varu.

V tomto okamihu stiahnite ohrev na minimum a párky prehrievajte 5 až 7 minút. Teplota vody by sa mala pohybovať niekde medzi 80 až 85 stupňami Celzia.

Nepichajte do nich

Aby ste zistili, či sú párky už hotové, rozhodne do nich nepichajte nožom ani vidličkou, mohli by totiž prasknúť.



Foto: Shutterstock

Rovnako pri ich vyberaní z vody na tanier nepoužívajte vidličku. Párky podoberte a tak preneste na tanier, alebo ak máte, môžete tiež použiť kuchynské kliešte.



ANKETA: Nahnevá vás, keď vám pri zohrievaní párky popraskajú?

71,0%



29,0%







Diskusia k článku

56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Mne sa určite už nikdy nepopraskajú, pred cca rokom som mala z párkov takú silnú alergiu, že ich už v živote jesť nebudem. Nikto nevie čo v tom je pomleté a pridané.
kuko95
@dr (6.1.2024 13:09)

Stačí kupovať normálne parky bez separatu ..teraz kúpiť dobre parky nieje vôbec problém
1x bugout
bugout
@dr (6.1.2024 13:09)

To platí na čokoľvek..... Pri ničom čo je mleté nevieš čo tam je. A aby som bol dôsledný ani pri celom kuse mäsa nevieš čim ho za živa kŕmili...
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@kuko95 (6.1.2024 13:26)

Čo sú to normálne párky ? Ja by som povedala, že práve teraz je problém kúpiť, skôr by som použila výraz kvalitné párky.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@bugout (6.1.2024 18:01)

A preto mäsové výrobky nejem a mäsu ak sa dá, tak sa vyhnem tiež. Ale aj tak, všetky potraviny majú v dnešnej dobre nejaký ten problém.
kuko95
@dr (6.1.2024 19:28)

Ja by som povedal že práveže v tejto dobe kvalitné parky nieje vobec problém ....a to ich veru jedavam casto...nechcem robiť reklamu ale len Lidl má x kvalitných parkov...






 



TOPlist