Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

C - Citrónová tráva



Foto: Shutterstock

Bylina, ktorá sa používa čerstvá aj sušená, je typická pre mnohé thajské, vietnamské a indonézske jedlá. Dlhé čerstvé listy sa v mnohých ázijských krajinách používajú aj na prípravu čajových nápojov na uhasenie smädu. Chuť citrónovej trávy je svieža a citrónová, s nádychom vône ruží.



Č - Čili



Foto: Shutterstock

Štipľavé papričky, ktoré sa používajú v mnohých ázijských kuchyniach – čínskej, indonézskej, thajskej, kórejskej a indickej. Zaujímavé je, že v teplých oblastiach sa štipľavá paprika používa do jedál aj preto, aby znižovala telesnú teplotu – pocit tepla spôsobený kapsaicínom, ktorý čili obsahuje, totiž podporuje potenie a to znižuje teplotu tela.







Diskusia k článku







 



TOPlist