Varenie

Zemiaky v šupke

kikiss17 - fotkakikiss17, 19. septembra 2015

Ahojte,žienky ja Vás teraz budem stále otravovat s otazkami :) Ale tak kto sa pýta vie... Neviem či len ja mám smolu na tie zemiaky ale vobec mi niekedy nepraju,a niekedy zasa uplne super. Už sa mi stalo aj to že som varila v šupke a povedala som si ano su ok ,potrebovala som ich na zemiakový šalat...a boli rozvarené ako som ich pretlačala cez sitko.Joj :( A raz zasa málo uvarené. Dievčata,existuje niečo iné ako len viidličkou zistit že už su :) Alebo treba skušat a skušat..

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
B je spravne :-)
aj skusena gazdina obcas nieco presvihne, ved to poznas - kon ma styri nohy a potkne sa :-)
ale trening robi majstra :-)
babidka
Ja pouzivam na skusanie kovovu ihlu na masove zavitky alebo obycajne sparatko :-) Ihla je lepsia lebo je dlha a mozes nou prepichnut cely zemiak bez toho , aby sa mu nieco stalo .Cim "mladsi" zemiak , tym sa skor uvari .
lorak40
V prvom rade je potrebná zhruba rovnaká veľkosť.Ja osobne vyberám o trochu väčšie ako slepačie vajce.
sovka62
Jedným z kritérií pre zaradenie odrody zemiakov do skupiny stolových je čas varenia. Zaradia sa len tie, ktoré sa uvaria za 25 minút. Zemiaky sa umyjú, zalejú vriacou vodou a dajú sa variť.Po 25-tich minútach sa voda zleje a zemiaky musia byť uvarené, teda nie nedovarené a nie rozvarené.
Toto by ti mohlo poslúžiť ako orientačný čas,var ich 25 minút a mali by byť v poriadku.
evanaaa
Niekedy je aj 15 minút veľa, inokedy treba aj tých 25......a radšej trošku tvrdšie, ako dlhšie nechať variť, ak sa nezdajú. A ako píše @lorak40 , musia byť rovnaké a nie veľké, lebo kraj je mäkký a stred ešte nie. Také o trochu väčšie ako tenis. loptička. A väčšinou si ich uvarím deň pred upotrebením, po uvarení prelejem studenou vodou a nechám v hrnci do druhého dňa.
buchtabuchta
Rob to ako ja robím s knedľami. Daj variť 2 zemiaky. Prvý vyber po 15 minútach a uvidíš, či už má dosť, alebo ešte treba. Druhý po 20, a uvidíš, či je 20 priveľa, alebo či treba viac . A keď varíš viac zemiakov, var radšej v dvoch hrncoch, aby boli celé prikryté vodou a aby medzi nimi mohla vriaca voda prúdiť. Alebo var v pare, tam je to istejšie.
Raz som kdesi čítala, že ak chceme rovnomerne uvariť, treba prepichnúť ihlicou niekoľkokrát veľký zemiak. Ale som to nikdy neskúšala, lebo nevarím veľké, len také stredné a menšie.
jozka2
Ja osob ne ich skontrolujem po 15 min.a potom davam pozor a znobvu skontrolujem.Pravdepodobne ich dlho varis a nevystihnes spravnu dobu varenia.Niekedy potrebuju 15.min,niekedy az 25,ale toto musis ustrazit.Zavisi to aj od druhu zemiakov.V sobotu som varila zlte, mazlave na zem.salat s ktorymi mam skusenosti,ze drzia po pokrajani spolu a teraz na moje velke prekvapenie z vonku boli normalne a vo vnutri akoby zmaknute,ale to je urcite sposobene zemiakmi,s tym nic nenarobis.Alebo,zeby som presvihla cas?!To sa tazko dozviem.
tezo11
Ak sú zemiaky rôznych veľkostí, popichať nožom, alebo niečim podobným, uvaria sa rovnako a v šupke variť v slanej vode, nerozvaria sa:-))vraj:-)