Rôzne

Vaše dovolenkové naj jedlo

marcy - fotkamarcy, 26. mája 2011

pre mňa kuskus s jahňacinou,hranolky pečené na olivovom oleji bez smradu a ťažoby,fantastické turecké sladké,ale ľahké torty ( dodnes neviem,či to bola šľahačka,alebo nejaká kombinácia vareného krému ...veľmi by ma zaujímalo )

@zareaguj


Diskusia k téme

michsamant
Kedze za dovolenku uz povazujem cestu na Slovensko, tak to bude (nie len jedno jedlo) maminkin dobry gulas, segedinsky gulas, kapustnica a poriadna hovadzia polievka z ktorej to masko potom zjem s chlebom a kremzskou horcicou :P
marianne69
...pre mna ryby a morske priserky na akykolvek sposob,a dobry kolacik tiez nie je od veci:-)
pivonka
Kedysi som v Dalmácii jedla vynikajúcu polievku. Keď som ju čašníčke pochválila, povedala: Italijanska. Žiadny recept na taliansku polievku jej nezodpovedal. Škoda, že som sa nepokúsila získať recept od kuchára.
morenajea
pre mňa grécky originál Gyros Pita - super mäkučká placka, chutné mäsko, zelené rajčiny, pikantná horčica, pár hranolkov, jemne osolené.... mňam
sovka62
Ja sa pripájam k @morenajea , tež mi to výnimočne chutilo. Gyros, ktorý sa predáva u nás je úplne iný.
jegor
Na Greckom ostrove Kos plnené viničné listy
vcelka
Baklava. Nemám sladký zúbok, a predsa mi je táto presladká kombinácia jemnučkého cesta filo, medu a orieškov mimoriadne po chuti. No a potom jednoduché pa amb tomates z Katalánska - paradajky roztlačené v olivovom oleji a natierané na hrianku alebo kúsok chleba . to nemá chybu. No a ešte aby som nezabudla na tzatziki, keď som ich ochutnala (ešte za socíku) prvý raz. Dnes to už nie je nič výnimočné a tzatzikuje sa všelikde, ale vtedy to bola celkom iná svieža, zvláštna, veľmi príjemná chuť. A ešte holubacíia polievka v Stegede - bola som vtedy ešte dievča a dospelí mi nechceli prezradiť, že je to z holúbät, akože to z útrlocitnosti nebudem jesť. Ale ja som starý (vtedy ešte mladý) mäsožravec... a za polievkou prišiel kohúti perkelt, dodnes si pamätám, že sa mi až panenky pretočilii. A placka naan z Indie... ja by som dokázala spraviť si hostinu iba z týchto placiek, sú skrátka celom iné než naše placky (česť aj im!). A nemecký bockwurst zo stánku, ktorý kedysi predávali na každom rohu... a ozaj, pri Balatone kedysi za každou zákrutou stávali tri stánky - v prvom jaternice, v druhom klobásky a v treťom pečené ryby. Volali sme to balatonský trojboj. Ja som sa ale nikdy nevedela dostať od toho prvého stánku - s krvavnicami a horčicou... A vynikajúce talianske espresso, pekne do kyslasta, tmavé ako horká čokoláda... Panebože, držte ma, lebo idem vyrabovať špajzu... :-))
kuchticka
Dovolenkove jedlo??? To je pre mna siroky pojem. My sme vatsinou na dovolenkach s detmi stanovali a ja som varila. Bolo to dobrodruzstvo celej rodiny. Velmi radi na to spominame. Doma pred odchodom som nasusila sliziky do polievky, napiekla sladke i slane susienky, tiez nasusila fliacky a na dvojplatnicke plynoveho varica som vzdy uvarila kompletny obed. Vajcia sme viezli zo sebou, takisto slaninku a tvrdu salamu, ktora pola zavesena v prievane v stanovej predsienky. Viezli sme si so sebou konzervy cisteho masa a tam som doplnala cersvymi zemiakmi a cerstvo kupenou zeleninou. Mali sme vzdy sviatocne jedla. Ked sme boli raz v hotelu na Zlatych pieskoch, tam mi najviac chutila baklava.
abdul
Živánska, pečené zemiaky v pahrebe, kotlíkový guľáš. K tomu dobré víno a dobrú spoločnosť.
tatianafm
Ja sa prikláňam k @marianne69 :) milujem morské príšerky... a v Chorvátsku nám posledný deň dovolenky priniesli taký ten koláčik so zmrzlinou...zhasli sa svetlá a horiaci ho niesli na podnosoch...krásna atmoška a ešte aj strašne dobrý koláčik :-)
marcy
ďakujem všetkým :-D ...trošku som si narobila chute,xixi
babidka
ked sme mali male deti a veruze na zahranicne dovolenky nebolo dost penazi, tak sme sli na dvojtyzdnovu rybacku na Domasu .Stan , plne nalozeny kufor domacimi vyrobkami -tak ako @kuchticka :-)----a varilo sa na plynovom varici to , co sa ulovilo/ked sa darilo/ alebo to , co sa podarilo zohnat v chudobne zasobenych "budkach":-) Ale - chutilo nam vsetko ! Teraz si mozeme dovolit ochutnat aj rozne exoticke jedla , zaplatit za veceru nekrestanske peniaze a ...nenajest sa :-) ale na dovolenky "mladosti" nedame dopustit ! Vtedy aj obycajny pleskac z Domase mal taku uzasnu chut ....
marcy
na Ružíne čerstvé rybky pečené na masle,ochutené rascou a soľou ....to sú moje pomaturitné naj pochúťky,fakt nenáročné....prsty oblízané....sosík vylízaný ( piekli sme ich na liatinovej platni s bočnicami :)))
hubata
My tak ako @sovka62 s deťmi na chalupe a keď sme ju predali, tak sme už chodili do zahraničia. Ale málokedy decká spomínajú grilovanie v Juhoške, stále sa v spomienkach vracajú k opekačke na chalupe so špekáčkami a cibuľou. My máme pekné spomienky aj hody, dožinky, dubákový pochod alebo na otvorenie rybárskej sezóny, kde sa tiež predávali rybacie špeciality,