Varenie

Treba brokolicu variť?

mariaklara - fotkamariaklara, 13. mája 2012

Mám veľmi rada šaláty zo surovej zeleniny. Keď som raz kolegyni hovorila, že v šaláte, ktorý som si priniesla na obed z domu, mám aj surovú brokolicu, povedala mi, že sa brokolica nesmie jesť surová. Vraj obsahuje niečo, čo je zdraviu škodlivé. Mám si ju tepelne upraviť? Ak niekto viete, prečo, budem rada ak mi poradíte.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nech rozmýšľam akokoľvek, neviem nájsť dôvod, prečo by sa brokolica nemala jesť surová. Je z čeľade kapustovitých - brassicaceae a ostatnú zeleninu z tejto čeľade bežne jedávame surovú - reďkovky, kaleráb, kapusta, karfiol, kvaka, vodnica...... Myslím si, že surová je zdravšia, uchová si všetky hodnoty, aj keď mne vadí tá ostrá kelová príchuť. Ale to je len o chuti, nie o zdraví.
kuchticka
Ja bezne jem surovu brokolicu. Je zdravsia ako uvarena a neviem preco bch ju mala varit.
marianne69
tiez jedavam brokolicu na 80% surovu,vzdy pokrajam ruzicky do salatov,da peknu sutozelenu farbu.
eldina
môže sa jesť, aj šampiony by sa mali do šalátov krájať surové../ale priznám sa,surovú brokolicu som ešte nejedla,vždy len do polievky,či zapekám/
viera1
Zdraví ju môžu jesť aj surovú.Sú však ľudia,ktorým spôsobí nafukovanie a tepelná úprava čiastočne tomu zabráni.Hlavne nožičky obsahujú veľa vlákniny a tá je prospešná hlavne tým,ktorí majú problém s peristaltikou čriev,zdravým môže spôsobiť hnačku,tí môžu potom jesť len hlavičky brokolice.
ivocka5
@mariaklara , trosku nadviažem na tvoju otázku...mňa by zase zaujímalo, ako je to so surovou cviklou...môže sa jesť aj surová? :-)
janger
Tak to som tiez necakala, ze by tumohol byt nejaky skodlivy ucinok...Lebo brokolicu casto chrumkam, ked ju cistim. Ale pohladala som nejake informacie o tom. Zo zdroja, ktoremu verim, som sa dozvedela, ze brokolica (ale napr. aj ine kapustove druhy, karfiol, ruzickovy kel, niektore semena) obsahuju glukozinolaty. Ucinok tychto glukozinolatov je dvojaky. Pocas travenia sa menia na latky, ktore su pre telo skodlive. Na druhej strane chrania telo proti posobeniu rakovinotvornych latok. Varenim tejto zeleniny sa zabrani tvorbe tych skodlivych pre telo jedovatych latok, ktore sa tvoria pocas travenia. Ale glukozinolaty nestratia pritom (pri tepelnej uprave) svoje protirakovinove ucinky. Takze tvoja kamaratka, @mariaklara ma pravdu.
julica
No toxická nebude, ale bez varenia sa z nej neuvoľňuje nejaký ten karotén, všimnite si to, keď chvíľku zaparíte brokolicu, ako sa zmení jej farba - je výraznejšia. Podobne je to aj s paradajkami, síce varením stratia vit. C, ale uvoľní sa v nich lykopén či čo to je. Preto sa hovorí, že varené paradajky sú zdravšie.
viera1
Čítala som,že aj varená mrkva je zdravšia,čo ma veľmi prekvapilo.
afataga
@julica este ta doplnim: lykopen sa nachadza v supke, preto sa nemaju paradajky supat, ako to byva v niektorych receptoch a mas pravdu, uvolnuje sa len pri tepelnej uprave, ale paradajky treba jest aj surove aj varene, so surovou brokolicou nemam skusenost, neskusala som, neviem ci by mi chutila
marikafil
Ja bežne brokolicu varím/parím, ale stonky chrúmem ako kaleráb, teda surové. Zatiaľ som si nevšimla, že by to s mojím trávením robilo niečo zlé.
A "zdravovedné" články na internete sú naozaj dobré len na to, aby človeka domotali. Prípadne namotali na nejaký farmaceutický zázrak:-(
sjuz
všetka zelenina je zdravá surová, tá kamoška je fakt "uvedomelá"...sila!
julica
@afataga , jasné, o paradajkách som to vedela bezpečne. Zdá sa, že varením/blanšírovaním sa uvoľňujú tie karotény. Treba sa asi rozhodnúť, čo zo zeleniny chceme dostať, či vit. C, alebo tieto antioxidanty. Naposledy som počula v rádiu jedného lekára-bylinkára, ktorý hovoril, že napríklad z cvikly sa ten karotén nikdy v tele nevstrebe, nedokážeme ho spracovať. Aj ma trochu zarmútilo, keď povedal, že taká úžasná cvikla nie je, no nič to, aj tak mi chutí! :)
marikahr
ja si myslim, ze keby bola surova brokolica zdraviu skodliva, mohlo by to byt oznacene na obale, nieco v zmysle: ...potrebna tepelna uprava ....
inak ja zo surovej brokolice poznam jeden fantasticky salat, na ktory nedam dopustit, takze zdraviu skodliva byt nemoze :-)
hubata
Asi to bude tak ako so všetkým a treba zvoliť zlatú strednú cestu: ak by som jedla iba varenú mrkvu, tak by som mala málo betakaroténu, ale ak ju striedam so surovými mrkvovými šalátmi, vzniká mi rovnováha. A tak je to aj s brokolicou, cviklou a šampiňónmi: aj surové, aj varené.
rea1
@ivocka , cviklu mozes v pohode jest surovu. ja ju zvyknem nastruhat na platky (ako uhorku na salat), trochu pokvapkat oliv.olejom a poliat ochutenym bielym jogurtom. je to vyborny celorocne dostupny salat a ak si k nemu nieco pridas, aj dostatocna vecera. ked je cvikla mlada, da sa konzumovat aj so strednymi listami. a presne to iste robim napr. aj s kalerabom.
nbert
Ja by som surovu brokolicu asi neriskoval. Varena zelenina sa vzdy stravi lepsie a aj lepsie chuti. A varenim sa lepsie zbavite zbytkov hliny, pesticidov, herbicidov a inych postrekov nez len oplachnutim.
jankaannka
ja by som surovu brokolicu ani nejedla najlepšia je varena alebo parena . Podctate to je ako karfiol a neviem ako by chutil surovy.
ubka
citujem z metabolizmus.sk
Obsah vitamínov a minerálov
Brokolica je po červenej paprike druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C, v porovnaní s pomarančom ho má viac ako dvojnásobne. Vysoký obsah „céčka“ si zachová asi týždeň.
Brokolica je významným zdrojom karoténov, z ktorých v metabolizme vzniká dôležitý vitamín A, najlepší ochranca slizníc v organizme. Tento vitamín neutralizuje vplyv obávaných voľných radikálov, ktoré poškodzujú citlivé sliznice a spôsobujú rozličné ochorenia.
Významné je tiež väčšie množstvo vitamínu B1 a B12.
100 g brokolice nahradí 10 % dennej dávky vitamínu E, ostatná zelenina – okrem zeleru – ho obsahuje len v malom množstve.
Z minerálov brokolica obsahuje hlavne draslík, horčík, selén, fosfor a železo. Rovnako vápnik, ktorého obsahuje toľko ako mlieko, a preto sa brokolica stáva i významným doplnkom výživy pri osteoporóze. Mimoriadne vysoký obsah draslíka v brokolici pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak.
100 g brokolice nám dodá až polovicu odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje predovšetkým procesy spojené s tvorbou krvi.
Množstvo vápnika v tele musíme neustále dopĺňať, je dôležitý nielen pre zdravý vývoj detí, ale jeho nedostatok v dospelosti spôsobuje osteoporózu. Jeho hlavnými zdrojmi sú mliečne výrobky, ale nie každý ich má rád, takže je dobré poznať alternatívy v potrave. Brokolica obsahuje v 100 g okolo 100 mg tohto minerálu.

Liečivé účinky brokolice
pôsobí preventívne proti infekciám
vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
posilňuje činnosť svalov
podporuje imunitný systém
posilňuje srdce a krvný obeh
podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom

Ďalšou výhodou brokolice je jej nízka energetická hodnota. Obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len veľmi málo sacharidov. Napriek tomu má vysokú nutričnú hodnotu. Pokiaľ držíte diétu, konzumáciou brokolice zabránite tomu, že vašmu telu budú chýbať životne dôležité látky. V 100 g brokolice je len 33 kcal. Len pre porovnanie. Rovnaké množstvo mrkvy má 41kalórií a kelu 46 kalórií. Uvedené hodnoty teda priamo predurčujú konzumovať brokolicu počas diéty. Zabudnúť na ňu by nemali ani diabetici.

Nové výskumy dokazujú, že brokolica je vynikajúca najmä pre žalúdok. Zložka, nájdená v brokolici, dokazuje vyšší účinok než moderné antibiotiká v boji proti baktérii helicobacter pylori, o ktorej je dokázané, že spôsobuje žalúdočné vredy a ktorá je považovaná za pôvodcu väčšiny prípadov rakoviny žalúdka.
Spracovanie
Brokolicu kupujeme zelenú s uzavretými kvietkami bez akýchkoľvek známok plesne a hniloby. Pokiaľ má brokolica žltozelenú farbu, nie je čerstvá alebo nebola dobre skladovaná. Kvalitnú ružicu môžeme skladovať jeden alebo dva dni v chladničke na mieste určenom pre zeleninu.
Môžeme ju konzumovať surovú v šalátoch napríklad s jogurtom. Tepelne ju upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Podávame s lyžičkou kvalitného oleja pre čo najlepšie využitie betakaroténu.
keďže obsahuje vit C, nie je vhodné ju variť vo vode, lebo by sa zničil vit.C, a karotén zasa prijíma náš organizmus lepšie vo varenej forme, no ak sa tento druh zeleniny pripravi jemne na pare bude aj ovca celá aj vlk sýty :-))