Zdravá výživa

Teffova múka

milena29 - bez fotkymilena29, 23. marca 2014

Dobrý deň!
Môj syn ma už asi rok zistenú celiakiu,tak sa stále pokúšam piecť bezlepkové pečivo,skúšam nové recepty,aj z tejto skvelej stránky.Chcela by som poradiť,kde sa dá v Košiciach kúpiť teffova muka,alebo sa dá objednať len na internete ?dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Našťastie nikto z rodiny tento problém nemá, na link som klikla len zo zvedavosti (a aj tak som sa nedozvedela čo je teff), ale zostala som úplne zhrozená. V tejto spoločnosti má cieliatik zrejme nielen zdravotné ale aj ekonomické problémy, tá cena je strašná! Ešte nedávno boli štátom dotované všetky potraviny a diétne ešte viac. Boli potom síce v lekárni na predpis, aby ich nezneužívali tí, ktorí ich nepotrebujú ale som presvedčená, že ktorýkoľvek celiatik by si ich aj dnes rád vyzdvihol v lekárni za pár centov.
Aj to je jedna zo stránok minulosti, nielen rady na banány a mäso, ako donekonečna omieľajú ľudia, ktorí v tej dobe nežili.
eleni
Kamaratkin syn ma celiakiu, chodi do lekarne po muku, je vraj na to prispevok.
rea1
@sovka , práve nedávno ma napadlo, že v tej našej horrorovej minulosti dostávali silní cukrovkári príplatky na mäso. minule som v nejakom obchode s prudkozdravými potravinami pozerala na ceny bezlepkového pečiva a rôznych múk a vlasy mi vstávali dupkom, len som tíško vyslovila poďakovanie nebesám, že nikto u mňa v rodine nie je "obdarený" takouto pliagou.
bezlepocka
Ak je človek v kuchyni obratný a používa múky na recept, nie je to zas až taká pálka :) Dá sa pripraviť takmer všetko. Je však pravda, že hotové výrobky, ktoré si kúpite z takejto múky sú príliš predražené.
Ja zas ďakujem nebesám, že som túto "pliagu" dostala, lebo môj život sa kompletne obrátil iným smerom a myslím, že k lepšiemu ;)
cuketa
Celiatici dostávajú špeciálne múky na predpis od lekára a doplácajú k tomu cca jednu štvrtinu. Múky sú už špeciálne predpripravené a nie je treba ich nejako zvlášť obohacovať o prídavky. Tak napríklad na pečenie keksov a zákuskov je podľa mojich skúseností najlepšia muúka Schär Patiserie, na cestoviny, rezance a pod. Schär Farina, na chlieb a kysnuté pečivá je veľmi dobrá Promix niekoľko druhov.
rulik
v KE neviem, či majú aj túto múku, Ezofit sa presťahoval na Komenského 3, kúsok od MMM a potom je jedne predajňa vo dvore pri bývalom múzeu KVP
rulik
prečo nepoužívaš špaldovú múku, tá je tiež vhodná pri celiakii, je bez lepku a je lacnejšia, ja poznám hladkú aj celozrnnú hladkú, jedna je od biomila
2010
@milena29 , ani sajnu nemam kde sa predava teffova muka a do bio obchodo nechodim, ale jedno viem ze je to muka ktora sa bezne pouziva v ethiopii robia z toho ich denno denny chleba ijere. Ethiopea je jedna z najchudobnejsich krajin na svete takze dakdo sa dakde nabaluje na tejto muke lebo je in.
U nas sa da kupit tento chleba - placky a nie su ani daako specialne drahe, vyzeraju takto
 varecha.pravda.sk/recepty/etiopske-kura-doro-wat/24592-re...

osobne by som sa znazil skontaktovat s ethiopcanmi a mozno vo Viedni maju daaky africky obchod, ale nic take by som nehladal v bio obchode jedine ked mas vela zbytocnych penazi.
 selamfoods.com/main/...
julica
špaldová múka nie je vhodná pri celiakii!!!
tati2008
pozor ! ,špaldová múka obsahuje lepok,ktorý je nevhodný pri celiakii
milena29
vdaka za vase komentare a vyjadrenia.
pri peceni použivam muky z lekarne,čo su vlastne uz vopred pripravené zmesy na pripravu bzl jedal ale vzdy je dobre pridat aj prirodzene bezlepkovu muku,pretože tie zmesy maju pomerne vela skrobu...používam aj amarantovu,pohankovu muku a o teffovej som sa dozvedela nahodou,tak som ju chcela vyskusat..
zofka003
je strašné kolik peněz to stojí. uf... ale slyšela jsem i o změnách k lepšímu jak tady bezlepocka říká.