Etiopske Kura - Doro Wat

2010 - bez fotky2010, 5. februára 2012
Etiopske Kura - Doro Wat
Foto: 2010

Klasicky recept -narodne jedlo.

Suroviny

1
2kg
1
250 ml
3 lyzice
100 g
70 ml
6
zmes korenia :
1 lyzicka
1 lyzica
1 lyzicka
1 lyzicka
2 lyzicky




Postup

  1. 1

    Klasicky sa kurca porcuje v Ethiopii na 21 kuskov...Ja som si na to netrufal tak som kupil kuracie nohy.Tradicne treba maso zbavit koze a tuku a nalozit do nalevu citron , ocot lyzicou soli a vody.(Dobre je vlozit aj niekolko kuskov citrona).Nechame marinovat min. 30 minut.

  2. 2

    Nakrajame na drobno ... hromadu cibule.Dame ju do hrnca a nastavime teplotu na medium.Nedame tam NIC ! ani vodu ani olej , zakryjeme a dusime -redukujeme trva to cca 45 minut.

  3. 3

    Pridame olej a nit’r qibe ( prepustene ochutene maslo ) a pridame kolko zvladneme berebere ( zmes paprikoveho korenia ) ja som pridal 4 lyzice a dusime dalsich cca 25 minut.Tento recept je stiplavy ale ked chcete zmiernit chut a dak v tomto bode pridajte drvene paradajky podla chute.

  4. 4

    Zvysime plamen a pridame namarinovane kuracie kusky bez koze.Ked sa nam vsetko zacne varit a znizime plament. Premiesavame aby nam cibula neprihorela a dusime maso do makka. Dame si varit vodu a uvarime 6 vajiciek na tvrdo.Dame ochladit , osupeme a vertikalne osrim nozom narezeme zarezy do bielka.

  5. 5

    Do mlynceka alebo maziara dame namelieme -nadrvime dalsie koreniny , tu sa recept velmi lysi a zacina byt individualny ako kazdy typicky dedinsky stary recept.Ja som pridal kardamonove a fenyklove podrvene semienka bazalkove listy , cierne korenie a sol a tiez som pridal uvarene vajicka a dusil cca 10 minut. Ked mate moznost je dobre odlozit a podavat az na druhy den aby vsetko preslo chutami.

  6. 6

    Tradicne sa serviruje s chlebovymi plackami injere a je sa rukami.

Diskusia k receptu

porzellanka
Pomoooc nakladam kurca, a neviem, kolko percentny ocot si pouzil. U nas je dostat 40% normalny, (toho sa bojim) potom vinnne, jablcne a tak. Aky mam pouzit? este mam aj trochu 8% zo Slovenska.
A v com si tu cibulu dusil? Neprihorelo to?
porzellanka
Dakujem, kazdu chvilu som chodila pozerat, ci si na nete :-)). ani som nedufala. Zatial som dala iba citron. A to maso potom kolko este dusit? ono vlastne bude uz "predvarene" asi ako pri ceviche? alebo nie?
2010
Ja neviem aku kuru tam mas ? ci daka domaceho stareho kohuta alebo taku bielu zo samosky , pekne do makka. ( Bodni vydlickou ci sa odeluje ). Dobru chut
2010
Vyskusane v pomalom hrnci -7 hodin funguje .


ethanel
@2010 ty vies vzdy prekvapit, vyzera to lahodne a aj si to hned ulozim a odskusam tuto nedelu... Dakujem za inspiraciu.
2010
@ethanel , ingrediencie radsej zhanaj v Anglicku este aj tam musis ist do east africa shop, tam predavaju etiopske korenie berbere ( pridali sme trochu cerevneho vina -vraj domaci ked maju tiez daju )a to ich vonave prepustane maslo niter kibbeh, teraz sme robili s ryzou ale klasika je s chlebovou plackou injere (mavaju v africkych obchodoch).
honestka
urobim si tento recept iste si pochutime.
Mam doma muku "teff" a uz som z nej robila Injera-placky, pripominalo mi to troska palacinky. Su vhodne aj pri indickych jedlach a je to obmena za Naan bread.
Moja nevesta z nej robi bezne aj ju mixuje pretoze NEobsahuje gluten a je vhodna pre celiatikov.

Tvoje recepty su velmi chutne @2010 , problem je iba niekedy, ze v obchode mi musia objednat suroviny, hehe a v mojom obchode sa uz smeju, ked ma vidia co zase budem chciet.
Posielam bielosnezny pozdrav na ochladnie tam u vas.
2010
@honestka , na doro wat mam spomienky este z CSSR dlhe vypravanie , tu je postup ako sa da vyrobit injara bez neff,
pozdravujem, u nas je nudne vcera 30 zajtra 30 a teraz je polnoc a stale 22C. Cheers



julica
Juch, niečo podobné sme už robili, ale cibuľa sa dusila na palmovom oleji, všetko od neho smrdelo :) toto sa mi páči viac. Juch



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia