Varenie

Strúhané jablká na koláč

alena45 - fotkaalena45, 9. augusta 2011

Milé varecháčky, mám bedničku padaviek - jabĺk a prosím o vyskúšaný recept na zavárané strúhané jablká. Kedysi som to už robila, ale skysli, tak som sa vzdala. No verím, že niekto má osvedčený recept. Prosím.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Mne sa zavárané zdajú aj prácne, ale aj veľmi "vodové" na koláč. Najradšej mrazím a to tak, že ich zamrazím vždy keď mám už cca 1 porciu na 1 koláč nastrúhanú aby mi nepustili šťavu (vlastne to najhodnotnejšie). Dávam ich radšej do 2 sáčkov, alebo aj do rohových nádob od zmrzliny, mäsa a pod. aby zabrali čo najmenej miesta. Strúham na mixéri, ide to rýchlo keď si ich vopred načistím a ponorím do kyslej vody aby neočerneli. Ale mrazím aj štvrťky ktoré potom použijem napr. aj na kompót alebo nakrájam na puding, do palaciniek alebo ku kuraťu.
jatanika
fíha .... mraziť mi ešte nenapadlo... to určite skúsim... zavárané mi tiež skysli ...
lubja
nastrúhať na struhadle ako tekvicu, natlačiť do pohárov a sterilizovať, (v knihe píšu 25 min pri 80-85°C) ale ja robím kratšie, vydržali mi aj niekoľko rokov
pivonka
Tiež iba natlačím do pohárov a dobre zasterilizujem. Keď otvorím pohár, tak dám jablká na sito, aby odkvapkali. Mrazničku mám s obmedzenou kapacitou.
ancicka
Ja som už viac krát sterilizovala jablka na kompot,ale ja som ich struhala na hrubšom strúhadle a ked sú jablka šťavnatejšie tak som trocha šťavu vytlačila a dala do 7 dl fliaš,bez cukru,aby mi netustili vala šťavy.Tak som ich pozatvarala a sterilizovala som.Tu je potrebná sterilizácia dlhšia,(nie ako píše lubja,25 min,)ale aspoň raz toľko (40-45 min.) ,aby sa jablka prehriali,uvarili.
Neviem si predstaviť koľko rokov lubji vydržali ,ked ich iba zaparila.(bez urážky)
alena45
no vidíte, že to nie je také jednoduché, len si vybrať. Ďakujem, možno sa ešte niekto ozve, kto to rozsúdi, haha. Vydržia ešte do zajtra, sa mi zdá.
dorisa
Ja jednoducho nastrúham, natlačím a sterilizujem. Nič nepridávam, robím rýchlo, tak ani šťava nevznikne. Sú skvelé,možeš si ich potom upraviť podľa potreby. Tiež mi vydržia aj pár rokov.
alena45
Dorisa, prosím a koľko sterilizuješ ? Tie moje sú dosť kyslé, netreba dať predsa len cukor ?
merylas
Nakoukla jsem tady k vám a zdravím. Jablka ve vlastní šťávě taky dělávám, mám na robotu kotouč na hranolky a jablka na něm 2 x nakrouhám a natlačím do sklenic. Mám tyto raději, než nastrouhaná na slzičkovém struhadle. Zavařuji taky déle, déle než kompot, podle velikosti sklenic. O obsahu 7 dl asi těch 50 minut, je důležité, aby se dobře prohřál střed sklenic. Tyto jablka jsou fajn a nekazí se.
dorisa
@alena45 , ja asi tak 25 minút, teplota by mala byť 80-85stupnov. (ja nechám až do vretia, potom stíšim teplotu)Ja som nikdy nesladila tie jablká, čo tlačím do pohára, veď potom si ich ochutíš, či v koláči,alebo do nákypu atď. Zaváram takto od mlada,nikdy sa mi nepokazili.
jerica
@alenka45 ja mámten istý problém , jablká je mi ľúto nechať na pospas , pridávam link ako to robím a malým upresnením , tak ako uvádzam v recepte všetko spravím nepridávam iné len citrón , dobre horúce a do vyhriatych fliaš naložím a dám do suchého dunstu,nechám to v dekách aj dva dni , doteraz sa mi nikdy nestalo že by chytili plieseň.
 varecha.pravda.sk/recepty/jablka-do-kolaca-postup-fotorec...
jerica
Keď by si chcela niečo upresniť napíš! Tak spravené jablká môžu ísť hneď na koláč , do presnídavok, jedál kde sa hodí jablko v tej úprave.
alena45
Jerica, jablká chcem mať pripravené najmä na pité, závin alebo barónkine rezy. Ja moc sladké nemusím, ale keď príde dcéra, tak jej niečo vždy napečiem aj na cestu. A keď si napečiem pre seba, tak aj susedia majú. Tvoj recept mám už dlho uložený v KK, ale neviem sa rozhodnúť, lebo veď ja dávam do koláča jablká surové. Nevadí to, keď budú podusené ? Neviem ako to bude chutiť.
Padavky asi zo stovky stromov ? - zavárať môžem na všetky Vaše spôsoby každý týždeň. Dnes skúsim podľa Klaury. Ďakujem.
pacik
Nastrúham na hrubšie, natlačím do fliaš, ak sa tvorí šťava, vylejem z fľaše, zaviečkované uložím do zaváracieho hrnca na mriežku. Vody dávam do hrnca len pod mriežku, zaváram v pare. Keď sa na teplomeri ustáli teplota (dosiahne maximum) nechám v hrnci ešte 30-40 min. Teplotu udržiavam stále rovnakú. Jablká vydržia aj niekoľko rokov, používam do závinov, žemľoviek, nepečených tort a pod. ako surové strúhané jablká.
pacik
Zabudla som napísať, že jablká ošúpem z kožky :-)
jerica
ja ináč nerobím padavky a na pyté nedávam surové , dávno ešte ako začínajúca sa učiť zavárať som strúhala jablká , narobila som sa a aj tak výsledok bol ten istý , teraz robím presne ako mám v recepte , dávno som zvykla aj podusené sterilizovať ale som zistila že vôbec nemusím , stačí dobrý suchý dunst , vysteliem detskú vaničku dekou dám do nej noviny a poháre poukladám ,aj na poháre dám noviny a tak prikryjem dekou , ešte na vrch dám ďaľšiu deku , nechám to aj dva dni v tom , keď som zistila že sa mi nič nekazí tak som si povedala na čo sterilizovať keď aj tak sa dá . Voľakedy moja babka ináč ani nerobievala. Samozrejme nie všetko je dobré dávať do suchého dunstu. A aby ti nebolo smutno že robíš jablká sama tak ja sa pridávam,včera som nazbierala , bude asi sedem pohárov. Dokonca som aj hrušky piekla , neviem kto , ale tu som to čítala že sa dajú piecť , tak som ich piekla , budú výborné k rezancom s orechami :-))
jerica
Dovetok: keď ich podusíš vôbec sa nerobí šťava , pri dusení jablká dokonca zhustnú:-) Netreba zabudnúť na citrón:-)
alena45
Jerica, presvedčila si ma a hlavne tým, že už nemusím sterilizovať. Vyskúšam. No v sobotu donesiem ďalšiu bedničku, tak budem pokračovať. Mňa to veľmi baví - zaváranie - a mám komu rozdávať. A to ma baví tiež.
lubja
presne ako @klaura , dôkaz je v pivnici asi 4 -5 ročné, posledne roky niet veľmi čo strúhať
janaja
Ja robím presne tak ako Jerica, jablká nastrúham na tom širšom strúhadle, krátko podusím, pridám škoricu, cukor, citrón a hrozienka a plním do pohárov. Robím tak už roky, nekazia sa mi a sú pripravené hneď na koláč. Odporúčam.
alena45
keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté...
Robila som podľa Jericy, hrnčisko kopcom nakrájanými jablkami, dusila som, dvakrát vymenila hrniec, lebo sa mi jablká pripálili a nechcela som znehodnotiť všetky ostatné, mám z toho len 4 sedemdecové poháre, ale už sú v deke, už mám konečne nohy vyložené. Moja chyba, mala som ich radšej nastrúhať a tak podusiť, keďže boli asi viac nedozreté ako som si myslela. Tak nabudúce skúsim znovu.
olga42
Ja som to robievala tiež.Jablká som pstruhala na vačšom struhadle,natlačila do fieš 7 dcl.Uzavrela a sterilizovala dva krát po 15 minut.Dala som pod deku do vychladnutia.Vydržali dlho.Piekla som štrudle a ine koláče aj kysnute.Nič som tam nedávala.Vydržali celý rok.
karolka
Robím tak, ako ljuba, nikdy sa nepokazili, sterilizujem cca 10 min
marianne69
....jablcka len nastruham,v rukach vytlacim,napcham flase,nic nepridavam,zavieckujem a sterelizujem 30 min v rure,potom sup pod deku hore dnom a nepokazilo sa nic:-)na strudle,kolace vyborne,robievala tak mama aj starka...


jerica
@alena45 to sa stáva že robím zakaždým kysnutú knedľu rovnakým spôsobom a nepodarí sa tak ako tá predtým, len smola asi si neustriehla bod keď jablká pustia šťavu , bolo treba premiešať (neviem , asi si miešala) keď pustia šťavu zoberiem s čím pučím zemiaky , dobre popučím , nechám prejsť do bodu vrenia a hneď dávam do horúcich pohárov zavíčkujem , nesterilizujem veď je tam citrón a v deke to mám odskúšané,je mi ľúto že to nevyšlo:-(
erika12345
mam vyborny jednoduchy recept na zavin so sunkou a syrom :) potreujeme:cesto-250g hlad. muky,30g rast. tuku,1 žltok,100ml vody,sol a vajce na potretie plnka-100ml kyslej smotany,200g nastruhaneho syra,20dkg šunky,muškatovy kvet,zelerova vnat,sol postu-suroviny na cesto vymiesime a rozvalkame plat ako na strudlu a naplnime plnkou ktoru sme si spravili z uved. surovin zatocime a potrieme vajickom DOBRU CHUT :) je vyborna
alena45
@erika , pokrájaj na drobné kocky, nechaj prejsť varom, zavar do uhorkového nálevu, v zime nálev zlej, odlož, daj variť zemiaky, ku koncu pridaj cukinu, chvíľu ešte povar, zaprav na prívarok a dochuť nálevom. Kamarátke som dala dva sedemdecové poháre a ona ich namiesto omáčky zjedla.
3sandra3
tu sa človek veľmi dobre podučí... skvelé rady ... zídu sa aj mne,,, :-)))
nelinka1187
čitala som vaše recepty a chcem sa spytaťked ich teda sterilizujeťe 30-40min to znamena že tolko vrie voda v pekači?dakujem za radu
cilka
Ahoj. Strúhané jablká treba voľne naukladať do skla a sterilizovať 30-40 minút. Tak sa určite neskazia. Tak isto postupujem pri cvikle. Nenatlačiť, dlho sterilizovať. :)
alena45
znovu som si pozrela túto diskusiu, teraz je veľmi aktuálna, ale tento rok idem skúsiť konečne tú jablkovú nutelu.
jane108
Hmmmm,ja som robila minuly rok jablkovu nutelu a nikomu to nechuti....tak radsej zavarim len tie ciste jablcka.
motyka
Ja robím roky takto: Očistím jablká, nastrúham na strúhadle, dobre vytlačím šťavu, natlačím do 7 dc l - dobre umytých pohárov. Na vrch dám 1 vrchovatú polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Uzatvorím a sterilizujem 2 x po 15 - 20 minút. Kyslejšie a padanky viac. Výsledok výborný. Nikdy sa mi nepokazili. Robila to už aj moja mamka. Keď sú pri otvorení trocha mokrejšie ako potrebujem, pridám orechy, pomleté piškóty alebo trochu strúhanky. Podľa toho, na čo ich používam.
hubata
Mňa dosť zarazilo že vytláčate šťavu a vylejete ju: veď ich zavarte vo vlastnej šťave aj za cenu že spotrebujete viac pohárov, do koláča v zime predsa šťavu precedíte a vypijete. Alebo ju aspoň vypite teraz, načo ju vylievate?
Prepáčte ale neznášam plytvanie potravinami a tu to číta veľa ľudí a ak si takúto radu vezmú za svoju .......
1x jaanik