Marinovaná cukina sterilizovaná fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 25. júla 2011
Marinovaná cukina sterilizovaná (fotorecept)
Foto: alena45

Tento recept som odvodila od receptu na sterilizované baklažány, čo mi poskytol Kimlo. Robievam ho už tretí rok, používam na chlieb maslom namiesto šunky. Zobraziť celý popisTento recept som odvodila od receptu na sterilizované baklažány, čo mi poskytol Kimlo. Robievam ho už tretí rok, používam na chlieb maslom namiesto šunky. Postup vyzerá síce zložito, lebo sa robí dva dni, ale to sa len zdá. Začnem v nedeľu večer a skončím v utorok. Pre mňa je najzložitejšia práve sterilizácia, keďže tam ide olej, vždy niečo dobabrem a nechytí viečko ani na tretí krát. Keďže je cukina vymočená v octe, ani piata strerilizácia ju neznehodnotí. Dúfam, že Vám sa bude dariť viac.

Suroviny

2 kg
3-4 PL
2 dcl
1-2 hlavičky
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Mladú cukinu umyjeme a krájame na tenké plátky. Nevadí, ak nebudú vcelku, ale treba dodržať približnú hrúbku, do 2 mm. Vkladáme do väčšej misy a priebežne hojne zasýpame soľou. Zaťažíme tanierom a odložíme do chladničky na 12 hodín.

    Marinovaná cukina sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň vyberieme cukinu z chladničky, vyžmýkame, dáme už do menšej misy a zalejeme octom. Vypotenú slanú šťavu vylejeme. Prikryjeme tanierom a odložíme na ďalších 12 hodín. Ak si spomenieme, tak cukiny v tom octe poobraciame.

  3. 3

    Na tretí deň do prvej veľkej misy nasekáme petržlenovú vňať, bazalku, cesnak (vždy nasekať !), chili papričku a zalejeme olejom. Použila som rastlinný slnečninový, s olivovým olejom nemám dobrú skúsenosť. Premiešame.

    Marinovaná cukina sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cukinu vyberieme z chladničky, vložíme do väčšieho sita dáme pod vodu a premývame, občas ochutnáme a keď má už príjemnú chuť, ani presolenú ani prekyslenú, vyžmýkame ju z vody a postupne vkladáme do olejovej bylinkovej zmesi. Inak sa nedá, rukami ju premiešavame, aby sa obalila všetka cukina. Okoštujeme a môžeme ešte dosoliť alebo pridať cesnak a bylinky. V tomto stave sa cukina môže konzumovať, jej chuť bude rovnaká aj po sterilizácii.

    Marinovaná cukina sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si malé poháre a opatrne vkladáme cukinu tak, aby sme vyplnili vzduchové bubliny, pričom olej sa vytláča nahor. Od kraja necháme asi 1,5 až 2 cm voľného miesta. Dobre utrieme okraje pohára, prikryjeme suchým viečkom a sterilizujeme dovtedy, než sa viečko chytí, cca 20 minút pri 90 stupňoch.

  6. 6

    Na obrázku to nevidno, ale nakrájala som aj dva malé žlté patizóny. Minulý rok som robila zo zelenej aj zo žltej, aj farebne je to pekné. Taktiež jadierka neprekážajú, zostanú chrumkavé ako aj cukina.

Diskusia k receptu

janaja
Recept ako na zavolanie, páči sa mi. Mám dosť cukety, aspoň viem, ako ju spracovať.
letisia
Tak túto dobrotu urobím určite aspoň na okamžité použitie, keďže cukinu musím kúpiť.
alena45
letisia, na okamžité použitie je trošku iný recept, nasolíš na hodinku, vymačkáš, pripravíš si olej s bylinkami, cesnakom, ale aj lyžičkou medu a ocot prileješ do oleja. Cukina sa krája širokou škrabkou na tenké pásy pozdĺž. Aj takáto marináda - s medom je veľmi dobrá.
marianne69
...minuly rok by sa mi zisiel tento rcp,mala som tolko cukiny,ze som uz nevedela co s nou,ale som mu velmi rada aj teraz,prida sa urcite(KK)
zdezda
vyzerá krásne tvoj výrobok, vyskúšam aj ja, mám rada novotiny:-)
mojack
Ukladám a vyskusam. Cukiny rastu aj zelené a žlté. Až na ten cesnak ..ten nemožem.
mojack
s 2kg cukiny sa naplnili tieto 3 male pohare ?
alena45
štyri, jeden zostal v chladničke, neposlúchalo viečko. Tak sa zje skôr ako v zime.
dorisa
Blahoželám k výhre. Tiež mám takéto poháre z Talianska, keď dcera poslala ich chuťovky.
alena45
tak toto som nečakala, ešte mám zimomriavky... bohužiaľ nepoužívam žiadnu kozmetiku okrem Nivea krému a obávam sa, že ani nikto v rodine, výhru darujem prvému, kto sa ozve. Ale fakt ďakujem, musím sa doma pochváliť.
lucylee
@alenka krasny recept a zasluzena vyhra :)inak robila som ten tvoj recept na zelerovu a petrzlenovu vnat a uz jedna flaska splesnivela :( a pritom som to aj nechala odlezat v soli. Asi kratko alebo som dala malo soli....
alena45
lucylee, ďakujem, k tomu receptu - určite je to tou soľou a aj tak, dosť skoro splesnivela. Používa sa len malá KL, nemusíš sa tej soli báť. Máš ju v chladničke ? A niekedy aj olej, hlavne olivový vytvorí také divné guličky, preto ho nepoužívam.
2010
Skoda ze tato stranka nema tych panakov co tlieskaju.
Vsak to mas zasluzene . Gratulujem .
lucylee
@ali no mam to v chladnicke a aj olej som pouzila extra virgin, aj som mala ako odmerku malu KL a tej soli sa mi zdalo dost. Ale to bolo durchom cele plesnive. Som to hned vykydla do kosa aj s flasou.
Nemalo by sa to sterilizovat?
alena45
Lucylee, nie, nemá sa to sterilizovať, možno tam bolo niečo v pohári, ale soli treba viac - neviem aké máš tie KL, skôr by mali byť ČL, aj kopcovité a aj to treba dobre napchať, aby neboli vzduchové bubliny. Pre ostatných - hovoríme o peste a nie o tomto recepte.
alena45
Sandra, ďakujem, ak sa teda nikto neprihlási do večera, niekoho na to nájdem sama. Ale ponuka platí, s vlasmi to mám ako s pleťou. Aj na Vianoce je to u nás tak, že kým druhí dostávajú všelijaké vychytávky, ja dostanem obyčajné prírodné mydlo a som šťastná...
ale ešte raz ďakujem, stále sa len usmievam, je to fajn pocit a ten je pre mňa najdôležitejší.
mojack
Mam cikety a chystam sa na tvoj recept, dufam že to bude okk.
Gratulujem k vyhre. Moja dcera mi povedala : " Konečne aj pre mna niečo.." tá vyhra.
mojack
AK bude všetko OK , TAK veľka vdaka, za tvoj recept. Cukety ľúbime .. a toto je super..
alena45
Mojack, robím to už tretí rok, mne to veľmi chutí na chlieb, nemyslím, že sa to je ako zavarenina len tak. Zdá sa toho málo, ale treba to utlačiť, aby neboli vzduchové bubliny.
A aj Tebe a ostatným gratulujem k výhre.
mojack
Dakujem a napodobne- mam patizony , myslíš že by sa aj tieto dali takto použit.
alena45
mojack, aj do týchto som dala 2 patizóny, ale mám žlté presne ako cukiny, ak máš tie biele, musíš robiť len mladé, lebo šupka musí zostať. A dá sa to aj z baklažánov.
cica2
úvodné foto je krásne a gratulujem:D
alena45
Diabambulka, na Tvoje polievky by som zriadila súťaž.
marianna76
práve som dokončila, v pohároch už mám. len mám len 4 poháre od horčice, tak zajtra naložím tú trochu uhoriek a zavarím to spolu. Dík, inak je to fajn. sekám aj cesnak, aj vňať... a syn, že kde toľko som, tak som mu povedala, že čo robím a on, veď máme ten malý ponorný mixér, my naň môžeme aj nádobu so sekáčikom dať. ohromné, ale aspoň budem na budúce vedieť....
marianna76
práve som dokončila, v pohároch už mám. len mám len 4 poháre od horčice, tak zajtra naložím tú trochu uhoriek a zavarím to spolu. Dík, inak je to fajn. sekám aj cesnak, aj vňať... a syn, že kde toľko som, tak som mu povedala, že čo robím a on, veď máme ten malý ponorný mixér, my naň môžeme aj nádobu so sekáčikom dať. ohromné, ale aspoň budem na budúce vedieť....
marianna76
super, chutí im. Ešte nech rýchlo dorastú ďalšie, lebo túto várku možno ani nestihnem odložiť.
alena45
Marianka, veľmi ma teší, že Vám chutí. Ja som napokon ten štvrtý pohár odniesla kolegyni, lebo to chcela ochutnať a jej muž to vraj zjedol celé len tak. Ale ak Ti to chutí, tak Ti odporúčam ten grilovaný baklažán v takej istej marináde, je to ešte chutnejšie.
marianna76
Ďakujem, pozriem aj ten baklažán, len cukety a biele tekvice máme na poli, preto toto budem ešte robiť z nich. Tak o tri , štyri dni, keď dorastú. A z tekvíc, nutelu. Dík
alena45
tak si tú cukinku najprv pogriluj, robila som tak patizóny (recept som ešte nedala) a urob ako baklažány, je to iné, aby si nemala rovnaké zavareniny.
alena45
Mariannka, ale ak budeš grilovať, mala by si použiť recept na grilovaný baklažán, nie je potrebné ani potiť soľou, pridá sa až do marinády a taktiež ocot.
marianna76
Pani Alenka, ešte sa opýtam, mám väčšiu cuketu, dlhú asi 40 cm a priemer okolo 15 cm. ak ju nastrúham aj s tými jadierkami, asi mi nebudú vychádzať celé kolečká, nevadí? potrebujem ju do takéhoto receptu, alebo ju mám vydlabať a postrúhať len také mesiačiky? Viem nemám ju šúpať. ďakujem Vám
alena45
Marianka, pozri hore na obrázok, ani ja nemám celé kolieska, a cukina bola práve taká veľká, no mladá, teda nechet prsta ľahko prerezal šupku.
A včera som mala konečne úspech s týmito olejovými zavareninami. Ani pečené na plechu, ani sterilizované vo vode sa nechytili, a tak som prvýkrát v živote dala otvorené poháriky na plný výkon do MW na 2 minúty, za pomoci utierky vybrala, papierovou utierkou utrela zarosený okraj pohára, nasadila suché viečko a zabalila do deky. Mala som 100 % úspešnosť. Tak sa teším ako malé decko, lebo môžem pokračovať v zaváraní ďalej.
marianna76
Fajn, to som aj ja rada, tiež je to aj pre mňa sklamanie, keď sa viečka nechytia. Ja som moje tri ostaté zavarila na 90/20 min. zavárala som ich v hrnci lebo som mala spravenú aj nutelu z tekvice, ktorá sa sterilizuje. a mala som šťastie chytili. Boli to poháre od veľkej horčice. ďakujem Vám, ďakujem, ja sa vytešujem z tohto Vášho receptu, je super, aj mojim chlapom super chutí ,,, nedala som tam čili, lebo najmladší syn má 7 rokov. a pridala som trochu oregana, ale len máličko. Dobrý nápad s tým sterilizovaním, mohli by ste to aj do diskusie dať, žeby ste sa všetkým pochválili , určite by to mnohé ocenili.
marianna76
Alenka, ja som dnes so synom strúhala cuketu a bielu tekvicu. 4 kg , tak toho bude aspoň viac ako minule.
lucylee
@alena45 mam biele patizony, ale neviem, ci su mlade, uz stoja v spajzi dlhsie. Pisala si marianne, ze ich ma ugrilovat ako baklazan a zavarit? Nemas este nejaky recept na zavaranie na patizony?
alena45
Lucylee, tie Tvoje už mladé nebudú, tak ich musíš olúpať a jadrinec vykrojiť. Zajtra budem robiť grilované patizóny s grilovanou cibuľkou a marináda ako na baklažány, len bez cesnaku. Ale tie Tvoje sa možno hodia len na sladkokyslé, tak ako uhorky, len ak máš, daj tam nejaké byliny a dosť cibule, nie sú také chutné a výrazné ako uhorky. Ja som mladučké pokrájala na menšie kusy a zavárala spolu s uhorkami a ešte som ich pridala do kvašákov, ale nejedla som ich, dala som celý pohár susede a tá ich síce zjedla, ale na uhorky nemajú. No ak niekomu takáto zelenina vyslovene chutí, tak čoby nie, treba vyskúšať. Včera som zavárala cukiny a patizóny spolu so šupkou na malé kocky, použila som recept na sterilizovanú tekvicu tuším od Danculky, ale nie som si istá. Pridala som petržlenovú vňať, kôpor a trochu cibule. Najprv som ich sparila vodou, studenou obliala a tak som plnila fľaše. Viac ma nenapadá...
lucylee
@alenka dakujem. Este mam otazku-v tomto recepte mozem pouzit aj tekvicu namiesto cukety?
alena45
fakt neviem, Lucylee, ja normálne tekvice nepestujem, len na pečenie. Neskúšala som. Ale mladá tekvica má podobnú chuť ako cukina (asi) a ten cesnak s petržlenovou vňaťou to riadne ochutí.
lucylee
@alena45 vcera mi nasi doniesli kuzelne mlade pasikave cukinky zo zahradky, skoro 2 kila mali, tak som ich nalozila do soli, dnes poobede urobim octovu proceduru a v sobotu zavarim. Tak drz palce nech sa podaria. Sa tesim.
lucylee
@ali myslim, ze to dopadlo velmi dobre. Vrela vdaka za vyborny recept na zavaranie. Inak ani mne viecka najprv nechytili, asi som sterilizovala v rure na nizkej teplote. Tak som ich este poriadne pritiahla a obratila hore dnom a rano boli OK.
alena45
Lucylee, som rada, že chutili, tam vlastne nie je čo pokaziť, ak má niekto rád cukinu. Petržlenová vňať a cesnak je len super bonusom.
nika60
alena45 ďakujem za recept vyskúšala som a cukina nemá chybu. Prvý krát to nebolo ono,ale skúšala som ďalej až sa podarila na jedničku .Teraz keď mám mladé cukine hneď dávam marinovať. Polovicu vždy pojeme takže na sterilizovanie veľa nezostáva,ale mladé cukiny treba trhať oni stále nahadzujú nové .
marianna76
MŃam... naozaj Alenka sa teším kedy už budú dozrievať cukine... minule som mala topinky v hriankovači a tieto cuketky... tak som na teba myslela... ešte raz ĎAKUJEM...
jéj.. a ešte, som rada, že som medzi tvojimi obľúbenými... pekný deň
alena45
a si predstav, že ja som myslela dnes na Teba, keď som si chystala desiatu do práce, na maslo naložila cukinu... a blik do hlavy - či ju náhodou neješ práve aj Ty.
marianna76
zaujímavé... na náhody neverím... tak to musí byť dačo silnejšie....
mijaita
@alena45 ted marianna pripomenula tenhle recept, jinak bych si ho nevsimla! Je krasny, hned zitra zacnu. Posledni dva roky pouzivam jen vinny ocet, neni tak intenzivni, je lahodny, tak to zkusim z nej. Take ty lilky do nej nakladam. Zkus to treba .
alena45
@mijaita , jasne že som skúsila, ale s grilovaným baklažánom, a nemočila som ho v octe, ale dala priamo do hotovej marinády. Aj cukinu môžeš ogrilovať pred tým, už som o tom vyššie písala.
jamalinka
prosím ako a kedy sa má cukina - balkažán grilovať, môžem ju aj len opiecť, ten gril sa mi neoplatí kvôli cukinám rozohrievať,
alena45
@jamalinka , ja som si na to tiež kúpila panvicu s tými vrúbkami, vyzerá to ako grilované, kde by som v paneláku kvôli tomu zapínala gril.
nerozumiem otázke, kedy sa má cukina grilovať - ak som robila opečenú cukinu, baklažán alebo patizón, tak som už také ogrilované vložila do dresingu, ktorý pozostával z oleja, trochy octa, cesnaku, vňatiek a ostatných ingrediencií. Nemočila som to v octe celú noc tak ako surovú cukinu. Videla som niekoľko iných receptov, napríklad baklažán sa predvaril a potom sa vložil do olejovej zmesi, - no to som neskúšala.
jarbra
...tento receptik som este nerobila,mam vela cuket ,urcite ho zajtra vyskusam,vyzera ,,mnam,, :-))))))
alena45
@jarbra , pozerám odkiaľ si, keď máš veľa cukiet, mne veľmi tieto horúčavy poškodili, teraz sa ochladzuje, možno sa ešte spamätajú.
jamalinka
myslela som či sa cukina griluje-opeká ešte pred vložením do dresingu. takže ďakujem za vysvetlenie. Ešte som tu postrehla zavárané hrozno, no neako som pozabudla si ho uložiť, ak vie niekto prosím zverejniť odkaz, bolo to niečo podobné ako sa ster. baranie rohy s hrozienkami. Ďakujem
jarbra
@jamalinka ,ked mozem ,moje skusenosti k zelenine,ako k cukte,baklazanom,atd. zelenina sa griluje vacsinou v surovom stave ,ale niektore druhy treba predtym blansirovat,co znamena kratko povarit,preliat horucou vodou alebo sparit.Zelenina sa da marinovat ako maso,staci na marinovanie 20-30minut.
flora17
musim povedat ze to ozaj chuti fantasticky,urobila som uz asi 5 davok,aj ochutnala.podla mojho gusta som dala len deci oleja asi na 3 kg,robila som aj mix-mlade tekvicky,baklazan,cukiny,patizon a tekvica hokaido tomu prida krasnu farbu,vrch poharov som dobre poutierala a chytili mi vsetky viecka,super,dakujem za recept a odporucujem
alena45
ďakujem, a odfotila si ? Teraz, keď už vieme pridávať fotky do komentov, - no musí to pekne vyzerať ten mix.
Tento rok sa mi nepodarí urobiť, zasa som nemala ani jednu cukinu.
marikafil
ja som dnes robila už druhú dávku - pri prvom pokuse sa jedno viečko nechytilo, tak bolo dobré na ochutnávanie - no a keďže chutilo a cukiny rastú ďalej, tak táto druhá dávka nebude určite posledná. super recept, naozaj. vďaka
weissefuchse
Recept je vyborny, vyskusala som, dakujem za perfis napad/recept.

Tie 2mm maximalne tlste platky su fakt kriticke. Skusila som nakrajat na 3 mm a cukiny sa nepotili tak ako tie tenucke, plus boli moc tlste na manipulaciu, lamali sa mi. Tak som ich radsej ususila v dehydratore.
Nechcem ripat do Tvojho receptiku, no na kazdy den spominas len 12 hodin, pricom mne to vyslo urobit podla Teba po tri krat 12-tich hodinach za 1 a pol dna. Druhy krat som nechala nasolene cukiny stat v chladnicke az 24 hodin, stale sa bolo co odlievat zo solneho vypotenia. Odliala som vodu postupne na 3-4 krat.
Tiez som mala problemy pri sterilizacii. Pohare som fakt dobre ocistila a utrela, ususila. Ja vsetky zavarene pohare otacam dnom nahore a prikryvam dekou. Prva varka sa mi nechytila, olej trosku vytiekol. Tak som znova sterilizovala spolu s druhou varkou a uz je dobre. Flase som po naplneni ocistila este aj lekarenskym alkohom, to urobilo svoj trik.

Ked som miesala cukinu do oleja: rukami som to nerobila, pouzila som taku velikansku miesaciu vidlicku s tupymi hrotami. Vypotena cukina sa s nou velmi jednoducho miesa a i pri dlhsom pedantnom premiesavani sa vobec tou vidlickou neposkodi.

Zaujimalo by ma, ci by bol tento receptik dobry aj bez oleja. Ked som struhala velikansku cukinu, boli tieto platky pevnejsie a po spoteni od soli su stale trosicku pevnejsie (no nie natvrdle, len pevnejsie, ako uhorky). Rada som ich nakrajala na 3-5 mm, nalozila do soli a nechala vypotit. Potom po nalozeni do poharov by som ich zaliala sladko-kyslym nalevom, ako robim uhorky. To by mohlo fungovat, nie? Mam cukin, ze neviem co s nimi. Rozdavam nalavo, napravo, no tento rok rastu ako z vody. Este som taku urodu nemala, preto som aj nasla Tvoj super recept. Uz som nevedela, co s nimi. Jeme ich aj ako spagety a su super. Na spagety pouzivam tie vacsie, po spareni vo vode su z toho super spagety.

Citam, ze mas problemy pestovat cukiny, ked je horko. Ja zijem v Indiane, kde su hnusne vlhke horke leta a nemam problemy ich pestovat. Ked je tak horko, polievam ich kazdy den rano - vzdy pomali. Ak listy zacnu plesnivet, bud ich odrezem alebo postriekam mliekom s vodou v 1:9 pomere a pliesen prestane. Pri vlhkom pocasi sa to totiz stava. Cukiny ako aj paradajky nemaju radi byt polievane zhora a aj dazd je pre ne problem.
alena45
mila weissefuchse, taky dlhy koment som este necitala, no nevadi. Dost dobre som nepochopila to o tom poteni cukiny. Vies, ja to pocitam na dni, cez vikend idem na zahradu, v nedelu pridem, pokrajam cukiny, nasolim a dam potit a v pondelok idem rano do prace. Potenie moze trvat len par hodin ako pri kapuste, nevadi, ked zostane trochu stavy. Ja ju nasolim viac, a potom ju radsej oplachnem do primeranej chuti. Asi si navzajom nerozumieme, ja pisem ako hotentot.
Tento tyzden som na zahrade na dovolenke, tak kazdy den polievam svoje tri korene cukin zltych a dufam, ze koncom tyzdna sa dostavi vytuzeny vysledok.
Zasoby tychto cukin sa mi uz minuli a velmi ich mam rada na chlieb s maslom namiesto sunky.
Ten recept co si spominala bude najlepsie vyskusat, neviem, ale môzem ti este odporucit grilovany baklazan marinovany v mojich receptoch, co je skoro to iste, ale tiez velmi chutne. A myslim, ze aj tie cukiny by sa dali najprv ugrilovat a potom nalozit do marinady, ba dokonca som uz take niekde videla predavat hotove.
Dakujem za komentar a vyskusanie receptu.
weissefuchse
Mila Alena, dakujem za odpoved. Tiez som pozerala, aka bola velka moja odpoved, no nemozem ju zmenit :(
S tym potenim - ked su cukiny nakrajane na tstejsie koliecka, malo sa potia, moc tekutiny som na odliatie nemala. Kapustu nerobim, lebo nepestujem a kyslu je dostat u nas cely rok. Takze neviem, kolko hodin sa ma spravne potit.
Ty vyzmykas cukinu v pondelok rano, das do octa a v utorok rano nalozis po premyti do octa? Takze v octe moze byt aj 24 hodin, a v soli max 12 hodin? Bez oleja som este neskusala; radsej som odrezala tie skaredsie cukinove rastliny, aby som ich tolko nemala. Tiez mi blokovali papriky a nechceli mi moc rast, takto maju viacej slnka bez tych velikanskych cukinovych lopuchov.
Ugrilovane cukiny milujem. Trosku ich potrem slanym margarinom a sup na grill. Su jemnucko slane, zvrchu jemne ohnedle, no vnutri super chrumkave. Casto ich jedavam len tak bez nicoho ineho.
Prosim Ta, aky je rozdiel medzi zltymi a zelenymi cukinami? Ja pestujem len tmavozelene cukiny Black Beauty a zacala som len pred 5 rokmi. Moja mama nikdy ani cukiny ani baklazany nerobila, tak s nimi skusenosti z domova vobec nemam. Vlastne my sme ani nemali zahradku.
alena45
MILá @WEISSEFUCHSE , prisla som po tyzdni z dovolenky v zahrade, tyzden som sa starala o cukinky a nic, stale su vo velkosti malicka. Takze tento rok sa asi k receptom nedostanem. Rozdiel medzi zltou a zelenou je podla mňa v chuti, zlta je chutnejsia. Este su aj take male biele tekvicky, predavaju ich v Rusku, ale aj v Grecku a tie sú este jemnejsie a aj chutnejsie. Zatial sa mi ich nepodarilo dopestovat, hoci semiacka som mala. Tie zelene mi chutia po trave a tie zlte nie.
K receptu. Nakrajam cukiny a dobre ich posolim a dam do chladnicky. Na druhy den ich vymackam, dam do misy a zalejem octom. Na treti den ich umyjem v site do prijemnej chuti, ani slanej, ani kyslej, tak akurat. A pripravim marinadu a nalozim do poharov a sterilizujem. Tieto cykly sa daju skratit, robim to viac dni preto, lebo chodim do prace. Takze mi to na 12 hodin nevychadza. Ale Ty môzes mat aj 12 hodinovy cyklus.

weissefuchse
Mila Alenka, tiez po dovolenke. Je mi to moc luto, ze Ti cukinky nenarastli. A co teraz, neni su vacsie?
Na buduci rok kupim semienka zltej cukinky, uz sa tesim. Dakujem za vysvetlenie, ako aj za vysvetlenie casu nakladania, som rada, ze som ich urobila v dobrom casovom pomere.
Ja uz mam len nejdnu cukinovu rastlinu. Bolo ich az moc (4), tak som trosku drastickejsie ostrihala rastliny a dve mi uplne odisli. Asi sa poskodili, ako som s nimi manipulovala. Aspon mi uz konecne papriky rastu lepsie, lebo ich predtym cukiny prikryvali. Zato mam plno uhoriek a momentalne riesim, co s nimi. Su to salatovky a asi ich budem robit podobnym sposobom ako je Tvoj cukinkovy receptik. Akurat tam nedam olej; dam menej octu, lebo uhorky su neni tak sladke a pridam Vegetu. Nazbierala som ich plno po tyzdovej prestavke a dnes ich budem zavarat.
alena45
jednu peknú cukinu mi dal bratranec, a tak mám pár pohárikov aj ja. Robila som v nedeľu od rána a večer som už sterilizovala. Ide to aj rýchlejšie a dúfam, že na chuti to neuberie.
Ak chceš uhorky aj zaujímavejšie spraviť, vyskúšaj tento môj recept
 varecha.pravda.sk/recepty/cukinove-rolky-sterilizovane/30...

Na spodnom obrázku mám väčšie poháre, kde do 2/3 sú len uhorky a potom pár roliek.
weissefuchse
Daj nam potom vediet, ci je po tej casovej variacie spracovavania chutovy rozdiel.
Tiez som na ten Tvoj receptik uz pozerala, velmi zaujimave a hlavne vsetky Tvoje zavaracky vyzeraju velmi pekne, az sa mi zbiehaju slinky.
Prave som dorobila Rusle v trube. Uvidim, co z toho bude, lebo som v trube este nezavarala a trvalo mi to neako dlho. U nas je teraz par tyzdnov dost horko, a tak som nechcela zavarat klasicky na sporaku. Uhoriek ale este budem mat, a tak ten Tvoj receptik urcite vyskusam.
alena45
nie je rozdiel v chuti, jeden pohár sa nechytil, tak som ochutnala
Ale doplniť do receptu možno akurát cez redakciu a to je mi nepohodlné.
yana
tak mile cukiny uz su v octe, zajtra okmasem meter petrzlenu a recept dokoncim. To co tu pisete, ze styri rastlinky? To len ja nepoznam mieru? Nasadila som 21 hniezd, z kazdeho vysli aspon 2, takze teraz mozeme jest aj usami. Uz len cakam ci budem vdova ja alebo moj muz bude vdovec. Chudak, kazdy den mu ich servirujem v nejakej podobe.
weissefuchse
Alenka, musim tieto zavarene cukiny velmi pochvalit, uz som zjedla 3 pohariky. Manzelovi nechuti ten olej, no mne to vobec nevadi. Su uplne super a casto ich jem len tak samotne, tak mi chutia. Na buduci rok budem urcite znova robit a viacej poharikov.
1x ilusa
alena45
Ja ich jedávam len na chlieb alebo pečivo s maslom. Takto som ich zatiaľ iba ochutnávala, ale svedčí to o tom, že ich robíš veľmi chutné.
ilusa
no ale tolko komentarov,tak to sa musi odskusat,idem na vec,alenka drz palce
yana
Toto sa mi paci, rok sa stretol s rokom alebo cukinova sezona s cukinovou sezonou a mozem zacat krajat.
sedlacka
Alenka, vďaka za super receptík. Komentáre typu "toto vyzerá super, vyskúšam" sú pre mňa ničnehovoriace. Ale keď niekto naozaj spracuje suroviny podľa receptu a potom pridá svoj koment, tak to má pre mňa výpovednú hodnotu. Všetkým takýmto ľudkom ďakujem. Takže skúsila som a som nadšená. Pomaly nebolo čo sterilizovať, lebo som ochutnávala a ochutnávala a...
alena45
@sedlacka , som rada, že po roku si znova niekto na recept spomenul a navyše, že aj chutili. Ďakujem za koment.
marikafil
mne sa tento rok v tom horúcom lete cukinám nedarilo, ale teraz sa spamätala a tak konečne mám aj ja vlastnú žltučkú cukinu. keďže Tvoj recept máme vyskúšaný a každému chutil, idem zase na to. drž palce, nech sa viečka na poháriky prichytia:-)
alena45
moje cukiny to isté, teraz sú krásne žltučké, v lete sem - tam nejaká grbatá a prezretá po týždni - jasne, že palce držať budem.
marikafil
Ďalší rok s cukinami - mojim sa zase moc nechce, sotva som obrala dve. Ale dostala som do daru, síce tie zelené žíhané, ale čo už, som rada, že aspoň niečo mám. Urobila som cukinový relish podľa @kecemisa a zvyšok pokrájala na plátky a zasypala soľou. to bolo v piatok. včera do octu a dnes idem na bylinky a dokončiť. snáď sa tá sterilizácia zase podarí...
alena45
@Marikafil , mojim sa tiež nechce, dúfala som, že pôjdu, veď veľa napršalo a bolo teplo, mali by ísť. No nechce sa im. Ďakujem, že si sa k receptu vrátila.
edinoz
Skvelý recept! Práve som vytiahla posledný pohár. Úžasné do cestovinového šalátu. Určite spravím aj tohto roku a viac, lebo sa veľmi osvedčili takto spracované cuketky, ktorých bude zase neúrekom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia