Jablká vo vlastnej šťave fotorecept

klaura - fotkaklaura, 20. júla 2011
Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept)
Foto: klaura

Je sezóna skorých bielych jabĺk a každý rok si ich takto pozaváram na zimu ... na štrúdle, pité, žemlovky ... Samozrejme, že takto Zobraziť celý popisJe sezóna skorých bielych jabĺk a každý rok si ich takto pozaváram na zimu ... na štrúdle, pité, žemlovky ... Samozrejme, že takto možno pozavárať akékoľvek jablká ... Poznámka z 5.9.2011: dnes som skúsila takto zavariť jesenné jablká - padavky, ale tie šúpať treba! koža je príliš hrubá na škoblanie :)

5 minút
na 95 °C

Suroviny

 - akékoľvek




Postup

  1. 1

    Používam padané jablká. Najskôr ich umyjem ...

    Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablká nešúpem, vykrojím len veľmi otlčené miesta. Strúham dookola iba zdravé jablko - aj so šupkou.

    Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nastrúhanú masu dobre vyžmýkam.

    Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A natlačím do pohárov.

    Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte precedím šťavu z jabĺk - je to 100% šťava, výborná od smädu, dobre vychladená ...

    Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablká sú natlačené v pohároch, už ich len zavíčkujem a sterilizujem. 5 min. pri 95 stup.C

    Jablká vo vlastnej šťave  (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jody
Jéj, toto sa mi páči, úplne naprírodno... :-)
evusik
aj u nás mama takto zavárala jablká na zimu - na koláče, pod puding s piškótami a tak... aj ja tak občas robím ale už som veru dávno nerobila, díky za pripomenutie :-)
letisia
Aj ja takto robím jabĺčka, len ja ich aj ošúpem. No a potom sa veľmi ľahko a rýchlo robia zákusky, do ktorých treba strúhané jablká. Napríklad aj obrátený jablčník.
dorisa
Takto aj ja nakladám jablká. Tento rok nebudem- nemám ani jedno.
ancicka
U nás tak isto není jablk.Takto robím jabka tiež.Ja zasterilizujem aj šťavu.Není to málo na sterilizovanie 5 minút?Ked sterilizujem,tak aspoň 20 min,aby sa prehrieli aj v strede.
pacik
Tiež najskôr ošúpem a sterilizujem cca 20 min.
klaura
Tieto letné jablká netreba šúpať, majú mäkkú šupu a v koláči vôbec, ale vôbec nie je cítiť. @ancicka nie je to málo ... tie jablká sa prehrievajú postupne, spolu s vodou. Takže sa prehreje aj stred. Ja sterilizujem tak, že do hrnca dám poháre a dolejem vodu skoro po vrch ... nechám variť možno aj menej ako tých 5 min. Len aby víčko chytilo. A kto chce, môže nechať poháre v hrnci vychladnúť ... Ešte sa mi nikdy jablká takto zavarené nepokazili ...
mery8658
Jedna dobrá rada ako rýchlo nastrúhať šúpane jablčka bez ošúpania: umyté jablko rozštvrtiť vykrojiť jadrovník a strúhať na strúhadle v smere od jadrovníka a šupka z jablka Vám ostane v dlani. Keď to odskúšate tak už nikdy jablka šúpať nebudete ide to skutočne rýchlo a ušetrite kopec času.
1x radost
aroooo
keď mám jablká, robím takto aj ja, a najviac zo všetkého zbožňujem tú čerstvú šťavu z nich
evanaaa
Klaura, anemôže sa trochu tej šťavy naliať navrch? Či si ešte jablká nejakú pustia?
Už som skúšala strúhať ako Mery radí, len treba dávať pozor, aby ste si dlaň nepostrúhali, viac som to neskúšala, mňa bolela vtedy dlaň - nie od šúpania-, tak som sa vrátila ku klasike - ošúpať a struhať kol dokola.
klaura
@avanaaa je to polotovar na pečenie a tam šťava netreba, aby sa cesto nerozmočilo ...
@aroooo veru tá šťava je výborná, osviežujúca ... a pomáha pri problémoch na "tlačiarni" :))) teda - urýchli pohyb čriev :)
evanaaa
Vidíš, Klaurka, na to som nemyslela, ináč, aj ja keď strúham jablká do koláča šťavu hneď vypijem, je dobrá a aj som si v odšťavovači robievala čerstvú, ale keď sú teraz jablká drahšie ako pomaranče....ale mala by som si pár takto zavariť.
valeri
Kkaždý rok ich mám v špajzi. Ponakladám tak rôzne jabĺčka, hlavne, keď nadmerne padajú, alebo pri ukladaní na zimu ich pretriedim a tie menši skončia takto. Do koláčov sú v zime výborné, len ja ich veľmi nežmýkam, mám radšej také šťavnatejšie a ani ich nebielim. Používam V-krájač a tam ich len umyté obstrúham kol dokola, kým nezostane len ohryzok. Ale podstata je tá istá, skončia v pohároch a v zime sú nenahraditeľné a hlavne pri dnešných cenách ovocia.
zairusa
A to sa tam neda ani cukor ani ziadna prisadaproti plesniam??Mne sa uz takto par poharkov pokazilo:((((
kucharka100
Z týchto jabĺčok, u nás ich voláme sklenky som robila jablkovú výživu, ale aj jablkovú nutelu...je to fajnové. Len zaváram a zaváram...celé leto.
klaura
@zairusa nie, nič sa napridáva ... len takto naprírodno ...
@kucharka100 sme na tom rovnako ... :) a asi viaceré :))))
@valeri ano strúhať dookola ... ide to rýchlo, aj menšie jablká sa dajú šikovne spracovať ...
ďakujem všetkým za komenty ... :)
mvrekova
ja som raz vyskúšala nastrúhané jablka trocha podusiť, ale iba trocha a troškou cukru a tak som ich dala do fľaštičieka zasterilizovala, a nemala som problém s tým že by sa niekt. pokazili.
diabambulka
zajtra idem na to, mám rada, keď cez zimu idem robiť pité, alebo žemľovku či štrúdľu je to super rýchlovka, len som netušila ako sa to presne robí. ďakujem za tip :-)
tlustoch
Milá Klaura, na jeseň som podľa tvojho receptu naložil 7 0,7 l pohárov.Už manželka nechcela strúhať do žemlovky celé jablká,tak mi prikázala otvoriť flašu naložených jablk. Na naše prekvapenie už kvasilo ako mušt,otvoril som ešte 3 a bolo to to isté. Ostatné som neotváral lebo tol ko naraz moje prasiatká nezožeru. Zajtrá a pozajtrá pootváram aj ostatné. Mrzí ma to tešili sme sa na to. Prosim ťa napíš kde mohla nastať chyba. Všetký som mal so šroubovacími vrchnákmi.
lucylee
Aj mne sa vsetky pokazili. Bud kvasili alebo tam bola pliesen.
mata3636
ja som urobila len 6 fliaš na skúšku. tri som stihla spracovať a tri som som vyhodila, tiež mi skvasili. ešte, že som ich kúpila veľmi lacno a že to boli len tri fľaše. neviem, kde urobili soudruzi z NDR chybu :)
klaura
Tak to ma veľmi mrzí ... ja občas tiež narazím na skvasený pohár, ale to na jeden, nanajvýš dva v roku ... môže sa to stať tým, že jablká boli málo natlačené, ostali tam bublinky vzduchu a ten pomedzi nastúhané ovocie nemohol vystúpať hore, alebo boli jablká uložené príliš k okraju, musí tam zostať dostatočná medzera ... no a k tým šroubovacím víčkam ... tie u jabĺk ani ostatných kompótov nepoužívam vôbec ... neverím ich dostatočnému prichyteniu.
slawi
Ja tiez robim tieto jablcka.Poriadne natlacim rukou a vieckami na srobovanie zavriem, zatial som nemala pokazeny ani jeden pohar.Asi som mala stastie.Tie zatlacacie viecka ani nepouzivam,nemam to zatlacatko.
Je to parada otvorit hotovy pohar a dat do kolaca a bez roboty.
babkamonika
Každý rok robím jablká takto a nekazia sa mi. Ja ich sterilizujem dlhšie - normálne 20 minút na 80 stupňoch ako všetko ostatné.
marianna76
Fajn, tak ak budem mať, spravím i ja... bála som sa, že sa pokazia... ale po týchto radách... ďakujem, skúsim
janula252
musia byt len take pohare ako si ty pouzila, alebo mozem dat aj take od horcice a podobne?
janula252
som v zavaraninach zaciatocnik, vlastne este som nikdy nezavarala :)) tak sa chcem opytat na to sterilizovanie. to len dam do velkeho hrnca pohare a zalejem vodou a necham prevarit ci ako?
dakujem :))
medulienka122
Janula, pokiaľ ti neodpovie autorka receptu- Klaura, tak by som ti radila, aby si si dala pozor na viečka - nemali by byť z umelej hmoty, neviem, aké máš poháre od horčice a po druhé, do hrnca dáš vodu, ak už trochu/ale naozaj trochu/ bublá, t.j. je asi tých 80 °, až vtedy vložíš poháre, nesmú byť ponorené až "po krk", a tak si odsleduješ tých 20 min. Pomohlo..:-) ?
janula252
medulienka122 dakujem. Pomohlo :)) mame vela jablcok a kedze nechcem mat 100 kil, tak nemozem kazdy tyzden robit kolaciky. Teraz uz viem ako sa zasobit jablckami aj na zimu :))) este raz dakujem :)
klaura
@medulienka122 ďakujem za zastúpenie ... :)))) dobre si to napísala a ja dodám, že poháre môžu byť hocijaké, ktoré majú viečka ... ja preferujem viečka zatláčacie, pri nich mám 100% istotu že chytili keď sa preliačia ... u šroubovacích túto istotu nemám ... preto ich postupne vyraďujem ... @janula252 ja sterilizujem zas tak, že dobre uzavreté poháre dám do hrnca na mriežku, zalejem vodou (studenou) asi na dva prsty pod viečko a zahrievam kým nezačnú bublať, potom plameň stiahnem a nechám sterilizovať požadovaný čas ... najčastejšie 5-7 minút, len aby víčko chytilo ... niekedy nechám poháre aj vychladnúť vo vode, ale častejšie vyberám na dosku a počúvam pukanie (preliačovanie) víčok v dôsledku vytvárania vákua ...
jankaii
Ďakujem za recept ,vyskúšala som teraz ,uvidím po čase ,či neskvasia..ale už teraz mám v pohároch super 100%ablčkovú šťavu :-)
marka
keď vam skysli alebo splesneli, nesmiete vyžmykať a neplniť uplne dovrchu, mne sa to raz taktiež stalo, odvtedy mám od vrchu asi 2 cm volno a potom ešte sterilizujem. Je to na dlho, ale lepšie, než to
vyhodiť
kimlo
Priatelia potrebujem súrne radu! Včera som zavaril 6x 0,7 l pohárov strúhaných jabĺk ale asi som ich príliš vyžmýkal, sterilizoval som ich 30 min. ale aj tak mi viečka zostali na 4 pohároch vyduté a obsah sa akokeby scvrkol a vzniklo tam veľa priestoru...pripomínam že okrem dôkladného vyžmýkania som ich ešte poriadne do pohárov natlačil asi 1cm pod okraj bez akýchkoľvek vzduchových bublín... Myslíte že pomôže doliať trocha šťavy a znova zasterilizovať? Ďakujem za rady.
radost
@kimlo
ja nie som tá topvarecháčka na rady..ale..ja zaváram strúhané aj so šťavou..komplet..natlačím..
ak nechytilo viečko-môžeš skúsiť dotlačiť..či šťavu doliať.a repete do pary..vitamíny sú aj tak fuč..tak čo..žejo..
inak-viečka sú akési o vlas väčšie a nechytajú dobre..tiež ma už pre ne prestáva zaváranie baviť..
nech ťa výsledok o pár mesiacov poteší..:-)
klaura
kimlo ... jablká sa zvyknú scvrknúť ... nevadí, nové víčko a znovu zasterilizovať ... ale len krátko ... 5 min.