Jablká do koláča - postup fotorecept

jerica - fotkajerica, 9. septembra 2010
Jablká do koláča  - postup  (fotorecept)
Foto: jerica

je čas keď máme zber jabĺčok , dávam prílohu , ako robím jabĺčka do koláča k receptu, "klasické jablkové pyté" http://varecha.pravda.sk/recepty/klasicke-jablkove-pyte-fotorecept/5961-pouzi.html Zobraziť celý popis je čas keď máme zber jabĺčok , dávam prílohu , ako robím jabĺčka do koláča k receptu, "klasické jablkové pyté" http://varecha.pravda.sk/recepty/klasicke-jablkove-pyte-fotorecept/5961-pouzi.html

10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 kg




Postup

  1. 1

    Jablká , umyté , očistené , pokrájané (nestrúham) , na mesiačiky dám do kastróla , na slabšiu teplotu dám plyn , prilejem šťavu z citróna , šťavu dávam na kilo očistených jabĺk z jeden a pol citróna,

    Jablká do koláča  - postup  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nechám prikryté dusiť na miernej teplote , nepodlievam!! stačí chvíľu ,

    Jablká do koláča  - postup  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po chvíľke dusenia premiešam

    Jablká do koláča  - postup  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jabĺčka pustili šťavu , popučila som jablká ako zemiaky ,

    Jablká do koláča  - postup  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hotovo , odložím na chladné miesto , niekomu sa bude zdať , že sú tam kúsky , to vôbec nie je na škodu , tak to mám rada aj s kúskami , v koláčiku držia pokope. Tento postup robenia jabĺčok robím aj do pohárov , je to dobre , otvorím pohár , mám rýchlejšie spravený koláčik.

    Jablká do koláča  - postup  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravené na koláč

    Jablká do koláča  - postup  (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

honestka
Jarka, aj ja mam rada, ked zahryznem do kuska jablcka a preto ich nikdy nestruham na jemno. Podobne robim so vsetkym ovocim, ktore sa mi zda nie perfect zrele a takouto upravou sa hodi aj na zmrzlinovo-slahackove pohare. Fajnotka- aj tvoj cely kolacik.
evanaaa
Jerica, netreba dať pri varení jabľk do nich niečo voňavé, ako do kompotu, klinčeky, škorica..? Ako sa to strerilizuje?
janger
@jerica , vies, ze takto podobne pripravovane jablka sa tu podavaju aj ako priloha k jedlu? Tie kusky v tom su vyborne, aspon sa mas do coho zahryznut.
jody
Mnam, vyborna klasika, kurnik, idem sa naucit piect... :-)
jerica
@evannaaa dala som vanilku , zotrela som lúsky , vmiešala do jabĺk , zabudla som to napísať , ďakujem , že si mi to pripomenula , zaváram do suchého "dunstu" vriace dám do pohárov , zavíčkujem , dám do deky , poháre obalené novinami , nechám v tom teple aj dva dni , nekazia sa , lebo citrón zablokuje kvasenie . @janger u nás tiež dávam k plnenému kuraťu s ryžou , niekedy broskyne , potom hruškový kompót máme radi . Ale tieto jabĺčka (recept) čo som sem dala , tak tie išli na jablkové pyté. Keď ich nanesiem na spodnú časť koláča , pokvapkám ich rumom , posypem zomletými orechami , keď nedávam deťom z koláča , dám aj hrozienka , to sa ale nestáva , že by som neposlala , tak tam nedám hrozienka , lebo nevesta a vnúčatá nemusia koláče kde sú hrozienka .
kuchticka
@jerica , pekny kolac a jablka pripravene sa vzdy hodia. Robim ich rovnako, ale pri duseni dam skoricu a trochu cukru, ktory tiez konzervuje, aby sa nekazily. Potom nemusim cukrovat tolko kolac.
1x kimlo
zitar
Vždy som si dávala do pohárov len strúhané jablká, lebo o takýchto som nevedela. Manžel sa bude tešiť, že nemusí toľko strúhať.
andromeda
Jerica je to vynikajúci recept na koláče. U nás idú najviac jablkové a tvarohové. Len by som poprosila, keby ste do receptu doplnili aj vanilku a spôsob zavárania. Po čase jeden zabudne ak to tam nebude. Ďakujem.
evanaaa
A ešte, Jerica, je jedno, aké jablká tam idú - kyslé, sladké, príp. aký druh je najlepší?
jerica
@evanaaa máme svoje jablká , nekupujem , máme len jesenné odrody , sú šťavnaté , polokyselkavé , keď zakusneš , praskot , keďže nie sú na zimu , tak porozdávame deťom na spotrebu , čo ostane , dám do pohárov , nič nedávam do nich , žiadne prísady , okrem citróna , tak ako to popisujem , keď idem robiť koláč s jablkami , otvorím dva poháre , potom dochutím podľa potreby.
evanaaa
Takže stačia naše odrody, jonagold a podobne, ďakujem.
jerica
iinšpirácia čo s jablkami aj s komentami.