Rôzne

Stiahnute fotky k jedlám

julica - fotkajulica, 21. januára 2011

Čo si myslíte o fotkách k receptom stiahnutých od iných kuchárov či z iných gurmánskych fór (bez uvedenia zdroja)? Zdá sa mi to alebo ich redakcia pred istým časom zakazovala. Pýtam sa, lebo v poslednom čase tu na také narážam...

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Julica, kopírovanie je pirátstvo,si myslím, je to ako chváliť sa cudzím perím, najmä ak sa neuvedie zdroj, alebo pôvodný autor. O tom sa tu už písalo a debatovalo, dokonca niektorí varecháči svoje diela objavili na iných stránkach alebo sem niekto dal recept aj s fotkami ako svoj a bol to niekoho iného, priamo tu sa to stalo. A nie je to ani férové, takže asi tak, ja fotky nedávam, neviem.
honestka
ano bola tu o tom velka debata. teraz je vsade velmi vela fotografii jedal a tak si mnohi myslia, ze prave ten ich kopirak nebude objaveny. mozno, ze mnohym to vychadza, ale aj tu si uz autori davaju do obrazkov svoje mena. = neboj sa poukazat ak si myslis ze to vidis. nik sa netesi, ked jeho praca je znevazena.
julica
Nevedela som o tej debate, este som tu asi nebola. Ved mne to tiez take pripada, byt na mieste autora, ktoremu takto ukradli fotku, velmi by som sa hnevala. Tie prebrate fotky vidno dost jasne, ale nechcem ukazovat prstom, lebo budem zase najhorsia, ved oni sami vedia, ze o nich je rec
michsamant
Napis sukromne mail rovno redakcii, nemusis pisat sem, ak sa ti nieco nezda.
alexdidi
@julica , myslím, že by si mala aj verejne poukázať...považujem za nehoráznosť ukradnúť niekomu recept...veď potom stačí odpísať recept a vôbec ho nevariť, pridať cudzie foto a chváliť sa teda cudzím perím....to sa predsa nedá porovnať s prácou, ktorú si dáš, keď jedlo pripravuješ, fotíš a potom odosielaš.....
jatanika
ja som si vsimla niektorych autorov, o ktorych si myslim, ze davaju recepty na viac stranok... takeho, co len kopiruje, som nepostrehla... a mozno o nich nevie ani redakcia a kopec dalsich ludi tuna... myslim si, ze tych, co kopiruju treba taktne upozornit, ze sa to robit nemoze... casto totiz sami nevedia, ze je to tak a urobia to s dobrym umyslom - dat dobry recept.... takyto ludia, ked sa dozvedia, ake su pravidla, to uz viac nerobia... a tym, co to robia vedome, verejne pranierovanie neuskodi...
michsamant
@jatanika , ked sa vklada hlavna fotka k receptu je tam jasne napisane, ze len vlastna fotka sa moze vlozit, nie cudzia.... Citujem ""Pridaj fotku hotového jedla:
Pridávaj len svoju vlastnú fotku hotového jedla, prípadne pracovného postupu. Ak takú fotku nemáš, radšej nepridávaj žiadny obrázok. Čitateľ Tvojho receptu z fotky stiahnutej z webu alebo z fotky nesúvisiacej s receptom nebude mať nič""
V tom, ze niekto dava svoje recepty na viac stranok problem nevidim. Tiez to robim. Ale robim to s tym, co som ja urobila a napisala.
jatanika
to hej, je to tam.... ale ja podla seba viem, ze upozornenia casto necitam...ale ja viem, co je autorsky zakon... tiez by som nikam nedala cudziu fotku...
michsamant
Nuz, ale to nikoho neospravedlnuje ;) ale som ZA slusne upozornenie redakciou, snad to ten clovek pochopi.
jatanika
ja by som to rozšírila na slušné upozornenie kýmkoľvek, kto si to všimne... to je rýchlejšie...a skôr sa takáto situácia vyjasní...
michsamant
Neviem, potom vznikaju zbytocne hadky medzi uzivatelmi, preto si myslim, ze v tomto pripade je lepsie riesenie redakcia. Ty mozes upozornit admina, ak sa ti nieco na recepte nezda, je pri kazdom recepte na to gombik.
evusik
ak niekto uverejní recept z vlastnou fotkou, vlastnoručne pripraveného jedla na hociakú stránku o varení a niekto príde a drzo okopíruje a vydáva za vlastné tak je to krádež a žiadne ospravedlnenie sa tam nedá použiť. Nechápem ako sa niekto môže chváliť cudzím perím a pri tom ho hanba nefackuje. @julica ja by som upozornila pod receptom dotyčnú osobu alebo upozorni redakciu.
julica
v jednom pripade som uz davnejsie osobe napisala aj presny odkaz, odkial tu fotku ma, no "obrazok sem, obrazok tam", nechala to tak, i ked nie na titulnom obrazku, v dalsom pripade som to napisala prave teraz. Ide o novych varechacov, mozno to este nestihli pochopit, ze to nie je pekne :)
evusik
@julica ja som možno v tomto staromódna, pre niekoho možno smiešna ale také praktiky - že nič nerobím ale cudzie dielo vydávam za vlastné a je jedno v akej oblasti - ma doslova až urážajú. A také výhovorky, že ja som nevedela, ja som netušila neberiem. Osobne som presvedčená, že každý kto sa chváli cudzím perím, vie veľmi dobre čo robí a vie že sa to nemá, len sa spolieha že mu nato neprídu.
basqa91
neviem sice, ci hovorime o tom istom uzivatelovi, ale aj ja som si to tiez vsimla... v komentaroch jasne pise ze ma i-phone, teda ma aj fotak, nerozumiem preco teda svoj vytvor neodfotil, ale pridava fotky z internetu...
frantisek56
zatial som nebol schopny si stiahnut ani jeden recept aj ked je to piratstvo u niektorych ale dlho som hladal recept na jablkovy kolac konecne som ho nasiel pametam si na nebohu sestru aj mamicku ktore to robievali a je to super recept a o tom stahovani sa oplati kym si napisem tento recept tak musim zobrat okuliare papier tuzku tak radsej stiahnem a nalepim do zosita a nepotrebujem k tomu zbytocne veci
basqa91
@frantisek56 tu nejde o stahovanie, ci vytlacenie si receptu, ale o uverejnenie receptu s cudzou fotkou :) myslim, ze hovorim za kazdeho, ak poviem, ze recepty tu pridavame hlavne preto, aby si ich druhy mohli vytlacit a pouzit :)
basqa91
@frantisek56 tu nejde o stahovanie, ci vytlacenie si receptu, ale o uverejnenie receptu s cudzou fotkou :) myslim, ze hovorim za kazdeho, ak poviem, ze recepty tu pridavame hlavne preto, aby si ich druhy mohli vytlacit a pouzit :)
remcula
Mi nevadí recept, kde se napíše zdroj, ze kterých stránek pochází a popřípadě zmíněný autor, ale vadí mi okopírované foto, protože vím, kolik práce to někdy dá jídlo hezky nafotit.
enerrgizer
sťahujú sa fotky, ale aj celé recepty...napríklad
 www.mimibazar.sk/recept.php?id=8256...
tento je asi pôvodný, z roku 2008
 varecha.pravda.sk/recepty/trdelnik/10712-pouzi.html...
tento je na Vareche z 31.10.2010
 varecha.pravda.sk/recepty/trdelnik/12635-recept.html...
a tento je z Varechy z 29.12.2010 takže kopírujú sa aj texty, nielen fotky...a to by stačilo napísať pár slov k receptu...napr: "pripravila, pripravil som ho podľa receptu na ... a je skutočne výborný, ďakujem autorke, autorovi..." ak na také recepty neupozorníme, bude ich tu stále viac, lebo redakcia všetko nemá šancu odhaliť...
redakcia
Pri každom recepte máte button "upozorni admina", treba ho použiť aj v takýchto prípadoch. Takisto môžete upozorniť samotného používateľa.
zemo
sa vám čudujem! Celý čas sťahujem moje fotky z kamčatských webových stránok, je tam jedna zabudnutá komunita ušľachtilých slovanských kuchárov, ktorých tam zabudol cestou naspäť domov pán Andráš, ten labko medvedí bijca, a nikto si nič nevšimol. A teraz som objavil aj Patagóniu, tam ešte nemajú fotorgrafie chránené, len je problém s receptmi - vydávať plneného tučniaka za makový závin, tu nepomôže ani fotoshop! Ale ja sa snažím, a všetkým pirátom dám čoskoro presné indície, kde sa čóruje najsamlepšie! Teraz surfujem v KĽDR...
ailuj82
Ja som minule tiež upozornila pani pridávajúcu čistú kópiu - fotka aj text od slova do slova. Hlavne že napísala aký je ten koláč výborný....
jezibabka1
@enerrgizer je pravda, že pri Tvojich názorných ukážkach je postup asi uplne rovnaký, ale fotky sú rozdielne, takže každý kto to robil a pridal, robil to sám, len použil "uplné znenie receptu":) oprav ma prosím, ak to nieje tak @julica myslela to, čomu sa nevyhli ani naši varecháči, keď niekto ponúkol komplet stiahnutý recept na svoje zviditeľnenie, napríklad recepty od @michsamant alebo @cistinka.
sovka62
@enerrgizer , tu si dámy dali námahu a trdelník podľa receptu upiekli a nafotili. Tak by to malo byť podľa mňa v poriadku, veď sem asi všetci pridávame recepty prevzaté od starých mám, mám, kolegýň a podobne. Mňa irituje, keď to niekto len odkopíruje aj s fotografiou a vydáva to za svoje dielo.
enerrgizer
to je pravda...ale pár slov k skopírovanému receptu napísať mohli...uviesť zdroj, poďakovať autorovi, pridať pár vlastných slov... a s tými kradnutými fotografiami máš pravdu, to vytáča aj mňa...
murgaska
Tu sia kazdy deli so svojim oblebenym receptom.......nevidim v tom ziaden podraz....mas pravdu Sovka......MM
marikasu
Tiež súhlasím, aby sa verejne poukázalo na tých, ktorí recepty odkopírujú aj s fotkou a ešte majú tú drzosť, že ju uvedú ako vlastnú.
marianne69
...naposledy som to videla pri recepte od @cistinka ,necudujem sa,ze ju to vytocilo,taketo veci sa nerobia,myslim,ze kto to robi,dobre vie co robi...prito naozaj staci len dopisat,zdroj receptu...ak uz to teda spravi...
julica
@ailuj82 nahlas adminovi, dam krk na to, ze ta fotka nie je autenticka, prosto to vidno.
zemo
Deti rozhádané, o čo vám ide? Zobrali vám hračku? Alebo má niekto lepšiu?
Pochopil som, že v tejto diskusii mnohí už nechápu varecha ako nádhernú komunita ľudí, ktorým nielen jedlo prirástlo k žalúdku, ale aj k srdcu!
Bolí ma, že sa z nej stala v tejto diskusii nová doména: Vŕŕbrechá.sk, kde sa ventilujú srágory, ktoré okolo nás lietajú a sadajú nám na plecia, na hlavu, na dušičky.
Detičky uvreštané, varecha.sk bola o pokoji, radosti a o ich kulinárskom odovzdávaní si! Eto vsjo. Je mi z vás smutno...Kašlite na fotky, to je vec administrátorov!
altyn
@zemo administrátor nemôže ustrážiť všetko a je to naozaj trošku nečestné, nekalé, nefér a pod. ak sa niekto chváli cudzím perím. Ja som tiež napiekol podľa cudzieho receptu (bosorkine prsty)ale to som hneď skraja spomenul. A samozrejme foto bolo moje. A dosť by ma hnevalo ak by ich niekto vydával za svoje. Takže ja viem o čom píšu... :-)))
zemo
Nedá mi nereagovať: vlastne ide vám, deti a priatelia a priateľky a priatelia priateliek detí priateľov o to, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo, ako dobre navariť alebo iba o to, aby ste videli svoj recept s fotkou sobrouskou signatúrou enem moje a moje?
Tak vám totiž poviem, na svete boli a budú epigóni a epigónky a furt sa sakra tá naša rodná Guľa stále vrtí a my z nej nevypadneme. Teda aspoň ja nie! :o):o))))
altyn
Ani mne nedá nereagovať, @zemo ,ide o to, že niekto napíše že to čítal tam a tam a uvaril to ten a ten a on to podľa neho urobil a iba zmenil korenie a čosi pridal či ubral alebo niečo zmenil... to by bolo O.K. No niekto to vydáva za svoje dielo, za jeho umenie (veď dobre uvariť je umenie) a ani to neuvarí (nenapečie) a šlohne ešte aj fotku!!! To už je drzosť a odborne plagiátorstvo! :-)))
mariaklara
marikasu, enerrgizer, julica, súhlasím s vami. Presne ako vravíte, keď to už od niekoho mám, tak to sem napíšem. Veď to nieje hanba.
jerica
ešte že nechodím na iné stránky s varením,ak tak veľmi málo, preto ma nerozhádže že mi niekto ukradol môj recept,no keby som brúsila po tých stránkach a našla by som tam moje foto s popisom,neviem, určite by mi to jedno nebolo,moja hrdosť z vlastnej práce , pre mňa bola by ako krádež v obchode:-(
palokuchki
Ja si tiez myslim ze to nie je spravne ked niekto okopiruje recept aj fotku a napise to sposobom, ako keby bol to jedlo pripravoval. Ved portal Varecha by mal byt o tom ako si vymiename vyskusane recepty. Vela receptov si mozem vyhladat na nete, alebo v kucharskych knizkach. No ale tie nove, nevyskusane velakrat mozu dopadnut vseliako. Preto tiez rada chodim na Varechu, lebo som doverovala ze kto recept pridava aj ho uvaril a odporuca ho druhym. Tiez si myslim, ze to nie je spravodlive ak niekto recept okopiruje a potom s nim aj vyhra neaku cenu. Kazdy kto pridava svoj recept s fotopostupom vie o com hovorim. @zemo vobec nejde o vytahovanie sa. Pridam sem recept, lebo sa chcem s druhymi on podelit. Kto ho chce posunut dalej nech ho posunie, ale nech povie odkial ho ma. Nemal by ho niekde inde uverejnovat s tym, ze ho on pripravil.
honestka
neviem, ci som @zemo pochopila /asi/ viem co myslel? =
Je pravda, ze takmer kazdy recept UZ odniekial pochadza, ci z rodiny, ci od priatelov atd... to je v poriadku, predsa ked chcem uverejnit co som navarila NEbudem hladat po celom webe, ci niekto nema podobne ingredients ako ja. = Tu vsak bola rec vyslovene O ukradnutych fotkach nielen tych, ktore su zatial na web strankach volne, ale aj od jednotlivcov, ktori si dali namahu nielen recept vyhotovit, ale ho aj nafotit a v tom je ten hacik co uraza autorov. ak recept robim presne podla niekoho ineho, ale ja HO upravim a nafotim, patri mne, hoci sa mozem zmienit odkial pochadza original.= Ale ak je rec ako bolo spomenute aj s nasimi varechackami tu hore, ze im preniesli komplet ICH pracu a len pripisali k nemu svoje meno -TO je zle. == Naviac Musime brat ohlad aj na to, ze nie kazdy je s tymto zazrakom novej techniky computera oboznameny, mnohi tu len zacinaju a po roku uz vidno u nich velke pokroky a ozaj si daju velku namahu pri zverejneni receptu.
enerrgizer
@zemo nerozumiem...vlastne rozumiem, ale nechápem. Máme byť ticho a nechať ich nech sťahujú fotky, kopírujú recepty a privlastňujú si cudziu prácu... veď sa nič nestalo, zem sa točí ďalej. Ak tomu správne rozumiem, tak plagiátorstvo vždy bolo a aj bude, tak to proste ignorujme a budeme sa tváriť, že neexistuje... len ma zaujíma v akom svete budeme žiť o pár rokov, ak sa budeme všetci takto „nereagovať“... ale je oveľa pohodlnejšie tváriť sa, že je všetko v poriadku...
evusik
@zemo za mlada mi hovorili, že nemám vytŕčať z radu.... ale aby som ti pravdu povedala ja chcem vytŕčať a vždy som chcela ... aj keď to bude znieť neskrome ja chcem aby bolo jasné, že áno, toto som navarila ja, toto som nafotila ja, toto je moje dielo, je v tom kus mojej osobnosti, nesie môj rukopis.... presne tak ako keď šuster ušije krásne nové topánky a tiež sa nimi pochváli pretože odzrkadľujú jeho zručnosť.... ako by bolo tebe keby si niečo napísal a niekto druhý sa pod to podpísal akože to on ?! @enerrgizer absolútny súhlas s tým čo si napísal :-)
tinca
@julica no a to by rozhodilo, keby takýto rcp aj vyhral. Inak tento rcp je aj v knihe Recepty zo života 12, dostala som ju pod stromček a presne ten istý servis, ako na nete a tu na vareche. Súhlasím s @enerrgizer , @alexdidi @evusik a ďalšími. Každý nech sa chváli svojim perím, to nevadí, že mám rcp od kohosi, všetky tie recepty sa točia, ale že je to moje dielo, môj servirung, moje fotky atď. Som za pranier a upozornenie redakcie. Ja som tiež zo začiatku dávala recepty bez fotiek, lebo som mala slabý foťák na MO, až potom som začala pridávať komplet a teraz, keď niečo z toho varím, kde nie sú fotky, tak dodatočne pridám a ešte to oznámim aj v dikusii, lebo v niektorých bolo "škoda,že nie je fotto".Keďsi pomyslím, koľko je s tým práce uvariť, vyčačkať to jedlo, ale aj náklady keď človek nemá záhradku, drahé bylinky teraz v zime-čerstvé a.p. A koľko je tu skvelých varecháčov, ktorí ešte možno ani nevyhrali a trápia sa poctivo so svojim receptom a jedlom. @zemo nemáš pravdu, prepáč
zemo
Mám slobodu a pravdu, lebo je len moja a len moja. Môžem ju aj napísať. Len Lenin, čo nevedel ani pelmene navariť, povedal: Sloboda je pochopená nevyhnutnosť. Prepáčte, už Boh mi dal slobodnú vôľu, a tým aj moju pravdu. Báj, báj...
zemo
Smutný zajac ČAKAJÚCI NA ZVEREJNENIE
Upraviť receptReagujem na diskusiu o zlodejstve fotografií a ich zversko-zlodejskom priradení k receptom. Na moje čestné slovo vyhlasujem, že fotografiu zajka som ukradol z internetu, ale na druhej strane nech mi je sláva, že som ho neudusil ako som chcel. No takto by som si pripravil!