Varenie

Sterilizovanie paradajok

furdica - bez fotkyfurdica, 22. augusta 2010

Dobry den .ako sa sterilizuju cele paradajky ? ja som ich olupala , do pohara som na spodok dala pár listkov bazalky, paradajky prekrojila na štvrtky a dala do pohara . čo dalej? v jednej knihe pišu zaliat nalevom ako uhorky ,v inej zaliat štavou z paradajok ,v dalšej len natlačit a nedat nič .Ake mate skusenosti ? prosim pomoc,na stole mam 5 poharov,v hrnci sa mi dusia dalšie na kečup .Ozaj aj na kečup kto ma špicovy recept može pomoct. akosi som pozabudala dobre recepty ,alebo maju u nas doma ine chute moje stare sposoby im už nechuia,alebo sa novy člen rodiny presadzuje

@zareaguj


Diskusia k téme

babi
@furdika , ja robievam paradajky sterilizované tak, že ich ošúpem, - snažím sa vybrať malé- ale nevadí keď si ich už nakrájala a potom ich v pohári zalejem paradajkovým pretlakom. Nie veľmi hustým, skôr takým ako hustá šťava a vysterilizujem
babi
včera som prišla na pár dní domov s chalupy, ale vo štvrtok sa tam vraciam . V poslednej dobe tam nerobím nič iné len zaváram ,varím lekvár a ako hovoríš ty snažím sa vymýšľať nové chute.
honestka
Teraz uz nerobim, lebo kupujeme fajnove u taliana v deli. predtym som ich: cele nakrojila, blanchovala v horucej a ladovej vode, osupala, dala do poharov(cele) uvarila velmi riedky sladkokysly roztok z paradajkoveho pretlaku, curkru, soli a kecupu, dala 1 bobkac- zaliala navrch dala 1 lyzicu olivovy olej a sterilizovala od bubliniek iba 5 minut. Vydrzali dolho a stava bola perfekt aj vo vareni ci uz masa, alebo privarkov.
furdica
tak som to urobila aj ja tiež sol cukor oliv oil a štavu paradajok tiež bobkovy list a bazalku .som rada že som uhadla chute roznych kuchárok dufam že budu chutit aj mojim doma ešte 5 min posterilizujem a hotovo .mam užasnu dovolenku aj som rada že uhorky chytili mučnatku nemusim nakladat haha ale rajčiny ma ešte čakaju. možno si užijem zo 2 -3 dni volna
jerica
@furdica , si dobrá , máme v sade marhule je ich sedem , tento rok na jar keď boli v kvete , boli dažde , tak z úrody nebolo nič , bola som síce sklamaná , ale ako tvoje uhorky neboli a ty si bola ušetrná zavárania , tak som sa tešila aj ja , že nie sú marhule, za to slivky , čomu som rada zarodili , je to nevyspytateľné , keď máš veľa , "zle je" keď nemáš , tiež je zle , neulahodíme si ani sebe
alena45
už zasa ma napadá jedna ruská stránka  gotovim-doma.ru/forum/viewforum.php...
je tu fakt množstvo paradajkových receptov. Len pozor na ocot, oni majú úplne iný, tak si to odhadni podľa uhoriek. Ozaj, neviem, či sa ti to objaví, ak si nie prihlásená, a ak niečomu nerozumieš, tak daj vedieť.
alena45
skúsila som to, takže sa Ti to tam nezjaví. Škoda. Rusi zavárajú paradajky na viacero spôsobov, či červené, či zelené.
braxi
paradajky obarím vodou a ošúpem...prerezané dám do pohára pridám trochu soli, zatvorím a sterilizujem. Sú vo vlastnej šťave a dajú sa použiť na čokoľvek...
kuchtik
nemusíš zalievať ničím, zatvor viečko a vysterilizuj a potom podľa potreby môžeš osoliť už keď ich budeš používať. Ja tiež robím na štvrťky a potom ich viem dať aj na pizzu.
kuchtik
presne ako braxi až na tú soľ, a keď tak len veľmi málo.
kuchtik
K tomu zaváraniu, skúste zavárať ovocie len s troškou soli, bez cukru, je to overené, mám to už zo 3 roky vyskúšané, sú super hlavne slivky.
morenajea
paradajky pokrájam, rozvarím, prepasírujem a zavarím. žiadne ochucovanie, to počká až pri varení samom :)
dobrý hustý pretlak sa dá použiť aj do lasagní keď sa nechce paradajky blanšírovať
furdica
ale s tou ruštinou som už skončila davno mam problem s čitanim od roku 1968 som ju nepouživala ,jedine keby sa to dalo preložit automaticky ale to zase neviem skusim ,až pridu domov mladši ,zdatnejši haha
alena45
keby si si nejaký vybrala a nevedela si si rady, tak mi ho pošli na gmail v profile. Ak mi dáš svoj email, poslala by som Ti nejaké recepty jednotlivo.
samanka
@alena45 vďaka za linku, aj keď to nebol odkaz pre mňa. Ruskú kuchyňu mám rada a predpokladám, že tu nájdem klasické recepty.