Nápoje

Rascový likér / Kmínka / Alaš / Allasch

slavsorcerer - fotkaslavsorcerer, 4. marca 2011

Nájde sa dobrodinec ktorý vie recept na domáci rascový likér?
Ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
Rascovy liker (Allasch)
1 l alkoholu, 3-4 lyzice Rasce, 500 g cukru
Do flasky na na liter alkoholu daj niekoľko lyžíc rasce a nechaj vsetko stat na slniecku asi 10 dní.

z 500 g cukru par lyziciek vody si uvar cukrovy sirup a pridaj do flase s alkoholom a rascou. Pomiesaj dobre a nechaj postat este niekolko hodín, ak nevydrzis 3-5 hodin, aby sa chute dobre prelezali a spojili.
Potom napln cistu falsu a stople pouzi korkovy!
a teraz moze zacat lahodna slopanica vhodna iba v stamperlikoch... podotykam, ze cim dlhsie bude stat, tym je lahodnejsi.


2/ recept a pravdepodbne ten original volaju aj
"Rusky Allasch-K MMEL"
Potrebujes: 2 kg cukru, 50 g glukózy, 6-10 kvapiek aníz esencia , 5 litrov alkoholu (okolo 50%)
Cukor zmiesas s glukozou a uvaris sirup na nit. Potom to sa naleje do alkoholu, pridame aníz poriadne potrasieme flasou a v prípade potreby este prefiltruje do cistej flase. Pouzijeme korok stopel!
Tento original liqueur vraj pochadza z okolia Rigy. Lotyssko sa hrdi touto ojedinelou specialitou. Vsetko dostupne tam rastlo na poliach. Rasca sa vysieva neustale a neviem ci sa dokonca prave pri jeho vyrobe nejedna o tento iny druh rasce, ktory sa vola "CUMIN" lebo prave tento sa pouziva hodne prave v azijskych jedlach.
skus v malom mnozstve ci je to ono co hladas.
slavsorcerer
Ďakujem, isto niečo z toho si pripravím.
Na internete som si našiel že pôvod likéru je z dediny Allasch pri Lotyšskom hlavnom meste Riga.
Okrem rasce tam vraj dávali aj koriander a aníz pokiaľ som si to dobre zapamätal.
marikasu
Kmínový likér z roku 1924

70 g kmínu nahrubo rozdrvíme, vysypeme do 1/4 litra čistého liehu, fľašu dobre uzavrieme a necháme týždeň stáť.
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Lieh s kmínom necháme prekvapkať pijavým papierom, potom čistú tekutinu nalejeme do pripraveného studeného cukru. Pridáme ešte 1/4 litra dobrého čistého liehu, zamiešame, nalejeme do fliaš, ktoré zazátkujeme a zapečatíme.
slavsorcerer
marikasu@
Čo presne znamená:
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.

Znamená to urobiť cukrový roztok? Nerozumiem čo znamená ,,na slabú niť,,
Ďakujem za odpoveď a za recept na likér!
marikasu
@slavsorcerer to presne neviem, ale @honestka ťa už naviedla na správnu cestu :)

honestka, 27. júna 2010 o 16:47
pri vareni cukru je dolezite sirup varit na 2 rozne stupne, najprv na tkzv. "slabu nit" a potom troska dlhsie na "gulicku;, (aby bol tmavsi) a tak dostane tur. med dobru konzistenciu.
1x ewag
marcy
nemám skúsenosti,ale je to zrejme o reukcii....t.j . len pomaly variť,nech sa odparuje voda,aby sa na lyžici hustnúca zmes ťahala ako soplík,hi ,hi ....:-)
viera1
Dvihneš varešku a máš niť.Pena sa zbiera z povrchu.
slavsorcerer
Ďakujem, už som v obraze aj s osladením cukrovým roztokom.
Inak som to nevidel nikde v obchode a aj som sa bál že aj keby som niekde našiel kmínku tak by to bola nejaká s umelými esenciami, farbivami a aromámi.
turistka
@marikasu , môžeš si hodiť medzi recepty kmínku z roku 1924? Rada by som si dala recept do kuchárky,lebo z tejto stránky to neviem stiahnúť.