Milí varecháči,
poraďte mi prosím.
Je rozdiel medzi pšenom a prosom?Tieto obilniny moc nepoznám,nevarievala som z nich,poprípade,akú skúsenosť s nimi máte.Ak máte nejaké chutné recepty z pšena či prosa budem rada....Minule som študovala v obchode nálepku z kávy CARO či v nej nie je náhodou pšenica a predavačka ma zaskočila,že oni doma pšenici hovorili aj žito,to ma už úplne poplietla.Mala som za to,že pšenica je pšenica a žito žitom.Začínam mať v tých obilninách hokej.A tu sú skúsené farmárky možno budú vedieť.
1. základná obilnina pestovaná pre zrno na výrobu múky (v západnej polovici Slovenska pšenica, vo východnej polovici raž)
2. zrno tejto obilniny
S nelúpaným prosom som sa k kuchyni ešte nestretla, lúpané - pšeno mám tiež rada a používam ... v podstate sa dá použiť všade, kde ryža ... ako píše @irenaw , naslano aj nasladko ... ako príloha, ľubovoľné "rizotá", sladké aj slané nákypy, výborné je aj do ľubovoľne ochutených fašírok či placičiek, ako závarka do polievok
V Cesku je ZITO ta obilnina, ktorej sa na Slovensku (u nas) hovorilo RAZ.
www.biorecepty.sk/ext/biorecepty/php/bio-clanky.php?title...
tu odpoved na otazku aj recepty
Ja sa pšena v takejto úprave vždy najem do prasknutia.
A na tejto stránke je plno zaujímavých receptov z pšena na slano aj na sladko, v češtine treba hľadať jáhly www.jimejinak.cz
Sú tam pekné podrobné recepty, vďaka tomu nedopadneš ako ja, keď som prvý raz varila pšeno... bolo z toho niečo bez chuti a navyše riadne rozvarené.