Rôzne

Pšeno a Proso

marianne - fotkamarianne, 30. júna 2012

Milí varecháči,
poraďte mi prosím.
Je rozdiel medzi pšenom a prosom?Tieto obilniny moc nepoznám,nevarievala som z nich,poprípade,akú skúsenosť s nimi máte.Ak máte nejaké chutné recepty z pšena či prosa budem rada....Minule som študovala v obchode nálepku z kávy CARO či v nej nie je náhodou pšenica a predavačka ma zaskočila,že oni doma pšenici hovorili aj žito,to ma už úplne poplietla.Mala som za to,že pšenica je pšenica a žito žitom.Začínam mať v tých obilninách hokej.A tu sú skúsené farmárky možno budú vedieť.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Aj ja som z toho popletená, mám pšeno, mala by som sa naň podívať, lebo neviem, či to nie je to isté, alebo proso s adáva len vtáčkom ako krmivo? @marianne69 , pár receptov na pšeno je aj tu, ja by som mala dokonca mať niečo aj v KK, skús pohľadať.
irenaw
Tým som si aj ja prešla, keď som študovala staré postupy na chlieb :-). Väčšinou sa žito hovorí raži ale sú oblasti, kde sa žitom nazýva pšenica . Najistejšie sú latinské názvy pšenica=triticum, raž=secale. Pšeno je olúpané a vyleštené zrnko prosa. Pšeno=jáhly, jagle. Pšeno varím často, na sladko alebo na slano, obyčajne ako prílohu. Pred varením ho treba preliať horúcou vodou, aby sa zbavilo horkosti. Iste je tu veľa receptov. Z prosa som ešte nič neskúšala. Som zvedavá, či niekto napíše, či sa pripravuje priamo neupravené proso.
puntodadino
Nedorozumenia psenica-raz vznikaju povacsine zo zlych prekladov z cestiny.Cesi hovoria psenici zito,razi rez.U nas sa psenica volala ludovo zito.Iba po fronte,s prichodom JRD sa zaviedlo slovo psenica.
jatanika
@marianne69 , žito nie je botanicky názov konkrétnej obilniny, ale (podľa slovníka):
1. základná obilnina pestovaná pre zrno na výrobu múky (v západnej polovici Slovenska pšenica, vo východnej polovici raž)
2. zrno tejto obilniny
S nelúpaným prosom som sa k kuchyni ešte nestretla, lúpané - pšeno mám tiež rada a používam ... v podstate sa dá použiť všade, kde ryža ... ako píše @irenaw , naslano aj nasladko ... ako príloha, ľubovoľné "rizotá", sladké aj slané nákypy, výborné je aj do ľubovoľne ochutených fašírok či placičiek, ako závarka do polievok
kuchticka
V Cesku je psenica PSENICOU a na Slovensku = (sa hovorilo u nas) ZITO.
V Cesku je ZITO ta obilnina, ktorej sa na Slovensku (u nas) hovorilo RAZ.
kuchticka
Presne tak, ako hovori @irenaw a @jatanilka. Pseno ma vsestranne pouzitia a ja ho pouzivam velmi caston najma ako prilohu namiesto knedlikov, zavarku do polievok, do zeleninovych fasirok, na zapekanie so zeleninou.
marianne69
Jeej, Ďakujem Vám pre-ve-lice,toto som potrebovala vedieť:-) Pšeno-proso je teda tá istá obilnina,niekde je pisané v recepte,že pšeno,v druhom recepte,že proso a verte či nie v obchode Vám neporadia lebo nevedia,vravím predavačke,že či to nebude to isté,kývla plecami,že nevie:-))A doma mám vrecká s rôznými múkami,kedže rada pečiem pečivka:aj ražnu aj celozrnú žitnu...ale chcem zaradiť do jedálnička pšeno a mýlilo proso:-))) Ešte raz Vám všetkým pekne dakujem.
marianne69
@viera1 presne tak,tie muky a obilniny nie su lacna zalezitost,to minimum co by vyrobcovia -baliari mohli spravit,je to,ze napisu o ich povode,lebo kupovat macku vo vreci....ale napriklad musim pochvalit baliarov spaldy,krasne maju na vrecku rozpisany povod,podmienky pestovania aj prihodili par receptov na spaldu...:-)
sovka62
No minimálne by výrobcovia mohli na obal písať botanický názov v latinskom jazyku. Veď ten bol okrem iného zavedený aj na to, aby nám na celom svete bolo jasné o akú rastlinu sa jedná a nemuseli sme sa prepracovávať triviálnymi názvami.
sovka62
A zabudla som napísať, že z prosa by si asi veľa nenavarila. Tá šupka je tvrdá, tú ešte aj exotickí vtáci oddelia od pšena a nechajú tak (teda v tom lepšom prípade v klietke, v horšom rozhádžu po celom okolí a treba upratovať).
babidka
Z psena su vyborne kase a nakypy -sladke aj slane . U nas to bolo roky nedelne jedlo na ranajky - cez tyzden sme jedli na ranajky ovsene vlocky s ovocim a orechami a v nbedelu som varievala psenovu kasu v mlieku a poliatu medom a maslom . Ja vzdy pseno necham zovriet , vodu zlejem a este ho preplachnem aj 2-3 krat a az potom varim . Niekedy je totiz trosku starsie a oleje ktore obsahuje zvyknu zatuchnut a utvorit na povrchu taky horkavy povlak .presne ako mlety mak ked postoji ....tiez zhorkne . Pseno je vyborne aj ako priloha namiesto ryze .Na Vareche som videla dost vela receptov z psena .Niekedy vsak s nespravnym nazvom - proso . Z prosa sa neda varit - presne ako vravi @sovka .
marianne69
@tati2008 tiez super link dakujem:-) @sovka @babidka u nas doma sa nikdy zo psena nic nevarilo,dnes som ho kupila po prvy krat,u nas sa velmi pouzival ovos od vlociek,muky... ale,ked som bola krpec brat mi kupil andulky,myslim,ze sme im davali proso...
tornadolue
@marianne69 tak skús toto  varecha.pravda.sk/recepty/pecene-pseno-so-sosovicovou-oma...

Ja sa pšena v takejto úprave vždy najem do prasknutia.
A na tejto stránke je plno zaujímavých receptov z pšena na slano aj na sladko, v češtine treba hľadať jáhly  www.jimejinak.cz
Sú tam pekné podrobné recepty, vďaka tomu nedopadneš ako ja, keď som prvý raz varila pšeno... bolo z toho niečo bez chuti a navyše riadne rozvarené.
marianne69
@tornadolue dakujem,dnes som si doniesla z obchodu,tak zacenem buduci tyzden experimentovat,ved ja som ho asi v UK uz raz asi jedla,len si nepamatam ako sa v anglictine volalo alebo to bol kuskus:-)na tom linku vyzeraju byt vyborne recepty tiez...