A teď poraďte prosím mně. Dostala jsem hezký balíček srnčí kýty. Nikdy jsem to maso nedělala. Poradila jedna známá řízky, guláš a když se rozběhnu netem, jistě najdu mnoho receptů. I tady na Vareše jich je několik. Ale nedostává se mi sil číst recepty typu - perkelt s vínem, zeleninou, sojovkou, horcici ... guláš s lečem a horčicí a další recepty s vegetou a podobnými kombinacemi. Snad ani nehledám recept jako takový, ale radu, jak dobře srnčí připravit, co je z toho masa chutné, základní ingredience ? Děkuji, věřím vám ! :-)
@zareaguj
tento recept je môj najobľúbenejší, ja som ho robila síce z diviaka, ale tam rozdiel nevidím, možno srnčie bude skôr hotové... a hlavne je to veľmi variabilný recept, dá sa prispôsobiť a obmieňať podľa vlastnej chuti...
varecha.pravda.sk/recepty/ragu-na-ciernom-pive-a-zemiakov...
tento recept je môj druhý obľúbený, je to pečená divina so slivkovým čatní a to proste milujem...
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-divina-glazovane-zemiaky...
no a toto je zas taká rýchlovka...
varecha.pravda.sk/recepty/diviak-na-ihle-fotorecept/26212...
huby samozrejme k divine patria a to aromatická zmes lesných húb, vynikajúce sú dubáky, aj šampiňony spravia dobrú službu.
ak marinuješ predtým divinu, veľmi dobre sa hodí do marinády cesnak, horčica, citronová šťava, olej, rôzne spomenuté koreniny a bylinky+ olej. nie je na škodu ani pikantná feferonka alebo iná štipľavá paprička.
záleží veľmi na tom, čo z toho chceš pripraviť.
ak smiem poradiť, zo srnčieho stehna by som guláš v žiadnom prípade nerobila, na to postačí orez alebo nožina
srnčie stehno by som piekla vcelku a najprv marinovala niekoľko dní dobrou marinádou, predtým pácovala údenou slaninou, ev. aj cesnakom.
tiež by som časť z neho pripravila ako rezne na šťave, určite by som pridala huby, víno, lekvár a ovocie.
inak, tie omáčky s pridaním lekváru nie sú vôbec sladké, skôr ide o vyrovnanie chuti, víno to primerane neutralizuje, výsledná chuť je príjemne sladno-sladko-kyslá a vyvážená. lekvár navyše dodá jemnú pikantnosť celému - myslela som, ak by si robila na šťave niečo z toho.
ale riad sa preferenciou svojich vlastných chutí :-)
som rada, že som pomohla, divinu robím na rôzne spôsoby a dosť často.
inak, tie omáčky s pridaním lekváru nie sú vôbec sladké, skôr ide o vyrovnanie chuti, víno to primerane neutralizuje, výsledná chuť je príjemne slano-sladko-kyslá a vyvážená. lekvár navyše dodá jemnú pikantnosť celému - myslela som, ak by si robila na šťave niečo z toho.
ale riad sa preferenciou svojich vlastných chutí :-)
som rada, že som pomohla, divinu robím na rôzne spôsoby a dosť často.
varecha.pravda.sk/recepty/srncia-svieckova-v-gastanovej-o...
varecha.pravda.sk/recepty/jelen-v-zahrade-fotorecept/3077...
varecha.pravda.sk/recepty/srnci-gulas-fotorecept/36322-re...
čo sa týka rozdelenia mäsa, tak ak sa nevyznáš môžeš kľudne vychádzať z hovädzieho mäsa a jeho použitia...
mladá divina sa nemusí marinovať a skôr sa používa na rýchlu úpravu, napr. steaky a mäso zo samíc je jemnejšie ako zo samcov... ale toto vlastne platí pri všetkých druhoch mäsa...
tak nech sa ti darí :-) a niečo dobré navar... ja momentálne divinu nemám :-(
Vsem vam dekuju za uzitecne rady z oblasti mnou dosud neprobadane
pozor na tymián, merateľne zvyšuje tlak... varecha.pravda.sk/recepty/zamocke-srncie-medailonky-fotor...
varecha.pravda.sk/recepty/srncie-stehno-na-batatovych-rav...
varecha.pravda.sk/recepty/srnci-chrbat-la-wellington/3112...
varecha.pravda.sk/recepty/srnci-chrbat-s-chlpatym-knedlik...
varecha.pravda.sk/recepty/srnci-tataracik-s-prepelicim-ok...
varecha.pravda.sk/recepty/peceny-srnci-chrbat-s-marhulovy...
alebo vybrať vhodný recept na jahňacie (robiť dlhšie) alebo jelenie (kratšie)
@safran krasny vaber, libil se mi tatarak a medailonky ! Ted abych sehnala dalsi kus srnce? Ale nejdriv musim na necem neutralnejsim vyzkouset, treba mi ani nebude chutnat.
v mäsodomov.sk zase treba doma platiť v hotovosti, čo nie je vždy práve výhodné, môže stáť aj o niečo viac, záleží na aktuálnej váhe tovaru,
a spýtam sa ťa, a prečo nie? pýtam sa preto, lebo v týchto menovaných troch obchodoch je divina vákuovo balená, naozaj kvalitná a hlbokozmrazená.
nemusím dávať odležať, je kvalitná, hygienicky kontrolovaná a ešte vždy som bola veľmi spokojná. spokojné boli aj iné varecháčky a varecháči, ktorým som toto poradila a bežne sa k divine nedostanú, už mnohí tam kúpili.
ak by si išiel osobne do tesca, rovnako nájdeš divinu vákuovo balenú a hlbokozmrazenú, teda v čom je rozdiel, ked ju nemôžeš mať priamo v ruke a ovoňať?
PS: Divinu /vseobecne maso/ nekupujem v obchodnych retazcoch. Kolega je polovnik ;) A ak by som musel, tak urcite nie v Tescu, bo tam robi znamy a vedel by hodiny rozpravat, ako sa maso /ci chladene, ci mrazene/ "predatumovava " ;)
lenže, uvedom si, že tieto nákupy online bežia dávno už všade vo svete, u nás len asi dva roky. pýtala som sa tých z i.tesca, že ako je to možné, že som ešte nič nereklamovala, tovar ukážkový a prvotriedny, lepší ako priamo v predajni a odpoved bola, lebo sa vám chystá už zavčas rána , všetko je rovno z veľkoskladu, vhodne triedené a zabalené,rozvážame k vám v chladiacich autách. ak nemajú, pošlú mi rovnocennú náhradu, nemusím ju prevziať a to ostatné, ak by sa mi nepáčilo, môžem vrátiť a odrátajú mi cenu bez zbytočných komentárov, ešte som nemusela vrátiť nič.
vieš, Marcel, to je nielen pre starých dobré, ale aj pre chorých, aktívne pracovne činných a vyťažených v zamestnaní, je to priam požehnaním pre matky s malými deťmi a viacerými deťmi, pre zamestnané ženy a aj pre lenivých a pohodlných, ako som ja DDD