Varenie

Příprava srnčího

mijaita - fotkamijaita, 20. mája 2014

A teď poraďte prosím mně. Dostala jsem hezký balíček srnčí kýty. Nikdy jsem to maso nedělala. Poradila jedna známá řízky, guláš a když se rozběhnu netem, jistě najdu mnoho receptů. I tady na Vareše jich je několik. Ale nedostává se mi sil číst recepty typu - perkelt s vínem, zeleninou, sojovkou, horcici ... guláš s lečem a horčicí a další recepty s vegetou a podobnými kombinacemi. Snad ani nehledám recept jako takový, ale radu, jak dobře srnčí připravit, co je z toho masa chutné, základní ingredience ? Děkuji, věřím vám ! :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
ja pripravujem divinu príležitostne a rada... osobne som za jednoduchú prípravu, aby sa nestratila špecifická chuť a vôňa diviny...
tento recept je môj najobľúbenejší, ja som ho robila síce z diviaka, ale tam rozdiel nevidím, možno srnčie bude skôr hotové... a hlavne je to veľmi variabilný recept, dá sa prispôsobiť a obmieňať podľa vlastnej chuti...
 varecha.pravda.sk/recepty/ragu-na-ciernom-pive-a-zemiakov...

tento recept je môj druhý obľúbený, je to pečená divina so slivkovým čatní a to proste milujem...
 varecha.pravda.sk/recepty/pecena-divina-glazovane-zemiaky...

no a toto je zas taká rýchlovka...
 varecha.pravda.sk/recepty/diviak-na-ihle-fotorecept/26212...
mijaita
@evusik dekuji, ptam se. Mas vsude tymian. Ten k srncimu patri? Prave to jsou ty vychytavky, ktere neznam,nikdy jsem zverinu navarila. Take mas zampiony? To jsou treba i recepty polovnicke?
pusta
@mijaita , k divine tymián patrí, z korenín i borievky - lepšia chuť, ak ich rozdrvíš, základné divoké korenie ako bobkový list, čierne korenie celé, celé nové korenie. z byliniek najmä rozmarín a tymián. tiež víno a to suché červené, aj slanina údená sa zíde, tiež zelenina a to koreňová, ale aj paprika, paradajka, paradajkový pretlak, nie je výnimkou ani ovocie ako napr. čučoriedky /borúvky/, šípky, dokonca i pomaranč sa hodí. do omáčky sa často pridáva napr. čučoriedkový, šípkový, pomarančový lekvár.
huby samozrejme k divine patria a to aromatická zmes lesných húb, vynikajúce sú dubáky, aj šampiňony spravia dobrú službu.
ak marinuješ predtým divinu, veľmi dobre sa hodí do marinády cesnak, horčica, citronová šťava, olej, rôzne spomenuté koreniny a bylinky+ olej. nie je na škodu ani pikantná feferonka alebo iná štipľavá paprička.
záleží veľmi na tom, čo z toho chceš pripraviť.

ak smiem poradiť, zo srnčieho stehna by som guláš v žiadnom prípade nerobila, na to postačí orez alebo nožina
srnčie stehno by som piekla vcelku a najprv marinovala niekoľko dní dobrou marinádou, predtým pácovala údenou slaninou, ev. aj cesnakom.
tiež by som časť z neho pripravila ako rezne na šťave, určite by som pridala huby, víno, lekvár a ovocie.
mijaita
vycerpavajici odpoved, dekuji ! Ten posledni odstavecek se mi velmi libi. Vim, ze se dela sipkova omacka, problem je v tom, ze nemam rada sladke ke slanemu. Ale tymian a cesnek, ev rozmaryn, to zni velmi hezky!
pusta
@mijaita , naozaj niet za čo, rado sa stalo :-)
inak, tie omáčky s pridaním lekváru nie sú vôbec sladké, skôr ide o vyrovnanie chuti, víno to primerane neutralizuje, výsledná chuť je príjemne sladno-sladko-kyslá a vyvážená. lekvár navyše dodá jemnú pikantnosť celému - myslela som, ak by si robila na šťave niečo z toho.
ale riad sa preferenciou svojich vlastných chutí :-)
som rada, že som pomohla, divinu robím na rôzne spôsoby a dosť často.
pusta
@mijaita , naozaj niet za čo, rado sa stalo :-)
inak, tie omáčky s pridaním lekváru nie sú vôbec sladké, skôr ide o vyrovnanie chuti, víno to primerane neutralizuje, výsledná chuť je príjemne slano-sladko-kyslá a vyvážená. lekvár navyše dodá jemnú pikantnosť celému - myslela som, ak by si robila na šťave niečo z toho.
ale riad sa preferenciou svojich vlastných chutí :-)
som rada, že som pomohla, divinu robím na rôzne spôsoby a dosť často.
evusik
@mijaita ja keď som začínala s divinou tiež som pátrala predovšetkým po koreninách ktoré sa používajú, lebo to je asi najdôležitejšie, ostatné si už človek prispôsobí... nebudem sa zbytočne rozpisovať, lebo už ti celkom vyčerpávajúco odpovedala @pusta
čo sa týka rozdelenia mäsa, tak ak sa nevyznáš môžeš kľudne vychádzať z hovädzieho mäsa a jeho použitia...
mladá divina sa nemusí marinovať a skôr sa používa na rýchlu úpravu, napr. steaky a mäso zo samíc je jemnejšie ako zo samcov... ale toto vlastne platí pri všetkých druhoch mäsa...
tak nech sa ti darí :-) a niečo dobré navar... ja momentálne divinu nemám :-(
mijaita
@rennatte otazka pro tebe. Proc kdyz mas cesnek, papriku, a majoranku a jeste smes na divocinu, davas k tomu leco? To mi nejak nebere huba ani poharky ani mozek. Prosim bez urazky !!
mijaita
@evusik asi opravdu zacnu malym steakem, pak dalsim s tymianem a cesnekem jak pise @pusta , pak bych mozna kousek na gulas s vynechanim leca a pak uvidim, jestli mi to maso vubec chutna! :-)


Vsem vam dekuju za uzitecne rady z oblasti mnou dosud neprobadane
rennatte
@mijaita , leco preto ze obsahuje paradajkovu stavu, co pekne zafarbi stavu, v zime pouzijem svoije sterilizovane a v lete nahradim cerstvymi paradajkami a paprikami u nas to tak chuti vsetkym
mijaita
@rennatte uz to chapu, protoze nekdo dava do gulasu, nepojmenovanych, protlak nebo kecup a me by slak trefil! Tak jeden znamy Slovak na ohynku pripravil famozni gulas a pak do nej vrazil leco a uz to nikdo nechtel jist. Nekomu to proste chuti, jinemu ne.
@safran krasny vaber, libil se mi tatarak a medailonky ! Ted abych sehnala dalsi kus srnce? Ale nejdriv musim na necem neutralnejsim vyzkouset, treba mi ani nebude chutnat.
babidka
@mijaita , maso z mladeho srnca naozaj nemarinujem lebo to nepotrebuje . Ale z jelena aj z diviaka marinujem v sladkom alebo kyslom mlieku ci srvatke .Aj niekolko dni -hlavne ked ho mam uplne cerstve , neodlezane alebo zo starsich kusov .To poznam podla vone a farby masa. No ja osobne stehno vcelku nepekavam , zda sa mi potom dost suche /ako ako kazde stehno z diviny/ , radsej ho dusim v celku prespikovane slaninou alebo pokrajane na rezne ci medailonky . Rezne som uz robila -pravdupovediac , skoda toho masa :-) A gulas -ten robievam ale z takych menej peknych kuskov a odrezkov . ja z korenin pouzivam cierne korenie, papriku, nove korenie , bobkovy list ,borievky, tymian, salviu ,majoranku ,saturejku, rozmarin a petrzlen . Ak nemas rada kombinaciu slaneho so sladkym - skus brusnice alebo ribezle .Tie urcite nie su sladke aj ked su s cukrom:-)
bozulka
@pusta ,to popísala aj za mňa,ale na guláš by to bola škoda...Želám dobrú chuť,s troškou závisti,už dávn som divinu nemala :-(
pusta
@bozulka , ja kupujem divinu v tescu, teraz majú ale pekný výber diviny v mäsodomov.sk, aj srnčie stehno a taktiež aj v metro, všetko za primerané ceny a kvalitné - kupujem u všetkých troch.
bozulka
@pusta ,ďakujem,do metra chodí aj syn,väčšinou na čerstvé ryby a keď idem s ním tak tak je toho potom veľa a preto ma nerad berie so sebou...nemáva čas...:-).Škoda že sa nedá u nás objednať nákupy domov a keď tak platba kartou a ja kartu nepoužívam,neviem prečo,ale je mi to protivné,ani neviem prečo.Ináč ďakujem.

pusta
@bozulka , no to je škoda, mne platba kartou vyhovuje, zo začiatku mi to bolo tiež divné, ale teraz veľmi praktické.
v mäsodomov.sk zase treba doma platiť v hotovosti, čo nie je vždy práve výhodné, môže stáť aj o niečo viac, záleží na aktuálnej váhe tovaru,
pusta
@megdesign - Marcel, ja takto nakupujem, pokiaľ nemám priamo od poľovníka.
a spýtam sa ťa, a prečo nie? pýtam sa preto, lebo v týchto menovaných troch obchodoch je divina vákuovo balená, naozaj kvalitná a hlbokozmrazená.
nemusím dávať odležať, je kvalitná, hygienicky kontrolovaná a ešte vždy som bola veľmi spokojná. spokojné boli aj iné varecháčky a varecháči, ktorým som toto poradila a bežne sa k divine nedostanú, už mnohí tam kúpili.
ak by si išiel osobne do tesca, rovnako nájdeš divinu vákuovo balenú a hlbokozmrazenú, teda v čom je rozdiel, ked ju nemôžeš mať priamo v ruke a ovoňať?
megdesign
No co ja viem... este telku, domace kino, posledne som sedaciu supravu objednaval cez net, ale bol som si ju najskor pozriet nazivo. Ale potraviny by som neriskoval. Viem, ze je iTesco, super pre invalidov a starych ludi, ale aj ked budem o palicke, tak si pojdem nakupit ososbne.

PS: Divinu /vseobecne maso/ nekupujem v obchodnych retazcoch. Kolega je polovnik ;) A ak by som musel, tak urcite nie v Tescu, bo tam robi znamy a vedel by hodiny rozpravat, ako sa maso /ci chladene, ci mrazene/ "predatumovava " ;)
pusta
@megdesign - Marcel, ale každý tú tvoju a moju možnosť nemá. isteže všade je nejaký "škraloup", ale mne sa ešte nič také nestalo, čo popisuješ ty. v mäsodomov.sk mi to aj naporcujú, tak ako si poviem, vykostia, nechajú v celku, je možnosť aj telefonickej informácie a dohody o detailoch.. kľudne môžem vrátiť. samozrejme, že priamo z revíru je najlepšie. v ba bolo dostať aj čerstvú divinu, ktorú predávalo Poľovnícke združenie, žiaľ, niekoľko rokov zrušené a aj objednať sa dalo aj v predstihu sezóny a prísť si po hotové.
lenže, uvedom si, že tieto nákupy online bežia dávno už všade vo svete, u nás len asi dva roky. pýtala som sa tých z i.tesca, že ako je to možné, že som ešte nič nereklamovala, tovar ukážkový a prvotriedny, lepší ako priamo v predajni a odpoved bola, lebo sa vám chystá už zavčas rána , všetko je rovno z veľkoskladu, vhodne triedené a zabalené,rozvážame k vám v chladiacich autách. ak nemajú, pošlú mi rovnocennú náhradu, nemusím ju prevziať a to ostatné, ak by sa mi nepáčilo, môžem vrátiť a odrátajú mi cenu bez zbytočných komentárov, ešte som nemusela vrátiť nič.
vieš, Marcel, to je nielen pre starých dobré, ale aj pre chorých, aktívne pracovne činných a vyťažených v zamestnaní, je to priam požehnaním pre matky s malými deťmi a viacerými deťmi, pre zamestnané ženy a aj pre lenivých a pohodlných, ako som ja DDD
veronika353
Minulý rok jsme měli srnčí maso,nejraději ho dělám pečené a k tomu omáčku ze sušených hub.Tu kýtu,kterou jsi dostala,bych prošpikovala špekem,osolila,posypala tymiánem a upekla.Ta omáčka a knedlík k tomu to nemá chybu:-))))