Pečený srnčí chrbát s marhuľovým čatní a paštrnákovým pyré
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
porcie
Suroviny
Na srnčí chbát: | |
1 ks asi 2 kg |
|
1 šálka pokrájaná na kocky |
|
2 lyžice |
|
1 stonka |
|
2 lyžice |
|
Marhuľové čatní: | |
1/2 šálky |
|
2 šálky |
|
|
|
štipka |
|
2 lyžice |
|
1 lyžica |
|
Paštrnákové pyré: | |
500 g |
|
2 ks |
|
2 šálky |
|
|
|
|
|
2 PL |
|
štipka |
|
1 PL |
|
Sušienky: | |
100 g |
|
20 g |
|
80 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Srnčí chrbát: Srnčí chrbát vykostíme (kosti a blany si odložíme na prípravu redukovanej šťavy). Mäso naložíme so zeleninou, octom a tymianom a dáme na jeden a pol hodiny do chladničky. Potom ho vyberieme z marinády a opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Preložíme do pekáča, navrch rozotrieme marhuľové čatní a pečieme v rúre rozohriatej na 80 °C alebo na kraji grilu ešte 6 minút.
- 2
Marhuľové čatní: Marhule nakrájame na malé kúsky a necháme asi hodinu namočené v kastróliku vo vlažnej vode. Potom osolíme, ochutíme kajenským korením, pridáme ocot a sirup a dáme variť. Po zmäknutí marhúľ iba časť z nich rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa spojili.
- 3
Paštrnákové pyré: Očistený paštrnák nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme maslo, speníme na ňom ošúpanú šalotku nakrájanú nadrobno a zalejeme vývarom. Uvedieme do varu a vložíme paštrnák. Osolíme, okoreníme čerstvo zomletým korením, prikryjeme pokrievkou, vložíme do rúry rozohriatej na 120 °C a varíme asi 30 minút domäkka. Potom paštrnák scedíme, necháme odkvapkať a v mixéri nahladko rozmixujeme. Preložíme do hrnca, vmiešame créme fraîche, drvenú rascu, soľ a korenie a varíme na miernom plameni, kým pyré nezhustne. Pred podávaním ho zjemníme maslom.
- 4
Sušienky: Všetky suroviny dôkladne zmiešame a hmotu nanášame štetcom vo veľmi tenkej vrstve tak, aby vznikli 4 pravidelné obdĺžniky. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a asi 5 minút sušíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu