Foto: rennatte
Jeleň nazbieral zopár hríbov a vybral sa do záhrady, kde stretol mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, papriku, gazdiná pridala korenie, bylinky a takto to dopadlo
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
10 ks |
|
marináda: | |
8 strúčikov |
|
1/2 balíčka |
|
hrsť |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 KL |
|
|
|
zelenina: | |
6 ks |
|
2 ks |
|
1malý ks |
|
dochutenie: | |
5 ks |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
2 hrste |
|
Postup
-
1
pretlačený cesnak zmiešame so soľou na kašu, pridáme korenie na divinu, tymián, olej a zmiešame
-
2
primiešame zámockú papriku a kečup
-
3
mäso naklepeme ako rezne, po okrajoch narežeme, aby sa nekrútili. Pripravíme si uzatvárateľnú nádobu alebo dózu, plátky mäsa natierame marinádou a ukladáme do nádoby, spodné plátky natrieme z oboch strán
-
4
a ostatné len z vrchnej strany a ukladáme na seba až kým minieme všetky suroviny, odložíme do chladničky aspoň na 12 hodín, alebo celú noc
-
5
zeleninu postrúhame a necháme si aj mrkvu v celku
-
6
mäso postupne prudko opečieme z oboch strán a odložíme
-
7
do výpeku pridáme postrúhanú zeleninu, orestujeme, podlejeme vodou, osolíme
-
8
pridáme mäso, nové korenie a bobkový list, prikryté dusíme
-
9
po pol hodine pridáme odložené mrkvy a dodusíme do mäkka
-
10
opláchnuté a namočené hríby uvaríme a odložíme
-
11
mäkké mäso a celé mrkvy vyberieme, šťavu prelejeme cez sitko, zeleninu prepasírujeme alebo pomixujeme s trochou šťavy a vlejeme do ostatnej šťavy, ak treba zahustíme troškou hladkej múky
-
12
necháme prevrieť, zjemníme smotanou, premiešame a odstavíme, odložené mäso mrkvu nakrájanú na kolieska a hríby vložíme do omáčky. Ako prílohu som zvolila tarhoňu
Ale ten tvoj jeleň sa v záhrade inak usiloval, tanier vyzerá náramne dobre.
neodolá...