Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy fotorecept
Foto: evusik
Keď je také studené, daždivé počasie dajú sa robiť len tri veci... zaliezť pod deku s dobrou knihou..... alebo zaliezť do postele s Zobraziť celý popisKeď je také studené, daždivé počasie dajú sa robiť len tri veci... zaliezť pod deku s dobrou knihou..... alebo zaliezť do postele s niekým ..... alebo sa zavrieť do kuchyne a niečo dobré navariť... ale pri troche dobrej vôle sa to dá aj skombinovať :-)
Suroviny
1000 g |
|
|
|
|
|
|
|
Ragú: | |
4-5 ks |
|
1-2 ks |
|
1/4 ks |
|
3-4 ks |
|
5-6 strúčikov |
|
100 g |
|
300 g |
|
500 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zemiakové pampúchy: | |
500 g |
|
350 g |
|
200 ml |
|
250 ml |
|
1 kocka |
|
2 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ja som na toto ragú použila mäso z diviaka. Vo všeobecnosti panuje predstava, že divina sa musí marinovať, ja si myslím, že to nie je nutné. Keď viem, že je mäso dobre odležané a je z mladého zvieraťa a idem robiť ragú alebo guláš tak nemarinujem. Teraz som len mäso nakrájala na väčšie kocky, okorenila, poliala olejom, pridala trochu čerstvého tymiánu, dobre premiešala a v uzavretej nádobe nechala v chladničke do druhého dňa odležať. Nesolím!!!
-
2
Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na kocky a na miernom ohni ju necháme trochu zoškvariť, zvýšime teplotu a pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu (veľa) a podusíme. Pridáme mrkvu, paštrnák, zeler nakrájané na väčšie kocky a orestujeme, posypeme lyžicou cukru a necháme mierne skaramelizovať, pridáme nakrájaný cesnak a o chvíľu aj šampiňóny
-
3
zeleninu orestujeme a až na záver osolíme a okoreníme mletým čiernym korením... zeleninový základ preložíme do zapekacej misy
-
4
Odležané mäso poprášime hladkou múkou
-
5
a na oleji (masti) prudko opečieme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
-
6
mäso pridáme k zeleninovému základu, zalejeme čiernym pivom, pridáme bylinky - tymián, oregáno, petrželku - zakryjeme a dáme do rúry na 150°C na 2 hodiny. Potom odokryjeme a necháme na 150°C ďalšie cca 2 hodiny, každú pol hodinu premiešame. Ku koncu kontrolujeme mäso a keď je mäkké zvýšime teplotu a necháme zredukovať šťavu. Možno sa vám to zdá príliš zdĺhavé, ale dusením pri nízkej teplote sa chute krásne prepoja, mäso je mäkké a zelenina nerozvarená :-)
-
7
Pokiaľ sa nám mäso dusí zamiesime si na pampúchy. Do vlažného mlieka pridáme kvasnice a štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme postrúhané, uvarené zemiaky, olej, soľ, kvások a zamiesime vláčne cesto. Necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
-
8
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a preložíme ako keď sa robia oškvarkové pagáče. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Môžeme, ale nemusíme zopakovať.
-
9
Potom cesto vyvaľkáme na hrubšie, cca 1 - 1,5cm, a vykrajujeme kolieska, potrieme ich vajíčkom
-
10
keď je ragú hotové, šťava vyredukovaná asi na polovicu, vyberieme ho z rúry a necháme trochu vychladnúť... pampúchy potrieme zo spodku olejom, ja to robím tak, že na plytký tanier si dám trošíčku oleja a do neho pampúchy "namáčam" a ukladáme ich na ragú... vrch ešte posypeme sézamom
-
11
a dáme piecť do horúcej rúry na 250°C, po piatich minútach zmiernime na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút
-
12
ešte horúce dáme na stôl a vďačným stravníkom naberáme ragú aj spolu s pampúchmi
-
13
zemiakové pampúchy sú výbornou prílohou, oveľa lepšou ako sú halušky alebo noky a pečené spolu s ragú sú zárukou úspechu
-
14
a ešte zostalo aj na pampúchy, alebo ak chcete pagáčky pečené samostatne na plechu....
ty si robotná žienka..do kuchyne si si -k práci-otvorila dvierka..a ja najradšej posteľ-jedno či =s čím=...či =s kým=...ja totiž už v nej len spím...:-)ale dobre si urobila-zas kreatívnym receptom si oslovila...
a ja su žena líná-čiaže je to asi vina..? asi je to vrodené...mne stačia pampúchy a zatým jedno čierne "točené"...:-)
ak máte chuť vyskúšajte, netreba sa báť, že bude cesto rozmočené alebo nedopečené.... dôležité je aby v mäse nebolo veľa tekutiny, maximálne do výšky mäsa, cesto zo spodnej strany potrieť olejom a dať do horúcej rúry aby hneď vyskočilo a potom už len dopiecť....
@radost ty človeka vždy potešíš... ale, že by si bola žienka "líná" to sa mi nezdá... veď upiecť pampúchy je viac roboty ako uvariť ragú :-)))
@radulienka ďakujem... máš pravdu, pomalé varenia je skvelé :-)
@babidka ja veľmi rada varím takéto jedlá z jedného hrnca.... je to síce celkom jednoduché jedlo ale na pohľad dokáže návštevu "ohúriť" no ale samozrejme najdôležitejšie je, že výborne chutí....
dievčence, toto jedlo sa dá variť samozrejme z hocijakého mäsa no a zemiakové pagáče ako príloha k mäsu, k polievkam alebo len tak samotné, sú výborné....
No to je nádhera. Ešte že si dal komentár. Tento recept vidím prvý krát. Už ho aj ukladám. Potom prosím pridaj foto nech poriadne slintáme.
Robis velke chute, my sa momentálne stahujeme a na varenie nemam čas