prezrela som si všetko a naozaj robím kopu týchto receptov, ale doteraz som bola v tom, že sú to recepty mojej babky a mamky:))) @alena45 dík za info:)
krásne!!! niektoré poznám, niektoré nie ( najmä te typické východniarske), ale určite vyskúšam!! Vďaka!!
Škoda, že sú tam recepty iba z východu...
Alenka, a čo keby ste tam pridali tie dolnozemské z Iže?? :)
zóoos z egrešov sme doma dávno robili,chutilo mi to k ryži na studeno,no jediné si pamätám.... hrubá múka vymiešaná s vanilkou a kryštál cukrom :-(( a zbytok mi niekto doplní ???...zaujímavá stránka,vďaka :))
My sme mali veľmi radi Ciganskú góju,je to vpodstate zemiakové cesto ako na placky len sa dáva do črievok /nie moc plné/ povarí sa ako jaternice a potom sa ešte upečú na plechu.Toho sme sa nevedeli dojesť.K tomu kyslú kapustu rôzne upravenú.Veru by som si dala aj teraz.
Velmi ma potesila tato stranka , dakujem ti Alenka:-) vacsinu jedal poznam , varievali sa aj u nas doma alebo u babky. Recepoty viem vlastne naspamat - na tejto stranke su vsak spisane v takej peknej ucelenej podobe .Niektore su podla mna zabudnute nastalo /mozno/ , dnes uz mame ine chute .Ale mam starsie a stare susedky, ktore veruze stale varia take nenarocne a lacne jedla ... maso varia maximalne v nedelu/ kurca v polievke alebo rezne/ a aj to im vraj "netravi" a hned v pondelok robia lokse ci pirohy aby sa "popravili":-)Ani sa im necudujem , jedli tieto jedla cely zivot , chutia im a nemusia mat novoty ako my....
Egrešová omáčka - poľková
2 polievkové lyžice masti
3 polievkové lyžice hladkej múky
500 g egrešov alebo kompót
1/2 litra vody
1 smotana na šľahanie
Z masti a múky pripravíme hustú zápražku. Pridáme egreše a zalejeme smotanou, ktorú sme rozmiešali vo vode. Omáčku dovaríme. Ničím nedochucujeme.
Nikdy som to nerobila ani nejedla, použila som recept z babičkinho receptára, ktorý zozbierala priateľka v Iži, ako spomína Dublinka. Ešte sa tu píše, že je vynikajúca z višní.
Som rada, že som Vás potešila. Pri tej príležitosti by som sa chcela spýtať adminov, že by možno mohla vzniknúť nejaká kapitolka o takýchto odkazoch alebo zbierkach receptov, ktorých mi tiež prišlo dosť do mailov, určite aj Vám.
Vzpomínam si, že na zabijačke domácej večer keď bolo všetko hotové tak večer sa jedlo rozne špeciálne pripravené jedlo a medzi
iným aj višňová omáčka s pečeným meskom. Ozaj veľmi chutné a
obľúbené.
ďakujem za potešenie, čítam ,stránku ukladám do záložiek a spomínam na jedlá z detstva, @babidka , máš pravdu takto sa varilo a veru aj skromne žilo, je čas uchovať to aspoň takouto formou ako je táto stránka prípadne knižne... :))
Doma sme robili ovocné polievky, čerešňovú, egrešovú tak, že sa vo vode trochu uvarilo ovocie, mlieko alobo šľahačku, a záterpku z hladkej múky. Egrešovú sme jedli tak, že sa vyšľahali bielka, cukor, žĺtky na penu ako na piškótove cesto a do horúcej polievky na tanier sa položila lyžicou pena. Výborné, len som to nejedla možno 20 rokov, ale teraz urobím.
anene, Ty máš ale zaujímavý recept na tú egrešku. Keď budeš ro- biť, mohla by si ho dať normálne do receptov, aby som si ho mohla uložiť ?
Okrem toho by som chcela navrhnúť, že keď dávate na stránku takéto originálne alebo prastaré recepty, mohli by ste uviesť aj dedinku, odkiaľ ho máte, teda kde bývala Vaša babka a tak ? Možno sa táto informácia niekedy zíde pre mladšie generácie.
Škoda, že sú tam recepty iba z východu...
Alenka, a čo keby ste tam pridali tie dolnozemské z Iže?? :)
2 polievkové lyžice masti
3 polievkové lyžice hladkej múky
500 g egrešov alebo kompót
1/2 litra vody
1 smotana na šľahanie
Z masti a múky pripravíme hustú zápražku. Pridáme egreše a zalejeme smotanou, ktorú sme rozmiešali vo vode. Omáčku dovaríme. Ničím nedochucujeme.
Nikdy som to nerobila ani nejedla, použila som recept z babičkinho receptára, ktorý zozbierala priateľka v Iži, ako spomína Dublinka. Ešte sa tu píše, že je vynikajúca z višní.
iným aj višňová omáčka s pečeným meskom. Ozaj veľmi chutné a
obľúbené.
Okrem toho by som chcela navrhnúť, že keď dávate na stránku takéto originálne alebo prastaré recepty, mohli by ste uviesť aj dedinku, odkiaľ ho máte, teda kde bývala Vaša babka a tak ? Možno sa táto informácia niekedy zíde pre mladšie generácie.