Rôzne

Pestovanie ovocných stromčekov na balkóne.

starkamajka - bez fotkystarkamajka, 12. mája 2014

Prosím,má niekto skúsenosti s pestovania ovocných stromkov na balkóne.Totiž dcéra býva v činžiaku a chcela by to skúsiť.Vopred ďakujem za každú radu alebo skúsenosť.

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
@starkamajka ja som pred rokmi kúpila v starkl jablonku, musím priznať, nie veľmi som sa o ňu starala, len si tak sama rástla, iba som ju zalievala a na zimu tak neodborne trošku zastrihla. Minulý rok mi dala mi prvé jablko. Teda bohvieaké nebolo, ale však ja ju len tak pre radosť mám, nie pre úrodu. Tento rok sa ich tam črtá 8, ale len 4-5 sa ich už "nafukuje", tie zvyšné asi odpadnú. Myslím, že ak by som sa o ňu starala poctivejšie - správna zemina, hnojenie, väčšia nádoba atď. bola by aj úroda bohatšia. Tak neviem, či som nejako pomohla, nepadla žiadna otázka.. ;-) Ešte môžem prípadne fotku pridať.
smejkad
a ja som myslela, ze sa budeme bavit o kanadských cucoriedkach, malinach a podobne a ono ze sa daju naozajstne stromceky !!!
sovka62
Áno, dajú, množitelia predávajú špeciálne šľachtence stĺpovitého tvaru (podstatne lacnejšie ako Starkl) a nazývajú sa balerína. Je to vlastne len jeden silný výhon rastúci smerom hore a v tomto tvare sa dajú kúpiť viaceré odrody, takže na balkóne by mohli byť napr. letné, jesenné a neskoré.
sovka62
Môžeš si pozrieť napr. eshop.plantex.sk, kliknúť na stĺpovité odrody, majú ich tam viac.
starkamajka
Veľmi pekne ďakujem Katke,Smejkad a samozrejme Tebe milá sovka92.S dcérou sme pozreli plantex-a pevne je rozhodnutá kúpiť si stromček-vyrastala totiž v rodinnom dome.
evanaaa
Keď už sa o tom bavíte, tento týždeň budú aj v Lídli nejaké stromky, myslím ale, že citrusy, od štvrtka ale tam mávajú častejšie, treba sledovať, aj pred dvoma-troma týždňami mali sadenice ovocných stromčekov aj z hnojivom a inými potrebnými vecami k tomu.......
sovka62
@evanaaa , v Lidli by som asi kúpila tie citrusy, ale ovocné stromčeky radšej nie. Tie sa budú vysádzať a pestovať v našich podmienkach, takže by v našich podmienkach mali byť aj dopestované, nikto netuší kde rástli tie z Lidla. Kto chce sadiť ovocné stromy, mal by hľadať škôlku, ktorá bude čo najbližšie oblasti, v ktorej budú mať svoj domov.
A to neplatí len o stromoch. Aj osivá, hlavne zeleniny, by mali byť z rovnakej pestovateľskej oblasti, potom sa im najlepšie darí. Viem, že ich tam kupuje veľa ľudí, žiaľ, osveta nám trochu pokrivkáva.
marta65
Myslím si, že ovocné stromky sa na balkóne nepestujú. Sú síce aj mini stromčeky, mám ich osobne v záhrade, ale tiež potrebujú viacej zeminy a hlavne mať priestor. Takže doporučujem malé citrusy, ktoré sú pre temto účel vyslovene pestované.
mirkamt
Síce nie o stromčekoch, ale tiež by som mala otázku o pestovaní: máte skúsenosti s pestovaním reďkovky v kvetináči na balkóne?
smejkad
mam, uz druhy rok som zasiala do truhlika, vyrastli listy, ale koren nehrubne :-(
aj vytahujem do polievky, aj tak nehrubnu :-(
mirkamt
@smejkad u mňa rovnako - listy narástli a po mesiaci som to už nevydržala a prvú som vytiahla, ale pod zemou bol len tenulinký korienok :-(
katka78
Minulý rok som zasadila zopár bielych reďkoviek do kvetináča na balkóne a presne ako píšte kočky - iba listy, žiadna reďkovka.
starkamajka
Ďakujem Vám všetkým,rozhodla sa,že kúpia a ako sa im bude dariť neskor napíšem.
gubics
Veľké záhradnícke predajne ako Hornbach, Baumax a pod predávajú vyslovene tzv. balkónové stromčeky. Keď im pripravíte vhodné podmienky, dostatočne veľké nádoby, zeminu a pod, budú vám aj rodiť, len tie chcú oveľa viac starostlivosti ako tie vysadené v záhrade. Skúste aj predajne ktoré sa špecializujú na zásielkový predaj ako napr. Rastlinky.sk, majú veľmi dobrý výber a priamo vám aj poradia, môžete s nimi chatovať počas pracovnej doby, a všetko vysvetlia.
andreass
Úspešné pestovanie stromčekov na balkóne je možné, no stromčeky musia byť vybrané tak, aby na balkóne boli vôbec schopné dlhodobejšie vegetovať a žiť.
Tieto sú asi nasledovné:
1) Stromček musí byť schopný prežiť i v podmienkach existencie v nádobe s obmedzenou výškou a s relatívne malým objemom, a to pri určitom zákonitom obmedzení rozpínania sa koreňov.
Z dostupných ovocných stromčekov to tolerujú iba niektoré, napr. jabloň, broskyňa, nektarinka, hruška, marhuľa a pod., zatiaľ sa ale v takýchto podmienkach kvôli spomínanému obmedzovaniu koreňov vôbec nedarí pestovať napr. čerešňu alebo i višňu, problémy s tým má kupodivu i väčšina odrôd viniča, zvyčajne bujne rastúce slivky to tiež nerady akceptujú...
Baleríny alebo klasické stromčeky je možné s takýmto obmedzeniami pestovať na balkóne iba 2-3 roky, potom ich treba presadiť do voľnej pôdy.
2) Stromček by mal byť naštepený na vhodný podpník, ktorý zabezpečí nízky, stabilne zakrpatený rast a kompaktný koreňový systém.
Na trhu sú k dispozícii takéto špeciálne stromčeky od viacerých dodávateľov, pričom sú často predávané napr. ako "stromčeky včielky Bibi pre deti".
Upozorňujem, že tieto podmienky neraz nespĺňajú tzv. baleríny - tie boli totiž šľachtené iba tak, aby mali veľmi úzku, stĺpovitú korunu s mohutným stredníkom s množstvom krátkych, rodiacich výhonkov, no zato bez problémov narastú i do výšky viac ako 3 metre, o raste koreňov nehovoriac. Navyše vnútený, prísne vretenovitý balerínovitý tvar koruny si stabilne držia iba jablone, ostatné stromčeky treba do tohoto tvaru sústavne nútiť pravidelným strihaním (rezom).
Vretenovitá koruna na balkóne ale nie je podmienkou, i keď to svoje veľké výhody má, pri zakrpatených kultivaroch pokojne môže byť i voľná, kotlovitá alebo i tvarovaná do tzv. kordónov po horizontálnych drôtoch alebo sieťkach. Požadovaný tvar dosahujeme rezom vo vhodnom období.
3) Pri pestovaní na balkóne sú ale neraz problémy i s opeľovaním - každý stromček by mal mať preto v čase kvitnutia v blízkosti buď vhodný opeľovač toho istého druhu (inej vhodnej sorty, niekedy môže byť i zhodnej), ktorý v tom čase kvitne tiež, alebo náš stromček musí byť tzv. samoopelivý, samosprašný.
Opäť musím konštatovať, že baleríny a klasické stromčeky nie sú vždy samosprašné, a teda v takomto prípade je treba, aby bol na balkóne alebo aspoň v tesnej blízkosti domu takýto stromček (strom) ešte jeden, inak sa ovocia nedočkáme.
Ak je balkón presklený alebo inak uzatvorený a hmyz má k nemu problém sa dostať, popr. je tam i slabé prúdenie vzduchu (obdoba vetra), je potrebné zabezpečiť opelenie ručne (jemným štetčekom).
4) Na rozdiel od voľne pestovaných stromčekov, si tie balkónové vyžadujú i pravidelné zalievanie a hnojenie nezávadnými hnojivami. Stromček by mal mať i vhodné svetelné a tepelné podmienky - príliš málo svetla mu bude robiť problémy a extrémne letné horúčavy s páliacim priamym slnkom ho zasa môžu "uvariť" alebo zabiť...
5) Odporúčam dať prednosť "stromčekom pre deti" aj z toho dôvodu, že tieto boli pre takéto balkónové podmienky špeciálne vyšľachtené, a teda väčšinou sú i rezistentné alebo aspoň čiastočne rezistentné voči typickým druhovým chorobám, a to najmä hubovým, takže ich potom na rozdiel od tých ostatných netreba vôbec striekať alebo iba výnimočne. Čoho výsledkom by mali byť i chutné plody na úrovni bio...
andreass
Okrem spomínaných ovocných stromčekov od včielky Bibi je možné pestovať i citrusy, ako i ďalšie exotické stromčeky a kríčky, ako napr. muchovník (amelanchier), zemolez kamčatský (kamčatská čučoriedka), dulovec japonský, banánovníky, tzv. jahodové stromčeky, figovníky, tuje, jedličky, smrečky, kosodreviny, mrazuvzdorné palmy a veľké množstvo ďalších, a to napr. i vo forme bonsajov. Hlavne by však mali byť dostatočne mrazuvzdorné (u nás do -25 st. Celzia, na juhu stačí i menej), inak ich musíme dať na zimu niekam dnu, čo niekedy môže znamenať neriešiteľný problém.
No hlavne si treba naozaj veľmi dobre uvedomiť, kde ich chceme mať umiestnené, a do akých rozmerov nám narastú, resp. v akých sme ich schopní reálne udržať tvarovaním a rezom.
Taktiež je úplne iné, ak ich chceme mať ešte mladučké na balkóne iba po 2-4 roky, a potom ich presadiť niekam do sadu alebo na záhradu a iné je, chcieť ich tam mať dlhodobo, popr. dokonca nastálo...
Treba si tiež ale uvedomiť, že už aj ten bežný zakrpatený Bibi stromček pre detii si vyžaduje nádobu o objeme cca 30, neskôr i 50 a viac litrov, s ktorými už nie je také jednoduché manipulovať a v prípade staršieho stromčeka môžu vážiť spolu i viac ako 100 kg. Zdôrazňujem to okrem iného i preto, že to už sú záťaže, ktoré, ak to preženieme, už za určitých okolností môžu mať i negatívny vplyv na statiku a stabilitu samotného balkóna, na ktorom sa určite budeme chcieť zdržiavať a pohybovať i my, popr. i viacerí...
starkamajka
Ďakujem,Ti Gubics a obzvlášť vrelá vďaka Tebe Andreass za odborný a perfektný komentár,musia si to deti dobre zvážiť.Ešte raz ďakujem.
andreass
RE starkamajka: Napriek tomu, že to všetko vyzerá dosť zložito a treba sa pri tom vysporiadať s množstvom podmienok a záludností, osobne im to aspoň vyskúšať veľmi odporúčam - sú to potom skúsenosti naozaj na nezaplatenie.
A ak majú deti, pre tie to tiež býva veľmi podnetný impulz na vybudovanie si vlastného vzťahu a postoja k rastlinkám, k záhrade a k prírode, ktorý inak získajú iba ťažko...
Želám vám všetko dobré a veľa úspechov a radosti pri pestovaní...