Prosím,má niekto skúsenosti s pestovania ovocných stromkov na balkóne.Totiž dcéra býva v činžiaku a chcela by to skúsiť.Vopred ďakujem za každú radu alebo skúsenosť.
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 17 najnovší komentár dnes 13:22
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár včera 11:55
- Katka4: Hľadám recept na dánsku tradične vianočnú pochúťku 3 najnovší komentár 2. októbra 2024
- Daniela15: Marhuľový kompót 2 najnovší komentár 20. septembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 17 najnovší komentár dnes 13:22
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár včera 11:55
- Pumbaa: D-manosa na močové cesty? 21 najnovší komentár 29. októbra 2024
- Slnecnica1: Suché oči 16 najnovší komentár 21. októbra 2024
- Dm: Parná rúra 6 najnovší komentár 16. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 187 najnovší komentár včera 11:55
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 17 najnovší komentár dnes 13:22
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Kokosové ježe naopak +video
- Nanukové rezy +fotopostup
- Makaróny s kuracími prsami a šampiňónovo-smotanovou omáčkou
- Rumovo-orechové linecké košíčky s parížskou šľahačkou
- Pečená bravčová panenka v slanine
- Obrátené hovädzie rezne so syrom +video
- Zapekané figy s medom, pistáciami a kozím syrom +fotopostup
- Kokosové ježe naopak +video
- Halloweenska bábovka +fotopostup
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou +video
- Fit bryndzová nátierka plná proteínov
- Bezlepkové lokše s kačacou pečienkou a karamelizovanými jablkami
- Bezlepkové slivkové gule zo zemiakového cesta +video
- Makaróny s kuracími prsami a šampiňónovo-smotanovou omáčkou
- Priveľa námrazy v mrazničke? Pomôžte si od nej týmto malým trikom VIDEO
- Kulajda VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Zapekané rezne so šampiňónmi a s cibuľou VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Drahá surovina: 12 zákuskov bez masla. Do týchto krémov ho nepotrebujete ani gram
- Navarte si rýchlo: 11x nenáročná teplá večera. Do polhodinky už môžete jesť!
- Rýchlovky aj klasiky: Čo variť tento týždeň cez pracovné dni aj predĺžený dušičkový víkend
- Chutí celej rodine: Keď neviete, čo navariť, kura na paprike to istí. 9 receptov na obľúbenú klasiku
- Strašidelné Pečie celé Slovensko: Budú sa piecť aj rakvičky. Máme recept aj dobré rady známeho cukrára z českej verzie sladkej šou
- S pomocníkmi v zálohe: 9x jablková štrúdľa rýchlo a jednoducho. Takto ju zvrtnete aj v strede týždňa
- Niečo aj pre padavky: Máte jablká nevhodné na skladovanie? Toto je 10 tipov, ako z nich mať úžitok
A to neplatí len o stromoch. Aj osivá, hlavne zeleniny, by mali byť z rovnakej pestovateľskej oblasti, potom sa im najlepšie darí. Viem, že ich tam kupuje veľa ľudí, žiaľ, osveta nám trochu pokrivkáva.
aj vytahujem do polievky, aj tak nehrubnu :-(
Tieto sú asi nasledovné:
1) Stromček musí byť schopný prežiť i v podmienkach existencie v nádobe s obmedzenou výškou a s relatívne malým objemom, a to pri určitom zákonitom obmedzení rozpínania sa koreňov.
Z dostupných ovocných stromčekov to tolerujú iba niektoré, napr. jabloň, broskyňa, nektarinka, hruška, marhuľa a pod., zatiaľ sa ale v takýchto podmienkach kvôli spomínanému obmedzovaniu koreňov vôbec nedarí pestovať napr. čerešňu alebo i višňu, problémy s tým má kupodivu i väčšina odrôd viniča, zvyčajne bujne rastúce slivky to tiež nerady akceptujú...
Baleríny alebo klasické stromčeky je možné s takýmto obmedzeniami pestovať na balkóne iba 2-3 roky, potom ich treba presadiť do voľnej pôdy.
2) Stromček by mal byť naštepený na vhodný podpník, ktorý zabezpečí nízky, stabilne zakrpatený rast a kompaktný koreňový systém.
Na trhu sú k dispozícii takéto špeciálne stromčeky od viacerých dodávateľov, pričom sú často predávané napr. ako "stromčeky včielky Bibi pre deti".
Upozorňujem, že tieto podmienky neraz nespĺňajú tzv. baleríny - tie boli totiž šľachtené iba tak, aby mali veľmi úzku, stĺpovitú korunu s mohutným stredníkom s množstvom krátkych, rodiacich výhonkov, no zato bez problémov narastú i do výšky viac ako 3 metre, o raste koreňov nehovoriac. Navyše vnútený, prísne vretenovitý balerínovitý tvar koruny si stabilne držia iba jablone, ostatné stromčeky treba do tohoto tvaru sústavne nútiť pravidelným strihaním (rezom).
Vretenovitá koruna na balkóne ale nie je podmienkou, i keď to svoje veľké výhody má, pri zakrpatených kultivaroch pokojne môže byť i voľná, kotlovitá alebo i tvarovaná do tzv. kordónov po horizontálnych drôtoch alebo sieťkach. Požadovaný tvar dosahujeme rezom vo vhodnom období.
3) Pri pestovaní na balkóne sú ale neraz problémy i s opeľovaním - každý stromček by mal mať preto v čase kvitnutia v blízkosti buď vhodný opeľovač toho istého druhu (inej vhodnej sorty, niekedy môže byť i zhodnej), ktorý v tom čase kvitne tiež, alebo náš stromček musí byť tzv. samoopelivý, samosprašný.
Opäť musím konštatovať, že baleríny a klasické stromčeky nie sú vždy samosprašné, a teda v takomto prípade je treba, aby bol na balkóne alebo aspoň v tesnej blízkosti domu takýto stromček (strom) ešte jeden, inak sa ovocia nedočkáme.
Ak je balkón presklený alebo inak uzatvorený a hmyz má k nemu problém sa dostať, popr. je tam i slabé prúdenie vzduchu (obdoba vetra), je potrebné zabezpečiť opelenie ručne (jemným štetčekom).
4) Na rozdiel od voľne pestovaných stromčekov, si tie balkónové vyžadujú i pravidelné zalievanie a hnojenie nezávadnými hnojivami. Stromček by mal mať i vhodné svetelné a tepelné podmienky - príliš málo svetla mu bude robiť problémy a extrémne letné horúčavy s páliacim priamym slnkom ho zasa môžu "uvariť" alebo zabiť...
5) Odporúčam dať prednosť "stromčekom pre deti" aj z toho dôvodu, že tieto boli pre takéto balkónové podmienky špeciálne vyšľachtené, a teda väčšinou sú i rezistentné alebo aspoň čiastočne rezistentné voči typickým druhovým chorobám, a to najmä hubovým, takže ich potom na rozdiel od tých ostatných netreba vôbec striekať alebo iba výnimočne. Čoho výsledkom by mali byť i chutné plody na úrovni bio...
No hlavne si treba naozaj veľmi dobre uvedomiť, kde ich chceme mať umiestnené, a do akých rozmerov nám narastú, resp. v akých sme ich schopní reálne udržať tvarovaním a rezom.
Taktiež je úplne iné, ak ich chceme mať ešte mladučké na balkóne iba po 2-4 roky, a potom ich presadiť niekam do sadu alebo na záhradu a iné je, chcieť ich tam mať dlhodobo, popr. dokonca nastálo...
Treba si tiež ale uvedomiť, že už aj ten bežný zakrpatený Bibi stromček pre detii si vyžaduje nádobu o objeme cca 30, neskôr i 50 a viac litrov, s ktorými už nie je také jednoduché manipulovať a v prípade staršieho stromčeka môžu vážiť spolu i viac ako 100 kg. Zdôrazňujem to okrem iného i preto, že to už sú záťaže, ktoré, ak to preženieme, už za určitých okolností môžu mať i negatívny vplyv na statiku a stabilitu samotného balkóna, na ktorom sa určite budeme chcieť zdržiavať a pohybovať i my, popr. i viacerí...
A ak majú deti, pre tie to tiež býva veľmi podnetný impulz na vybudovanie si vlastného vzťahu a postoja k rastlinkám, k záhrade a k prírode, ktorý inak získajú iba ťažko...
Želám vám všetko dobré a veľa úspechov a radosti pri pestovaní...