Diskusie
- Smejkad: Polotovary 5 najnovší komentár dnes 07:02
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 842 najnovší komentár dnes 16:36
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Daniela15: Stratený? 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 842 najnovší komentár dnes 16:36
- 2010: Medzinárodná svadba 40 najnovší komentár dnes 13:48
- Smejkad: Polotovary 5 najnovší komentár dnes 07:02
- Herculles: Prvé príkrmy pre bábätko 6 najnovší komentár 23. októbra 2025
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 2 najnovší komentár 21. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 615 najnovší komentár dnes 16:36
- Smejkad: Polotovary 5 najnovší komentár dnes 07:02
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 1 najnovší komentár 16. októbra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Sýty fazuľový šalát, na desiatu aj na chlebíčky VIDEO -
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO -
Syrové tyčinky v slaninke, super tip na chuťovku z toastového chleba VIDEO -
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO -
Kurací perkelt s cestovinami Ideál VIDEO -
Polievka z pečenej cvikly VIDEO -
Kapustové lokše VIDEO
-
Recepty na domáce lokše: Nielen zo zemiakov, ale aj ako ste ich ešte nerobili -
Nájdite odpoveď: Premývať ryžu pred varením alebo nie? Toto by ste mali vedieť, aby ste sa rozhodli správne -
Do školy aj do práce: 12x voňavé škoricové koláče do ruky -
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné obedy a večere pre celú rodinu -
Známe aj nové: 11 výborných tipov, čo navariť z mletého mäsa -
Pre rodinu aj hostí: Chcelo by to niečo viac, než len obyčajný koláč? 13 receptov na jablkové rezy, ktorými nikdy nič nepokazíte -
Rebríček najlepších: TOP slovenské dobroty podľa svetového kulinárskeho portálu. Vyhrávajú aj u vás?
- ak chceme mať výsledok naraz a kompletne upečený sa musí tepelne predupraviť (čiastočne upiecť, možno by fungoval aj konvektomat) a na ražni len dopiecť a chytiť arómu a kôrku.
- alebo pečieme a upečené odkrajujeme postupne a rovnako priebežne potierame marinádou (klasika napríklad pri pečení vola/býka)
- do veľkosti ovce (cca 15-20 kg) sa dá piecť aj komplet na ražni za dvoch podmienok; na bočnom teple (ražeň je vedľa ohniska, nie nad!) a máš motor na neustále otáčanie (pozri môj recept na pečenú ovečku)
- veľký kus pečený bez predúpravy by na povrchu bol zhorený a v jadre mäsa surový.
Fľaše (uhorkový štvorliter) šli do prasiatka (cca 30 kg) pri jeho predpekaní - ako z dôvodu zachovania tvaru (aby sa rebrá nezbortili) a zároveň aj rovnomernejšie prepieklo (v rúre).
Marinády záležia na mäse a chutiach konzumentov.
Pozor na prudký oheň pod ražňom - nemal by sa vyskytnúť, postup podobne ako pri grilovaní (ide o rovnomerné sálavé teplo do 200 °C, nie o plameň 400 °C)
Pri veľkých kusoch pozor na uchytenie mäsa - ľahko padne do pahreby.