Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 39 najnovší komentár dnes 15:04
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 6 najnovší komentár 18. februára 2024
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 39 najnovší komentár dnes 15:04
- Kecupicek: Netradičný živý plot 27 najnovší komentár 16. apríla 2024
- Lenka46: Kam na výlet 29 najnovší komentár 15. apríla 2024
- Ivkamatko: Hovädzie na divoko 11 najnovší komentár 13. apríla 2024
- Kecupicek: Nevďačnosť 23 najnovší komentár 4. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 38 najnovší komentár dnes 15:04
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Lístkové košíčky so šunkou, syrom a s vajíčkom VIDEO
- Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami VIDEO
- Rýchle buchty zo syra cottage VIDEO
- Makový koláč s tvarohom a vaječným likérom VIDEO
- Ako jednoducho vyčistiť pripálený hrniec VIDEO
- Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou VIDEO
- Ovocné mafiny ako ovečky VIDEO
- Štart do dňa: 12x ovsené vločky na raňajky. Na obyčajné, zaliate mliekom či primiešané do jogurtu, hneď zabudnete
- Víkendové pečenie: 10 receptov na tie najlepšie koláče zo surovín, ktoré milujeme. Také naše, jablkovo-makové...
- Ku káve aj na oslavu: 9x obrátené jablkové rezy. S krémom, polevou či so šľahačkou to bude skvostný zákusok
- Pekne tvarované: 10x sladké rožteky bez kysnutia, zato s tými najobľúbenejšími plnkami
- Za málo peňazí: Čo jednoduché navariť? Spravte fučku, starodávne sedliacke jedlo zo zemiakov, ktoré bude chutiť aj dnes
- Príroda na plechu: Veľhory, vlny aj mraky. Zákusky z odpaľovaného cesta, neodolateľné a jednoduchšie než veterníky
- Nedeľný obed: Klasika v trojobale, v cestíčku, obrátené aj čiernohorské. 11x bravčové rezne
- ak chceme mať výsledok naraz a kompletne upečený sa musí tepelne predupraviť (čiastočne upiecť, možno by fungoval aj konvektomat) a na ražni len dopiecť a chytiť arómu a kôrku.
- alebo pečieme a upečené odkrajujeme postupne a rovnako priebežne potierame marinádou (klasika napríklad pri pečení vola/býka)
- do veľkosti ovce (cca 15-20 kg) sa dá piecť aj komplet na ražni za dvoch podmienok; na bočnom teple (ražeň je vedľa ohniska, nie nad!) a máš motor na neustále otáčanie (pozri môj recept na pečenú ovečku)
- veľký kus pečený bez predúpravy by na povrchu bol zhorený a v jadre mäsa surový.
Fľaše (uhorkový štvorliter) šli do prasiatka (cca 30 kg) pri jeho predpekaní - ako z dôvodu zachovania tvaru (aby sa rebrá nezbortili) a zároveň aj rovnomernejšie prepieklo (v rúre).
Marinády záležia na mäse a chutiach konzumentov.
Pozor na prudký oheň pod ražňom - nemal by sa vyskytnúť, postup podobne ako pri grilovaní (ide o rovnomerné sálavé teplo do 200 °C, nie o plameň 400 °C)
Pri veľkých kusoch pozor na uchytenie mäsa - ľahko padne do pahreby.