Rôzne

Nepodarené vanilkové rožky

baboja - fotkababoja, 30. novembra 2011

Varecháčky,varecháči,prosím o radu.Roky robím rovnaké cesto na vanilkové rožky a dnes som s rúry vytiahla jeden plát namiesto rožkov.Celé sa mi roztiekli.Poradte,čo s tým,a čím to mohlo byť?Nikdy sa mi niečo také nestalo.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ak sa mi niektoré keksíky roztiekli, vždy to bolo kvôli tomu, že som prehnala množstvo prášku do pečiva, alebo sódy bicarbony. Trvalo mi roky, kým som zistila príčinu. Lenže do vanilkových rožkov sa nedáva jedno ani druhé, tak netuším, kde mohla byť chyba. Nezamenila si náhodou tuk, nepoužila si nejakú novú značku?
babidka
vanilkove rozky sice nerobievam ale mam taku skusenost , ze ak je tuk pri robeni cesta prilis makky od tepla , cesto nedas poriadne schladit tak sa cesto pri peceni roztecie . Nedavno sa mi to stalo u dcery ked som piekla cokoladove "cookies" a narobili sa mi placky co sa podobali skor kravincom :-((( Tak som dalsiu davku robila zo studenym a polostudenym maslom1:1 , cesto dala schladit na 2 hodiny a kolaciky boli presne ako mali byt .
baboja
Tuk nie,ale múku som použila tú z EU.Asi mi nič ine neostane,len kúpit inú múku a skúsit znova.Aspon deti budú mať radostˇ.Len ma mrzí,že som s tým strávila pol dňa,tešila som sa,a bum.Nič z toho.Sovka 62 ďakujem.
baboja
Babidka,pisali sme naraz.Veru by to aj mohlo byt,lebo som si rožky najprv všetky porobila pri telke:-)),trochu mi to trvalo a cesto uz bolo od ruk teple.Teraz je v chladnicke,tak skusim zase vecer,ked deti pospia.Dakujem za radu.
evanaaa
Ano, bobaboja, tieto cestá, ako aj linecké, sa musia rýchlo spracovať, suroviny, najmä tuk by mali byť studené, lebo čím dlhšie miesiš, tým viac sa zahrievajú a potom sa nedarí.
Jéj, prepáč, Baboja, ja som ti to ale spotvorila.....
babav
Ako ti uz poradila @babidka , ...vsetky maslove kolaciky treba pred pecenim vychladit...zarucny uspech;-)
elisticka
ale ja si myslim ze to je tou mukou... ja som kupila inu ako pouzivam a veru sa mi kolace a buchty tak nedarili.. viem ze odbocujem od temy ale aj muka moze byt na vine......
valeri
tiež myslim, že je to skôr tym rozpustenym maslom....

valeri
ja som si tento rok kupila šablonku na vykrajovanie vanilkovych rožkov

tak uvidim :-))
valeri
cukrardekor.sk - su tam velmi zaujímavé veci a za veľmi dobré ceny
kuchticka
Cesto sa mohlo roztiect z dovodu tepleho tuku - ako pise @babodka a ine varechacky, ale tiez z muky, ktora ma nedostatocne mnozstvo (lepku, skrobu?) - niecoho, co drzi muku pokope. Mne sa to nedavno stalo s knedlikom. Zarobila som cesto na knedliky v pekarnicke a musela som to vyliat do babovkovej formu, namiesto tuheho cesta na knedlik. Recept bol rovnaky ako uz asi sto raz predtym a toto sa stalo poprve. Bola ina muka.
babidka
muka je veru rozna - moze byt ta ista znacka od toho isteho vyrobcu a predsa moze byt ina . Mozno zmenil dodavatela zrna , mozno bola muka vlhsia alebo suchsia ako zvycajne , mohla mat menej lepku /alebo viacej / - mne sa tiez obcas "zadari" :-((((((((((((((
trencanka
Podla mna, urcite je to mukou. Zrejme lacnou a nekvalitnoum malo lepku. Vyborna muka na pecenie je Babickina volba, teraz je v akcii v Kauflande.
bozulka
Môže to byť múkou,aj tukom...Ja si zarobím všetky cestá naraz,potom pečiem podľa potreby ..vo folii.v chlade vydržia aj niekoľko dní.Pred pečením cesto vyťahujem postupne z chladničky aby nezmeklo.Ešte sa mi nestalo aby sa mi roztiekli.Stáva sa ,že suroviny sa presne navážia a cesto je " mäkké ", múka obsahuje málo lepku,treba pridávať,ale opatrne.Alebo sa cesto "drolí" vtedy pridám kúsok tuku.Chce to trošku praxe a bude to tak ako má byť.
jeka
je to múkou,lebo ako píšeš si pouťila múku EU,tak ona je veľmi mäkká,preto ja miešam s hrubou múkou,ale tak asi 3 : 1,alebo používam namiesto hladkej polohrúbu .Nech sa ti darí.
eva53
včera dostali do jedného nemenovaného nákupného centra hladkú múku,1 kg za 77 centov, tak z tej sa už budú možno robiť samé :-)
baboja
Dakujem vam vsetkym za rady.Cesto je este v chladnicke,lebo som zo synom behala po lekaroch.Zlomil si klucnu kost.Tak uvidim zajtra,ked bude vychladene.A ak nie skusim z inej muky.Decka boli spokojne,a o tu upecenu placku sa postarali s velkym nadsenim.
nadia56
@baboja , vanilkove rozky pretlacam cez formitko na masovom mlynceku, potom ohnem do tvaru rozka a mam ich ako jeden a neroztekaju sa mi:-) tak ako ti radia, cesto nechavam dobre vychladit, ja zvyknem zarobit tri - styri rozne cesticka vecer a rano peciem, nech sa ti vianocne pecivo vydari a ked bude placka este stale mozes spravit certove gulky:-)
celeblith
@baboja ja som minuly rok piekla vanilkove rozky prvy krat v zivote, a este k tomu v podstate novej rure, vsetko sa mi krasne podarilo aj prva varka vyzerala fajn, potom sa moj drahy hral s nastavenim rury bez mojho vedomia a za 2-3 minuty boli z rozkov cierne uhliky :) nas pes mal vtedy velku radost :)
javrb201
Mne sa tiež zvykli niekedy roztiecť. Po dlhoročných pereputiach som zistila, že ich treba pred pečením dať schladiť aj s pekáčom von na balkón alebo do chladničky. Stačilo im aj pol hodinky, kým som si urobila dávku na druhý pekáč. Vychladené som dala piecť do vyhriatej rúry. Odvtedy sa mi už nikdy nezdeformovali.
honestka007
PROBLEM s LAMANIM sa CESTA cesta pri tvarovani ROZTEKOV -
ak sa pouzivaju INE orechy ako “VLAšSKE”:
Pretoze lieskovce, mandle a rozne ine druhy orechov su casto velmi suche oproti vlašskym, je dolezite
pouzit do cesta vzdy 1-2 ZLTKA, nepridavat bielko ci tekutiny /drobi cesto/;
Ak sa prida viacej masla - to sposobuje, ze sa rozteky pri peceni rozlievaju.
Na druhu muky /ak nie je mimoriadne presusena/, ci druhu cukru az tak velmi nezalezi. /Ja tu pouzivam len 1 druh hl. bielej zn. “Robin Hood” na vsetko pecenie. Taktiez len jemny krystal cukor /piskot, kysnute/. Praskovy mame odporny, /s pridanim mnozstva skrobu/.
Ked potrebujem na posypky ci obalovanie, zomeliem si na jemnejsie a tiez pridam vanilkovy.
Skuste, mne to pracuje uz desatrocia a verte, ze tu v novej krajine som mala mnozstvo problemov
v kuchyni hlavne s uzasnymi a vyskusanymi dobrotami domoviny.
@Dogagador pridala koment a ja dodavam: tvoje rozteky su VYSTAVNE!
 varecha.pravda.sk/recepty/vanilkove-rozky-podla-dullovej/...


Vsetkym varechacom a Redakcii zelam prijemne a pokojne Vianoce a vydareny a zdravy Novy Rok!
Hanka