Rôzne

Môže jesť cukrovkár melón?

macuska007 - fotkamacuska007, 16. júna 2013

Môjmu otcovi asi pred 2 mesiacmi zistili cukrovku keď dostal porážku ...Som s mamu v tomto nováčik a on chce jesť všetko čo jeme mi zákusky,nanuky,čokolády a tak nam to samozerajme leze na nervy lebo to robí naschvál ... Keďže ide sezóna melónov tak má chuť nan a kedže je melón považovaný za zeleninu neni som si istá či ho jesť môže a ak ano koľko ho môže zjesť? ...poprípade aké ovocie by jesť nemali cukrovkári ...vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
podľa mňa to záleží od viacerých okolností, záleží na tom, akú vysokú má tú cukrovku, či berie lieky alebo inzulín, celkové stravovanie...., v melóne nie je sacharóza, podľa mňa raz za čas malý kúsok by nemal veľmi vadiť,treba sa informavať u lekára, kde mu dajú aj potrebné letáky a rady....
marika9
Cukrovkár môže takmer všetko. Ak si dá k obedu koláčik, tak mäso len so šalátom, žiadne prílohy. Ide vlastne o zámenu potravín pri dodržaní množstva sacharidov.
qaroh
Žiaľ, neviem kde tu berú tie informácie, že cukrovkár môže všetko. Cukrovkár nemôže prakticky nič. Keď si pozriete skladbu potravín a stravy, ktorú doporučujú lekáry pre diabetikov, je to v podstate zdravá vyvážená strava vhodná aj pre zdravého človeka, takže zelenina, ovocie, nejaké to mäso, obilniny a na konci, v obmedzenom množstve sú salámy, chleba, maslo atď. Stravovať sa s diabetikom je trošku komplikované, nakoľko sa musíte trošku prispôsobiť. Nemali by ste ho dráždiť sladkosťami, čokoládou, zmrzlinou, atď a pred ním to radšej nejesť. Nakoľko cukrovkári, mavajú občas neutíchajúcu chuť na sladké, treba ju zahnať napr. sladkosťami s umelým cukrom. Bežne sa predávajú v obchodoch. Nie sú také chutné, ale dajú sa zjesť. Čo sa týka ovocia, doporučujem mu citrusové plody a bežné ovocie, ktoré má skôr kyslú chuť. Medzi ovocie, ktoré nie je vhodné pre cukrovkára patria hlavne melón, hrušky a hrozno. Melón skôr v obmedzenom množstve, max.10-20 dkg. Pre cukrovkára je dôležitá pravidelná strava, v malých dávkach tvorená skôr zo zeleniny. Prakticky môže zabudnúť na akýkoľvek klasický cukor, biely, hnedý, trstinový, na soľ, bujón a a pod. (dochucovať bylinkami), a na akýkoľvek alkohol, troška suchého bieleho vína sa toleruje. Dôležité su aj čaje, predávajú sa aj diabetícké čaje v lekárni. Väčšinou obsahujú sušené fazuľové struky a škoricu, dobrá je aj mäta atď. Dnes už dostanete kúpiť v zahrádkárstvach aj stéviu - bylinku na sladenie.
pusta
nuž, nie som si tým taká istá, čo sa tu zatiaľ popísalo. diabetická diéta je v podstate racionálna diéta, je veľmi chutná, ale aj jedna z najdrahších, samé kvalitné a čerstvé suroviny, je náročná výberom ako aj technologiu prípravy. kvalitné chudé mäso, ryby, čerstvá zelenina, ovocie už menej. sú aj diabetické zákusky. je lepšie sa naučiť hned spočiatku radšej na horkú chuť, aj v potravinách sú skryté cukry, ktoré sa štiepia na jednoduché neželané cukry, podobne aj ovocný cukor sa v konečnom dôsledku štiepi na glukozu, aj zelenina obsahuje cukor. taktiež tuky sa dokážu meniť na cukry. cukry i tuky sú voľné i viazané. strava má byť pestrá a vyvážená, dôležité je jesť často a v menších dávka a pravidelne, typ 1 - 6x, typ 2 - 5x. treba udržavať normálnu telesnú hmotnosť a na úplne I. mieste je pohybová aktivita, na II.je diéta a až na III. sú lieky. diéta sa líši u typu I. a typu II. cukrovky.
hľadiská na to, čo sa smie a čo je zakázané a tiež niečo líšia od kritérií posúdenia. najlepšie je pravidellne si kontrolovať aj sám hladinu aktuálneho cukru v krvi, zásadne zmeniť svoj životný štýl, riadiť sa dôsledne kontrolami u svojho diabetologa a jeho radami, úzko s ním spolupracovať.
len tak na okraj, v zahraničí si môže dať diabetik aj zmrzlinu či špagety, ale ich musí započítať do celkového povoleného množstva kalórií na deň, v reštauráciách si tiež môže objednať podľa toho, na čo má chuť, používa pri tom svoju osobnú kalkulačku, testuje sa meraniami aktuálnej hladiny cukru v krvi a aktualizuje potrebnú dávku svojho inzulinu.
tu prikladám link na modernejší pohľad na stravovanie diabetikov.
 www.zzz.sk/?clanok=12430...
irenaw
všetko treba započítavať do príjmu SJ. cukrovkár si musí sám uvážiť, či si zmenší porciu obeda pre trochu sladkej vody. je to v rukách a v hlave pacienta, či bude relatívne spokojne žiť s kontrolou stravy, alebo si bude nabaľovať ďalšie zdravotné komplikácie. bohužiaľ väčšinou DM typu II. prepukne po dlhotrvajúcom "neporiadku" v životospráve a práve to spôsobuje problémy aj potom. kto sa pozerá na svet spôsobom "ach ani toto nemôžem..." bude mať stále chuť na "zakázané" jedlá a bude stále nespokojný. ak by niekto našiel prepínač na prístup pacienta, vyvážila by som ho zlatom aj keby som ho mala splácať desať životov :(
irenaw
@violetacamorova ja ti verím, nie sme stroje. ale vidieť blízku osobu, ako si škodí a ty môžeš len dokola otravovať s vysvetľovaním, to je tiež ťažké. len sa prizeráš a tŕpneš, kedy príde účet za prehrešky :(
abkul
Prečítala som predošlé komentáre a ja tu vyjadrujem skúsenosť s manželom, ktorý má diabetes II.už 12 rokov. Zistila som, že najhlavnejšie je byť v pohode, bez stresu. Práve stres najviac škodí a nielen pri cukrovke. Skúšali sme spolu "dietovať", obmedzovať sladké, múčne jedlá, tučné mäsá, stále to nebolo v poriadku. Z liekov prešiel na inzulín a pichá si 4 krát denne. Chcem tým iba povedať, že aj stále myslenie a strach z toho, že toto nemôžem, musím iba toto, čo mi nechutí, robí človeku horšie, ako keď je všetko na čo má chuť, samozrejme s mierou, nie sa prejedať. Môj muž si dá aj koláčik aj rezeň, prízvukujem s mierou.
Hlavná je spokojnosť. Netvrdím, že je to správne ale funguje to. A tiež je hlavný pohyb - všetka práca či šport, prechádzky. Hlavne pohoda. Ešte raz pripomínam, že vyjadrujem svoju skúsenosť, to čo by sa malo, každému povie lekár. A niekomu, aj keď ide lekárovi stúpne cukor-od strachu. Držím palce a prajem veľa zdravia.
irenaw
@akbkul čo si napísala, je u nás krásna utópia. akceptovať fakt, že je to trochu inak a užívať si to napriek určitým obmedzeniam. toto sa nedarí, pretrváva nespokojnosť s akýmkoľvek pravidlom. zrejme je na mne, konečne sa s tým vysporiadať... vďaka za príspevok, nech sa vám darí.
evanaaa
Myslím si, že aj stravovanie diabetika je u každého individuálne, čo jeden môže, druhý nesmie......ak si môj muž dá toľko zemiakov čo ja, on si namerá 10,8 mm/mol a ja pri tom istom množstve 7,8.....Pritom on si pichá inzulín 5x denne, kým ja som bez liekov, len na diéte a priznám sa, niekedy zhreším. Mám rada sladké, kedysi som každý večer musela mať čo len jednu malú napolitánku, takže aj teraz si dám, ale dia. Hrozno môžem 9-10 bobuliek, jem aj melón a iné ovocie, ale nei naraz v jeden deň. Raz si dám to, na druhý deň ono. Záleží aj na lekároch, každý má iné zásady, ako som zistila. My sme mali aj edukačné prednášky, školenia a tam nám sestrička vypočítala množstvo sacharidov na deň, mne 14 SJ, mužovi 20 SJ. Rátam to len odhadom,a le mám veľa tabuliek, kde je obsah SJ v rôznych potravinách, odoberám aj časopis Diabetik, tam sa tiež veľa dozviem a nakoniec, je tu aj PC, kde sa dá o diabete všeličo nájsť na rôznych stránkach. Cukor si občas meriam, ale môj manžel si meria asi 3x denne, každý deň a zapisujeme si do zápisníčka. Takže - diabetik môže všetko, sem-tam aj koláčik s normálnym cukrom, ale si to musí započítať, lebo sacharidy sú skoro vo všetkom.
macuska007
a ak sa možem spýtat ešte vlastne mojmu ocovy zistili pred 3 mesiacmi cukrovku bez inzulinu len lieky a chcela som sa spýtat kolko by mal mat cukrovkar pri merani cukru v krvy molov ..napriklad drží sa tak od 7 po 9mol a ja neviem ci je to moc alebo je to idealne množstvo cukru v krvy pre cukrovkara alebo moc...
labor1
Macuska007 veľmi dobrá otázka, že čo je hranica na cukrovku a to isté platí aj na hodnoty krvného tlaku. Pri krvnom tlaku je dôležitý spodný, čiže cistolický a ten môže byť bez problémov do 90 avšak pri 100 je už zdvihnutý prst... čiže učebnicový tlak je 120/80 ale podľa veku to môže byť aj 140/90 (v mojom prípade) je ešte normál... Hladina cukru sa berie tak, že sa hodnotí hladina cukru ráno a tá by mala byť do 7 a počas dňa, kedy sa stravuje človek do 11 po 2-ch hodinách po jedle. Treba dávať pozor, že v akom stave má váš otec pečeň, lebo potom to pôjde rapídne rýchlo hore. Vtedy treba obmedziť chlieb, zemiaky, všetko múčne ako halušky a knedle a treba zaradiť veľa zeleniny a polievky....
labor1
Macuska007 - zabudol som ti odpovedať na otázku, že či môže jesť cukrovkár melón... cukrovkár môže jesť aj melón a aj zmrzlinu a môže jesť všetko, len treba vedieť, že čo je čo a ako to jesť...
Začnime s tým že čo je melón, resp. vodový melón a čo je dyňa- žltý melón. Každé ovocie, ktoré obsahuje veľa cukru nie je vhodné pre diabetikov - broskyne, marhule, hrozno, prezreté tropické ovocie, jablká a hrušky a aj žltý melón.... A čo by tak mohol jesť? Všetky kyslé ovocia - grep, kiwi ale aj vodové ako je červený a vodový melón, ktorý zvyšuje močopudnosť a aj pitný režim... A k tej zmrzline .... Už sú v predaji aj zmrzliny bez cukru, ja si ich kupujem po OC- čkách s označením SORBET do kornútku alebo do pohára....