Varenie

Moderne recepty

maciatkokiki - bez fotkymaciatkokiki, 25. septembra 2016

ahojte nepoznat eniejake dobre a hlavne moderne recepty uz mam dost tych starycch otrepanych receptov dakujem za radu :)

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
A ake mas vlastne kriteria ?Mohla by si konkretizovat ? Co povazujes za "otrepany" a co za "moderny" recept ? Niekto povazuje za moderne vsetko cudzie , teda nie europske .Niekto molekularnu kuchynu , iny raw stravu , vegetarianske ci veganske jedla , niekto vyprazany hmyz a iny zasa stare babickovske recepty .Niekto preferuje paleo, niekto doporucuje davat dokopy najviac tri suroviny...takto mozeme ist donekonecna :-)
atina47
Tak nevim, nevim, mam vetsinu rodiny usazenou v ruznych castech sveta a kdyz se vrati tak prave chteji uvarit jen ty stare otrepane recepty. Chtela jsem byt IN tak jsem na uvitanou varila ty nove moderni, ktere jsou zrovna v kurzu, vysledek byl pro ne sklamanim s vycitkou - tady se uz nevari tak dobra jidla jako driv, to se mi ulevilo, v kuchyni nastoupila klasika a u stolu spokojenost.
sovka62
Tvoj profil chýba, tak len odhadujem, že si v tých mladých rebelantských rokov, keď všetko čo robili mamy a staré mamy je out. nemoderné, otrepané a ty budeš všetko robiť inak a lepšie. Chápem ťa, myslím, že sme tým prešli všetci, ja určite, ešte si dobre pamätám, aké sebavedomie a múdrosť som cítila. Hrabala som sa v kuchárskych knihách (kdeže vtedy internet), varila a hrdo predkladala nezvyčajné jedlá. A potom, postupom času, som sa vracala k tým starým, otrepaným, s malým množstvom surovín, jednoduchým, ľahko stráviteľným a "moderné" upadli do zabudnutia.
Receptov nájdeš koľko len chceš, hlavne nezabudni na balsamico, tekvicový, či makový olej, chia a rôzne iné semienka a aby som nezabudla, rukolu, bez tej sa už asi nepodáva ani tiramisu. Tých vychytávok bude viac, nesledujem to, keď vidím zoznam surovín s pätnástimi položkami, okamžite zatváram recept.
lenkana
Ovarové koleno varené, pečené, grilované. Jaternice, tlačenka, huspenina, pečený bôčik, pečená krkovica, k tomu vandeľ kyslej dusenej kapusty s kusom knedle. A nezabudni ani na kus domácej údenej klobásy. A k moderným receptom nezabudni ani na dobrú fazuľovicu s kusom údeného mäsa.
To je len časť zdravých moderných receptov. Zaručene sa pri nich dožiješ vysokého veku, ako moji prastarí rodičia, babka 96 rokov a dedo 91 /keby ho nezrazilo auto, tak určite viac/.
2010
@Lenkana , takze babka sa dozila uctihodneho veku lebo cely den od mladosti sedela na zadku za pocitacom cely den, a mala dost penazi a vypekala a obzierala sa kazdy den ako vacsina z nas.
Moderne varenenie nemusi byt chia ani kokosovy olej atd...
ale jednoducho nastavit prijem kalorii vydaju aby clovek nemusel vysedavat po lekaroch a nadavat na zdravotnictvo. Mozno len pridat ovocie na ranajky - fuj, a dat si o par knedli bez vypeku menej.



sovka62
Súhlasím, @2010 , lenže na Slovensku to funguje asi tak ako som napísala. O vyváženie stravy nejde, hlavne, že sú tam "vychytávky" a jedlo vytvarované do vežičky a pod. O iné, dokonca ani o to, či je to chutné, nejde. To je jeden extrém a druhý je, že všetko, čo nájdeš na jedálnom lístku prešlo fritézou. Keď som napr.prejavila záujem o čokoľvek, čo nebolo fritované, čašník nás poslal do inej reštaurácie, lebo u nich sa také nenašlo. Takto to, žiaľ chodí, česť výnimkám.....
2010
@Mariamka aj ja som skocil na lep modernym receptom = vela zeleniny, byliniek, korenin ale malo soli a muky.Verim ze aj babkovske ospevovane klasiky by inac vyzerali keby mali vtedy k nim pristup a prostriedky.


jerica
@Alena45 (27.9.2016 08:24)

Alenka, ako píše @mariamka , o to tu ide, hneď ako som to čitala, som sa pousmiala, a povedala som si, to je veta ako keď sa dieťa hodí o zem a kope nohami, zas jedna chytrá, čo hádže udicu s háčikom.
jerica
Ale zato si myslím,pekne to napísala @sovka ,nevadí, že to slečna či pani napísala, v podstate je dobre si to trochu rozobrať, vlastne čo je "móda" napr: (dnes sú zas v móde úzke nohavice) ale v jedle je móda mať na tanieri ako pre vrabca , chod za chodom, (aj z odchodom) ale len na ďobkanie, dokonca na veľkých tanieroch.
Ale doma určite sa neriadime módou pri varení, jedine tak obmieňanie a kombinovanie surovín, a aj ozdobovanie.
evusik
my sme doma všežravci, žiadne raw a vegánstvo nám nehrozí, máme radi klasiku ale radi skúšame aj novoty. Keď sa ale pozriem nato ako varila moja mama a ako varím tie isté jedlá ja je v tom veľký rozdiel. Ja napríklad nepoužívam zásmažky do polievky, nikdy, ak treba zahustiť použijem zemiak alebo zemiakovú múku, nikdy nie hladkú múku.
Milujem taliansku kuchyňu ktorá je iná ako naša. Používam rôzne druhy ovocia a zeleniny ktoré sme v kuchyni nepoznali a nepoužívali. Milujem bylinky. Milujem semienka. Domáce pečivo bez sézamu, ľanového semienka si neviem ani predstaviť. Bežne používam ovsené vločky z ktorých keď som pred 35 rokmi varila synovi kašu miesto krupice tak mi povedali, že to len zajace žerú- aj som si poplakala ale varila ďalej.
Keby som mala vymenovať všetko čo varím inak ako varila moja mama alebo ako som varila ja pred 30 rokmi bol by to zoznam dlhý na dve strany, neviem či sa tomu dá povedať moderné varenie ale je určite iné ako to staré.
musím súhlasiť s @2010 "vela zeleniny, byliniek, korenin ale malo soli a muky" ak je toto moderné varenie tak som všetkými desiatimi za
aj keď môj muž tvrdí, že drží dietu a zo všetkého najradšej má dietny pečený bôčik a dietne šnicle :-)
mariamka
nechcem sa uz v tom vrtat, len co som myslela: ze ta otazka do plena bola cista provokacia, asi aj vieme na koho,, ja tiez rada varim zdravsie, aj ked u tych mojich to tazsie prechadza, ale som trpezliva :) najlepsie je sklbit klasiku s modernou, /aj ked snicel, segenin, perkelt, halusky... tazko osalim :) pouzivat cerstve suroviny, pokial su dostupne, semienka, bylinky, menej solit, menej cukrit, nefajcit, nepit,, aha! to uz som niekde inde :)) ako sa vravi, vsetko s mierou,, napokon som vdacna za tu otazku aj za diskusne prispevky
babidka
Moderne je nefajcit .Moderne je neprezierat sa . Moderne je uvarit pre rodinu a priatelov .Moderne je pouzivat prirodzene vypestovane a spracovane potraviny .
Vselico je moderne .
Ja som tiez moderna ....alebo vlastne staromodna? Ved nefajcim , neprezieram sa, varim kazdy den cerstve jedlo z domacich potravin. Aj take staromodne jedla ako su halusky. Pirohy .Kuracia polievka s rezancami. Ale aj francuzsky cassoulet.Talianske cestoviny .Indicke kari aj malajsky rendang.Cinske pirozky jaozi aj xiao long bao ...To co je podla mna chutne .A tym aj moderne.
Len si treba vediet vybrat :-)
bubaya
Moderné je paleo, vybehni na lúku, nadlab si korienky, natrhaj trávu, ober nejaké bobule pri ceste. Nezabudni na olivový a kokosový olej, naši predkovia na Spiši boli preslávení lisovači olejov za studena. Raw je tiež trendy, kúpiš vrece mrkvy , chytíš dákeho zajaca či rybu v potoku a máš postarané na celú zimu. Ešte ušetríš na energiách za varenie a pečenie.
tiginko
@bubaya vieš čo je najhoršie v medziľudských vzťahoch? Keď neakceptujeme názory a zmýšľanie tých druhých. Možno niekedy tí druhí vedia viac než my, ale nás tá nevedomosť núti nechápať a urážať ich. A to určite nie je dobrá cesta. čo tak staré, ale dobré pravidlo: ži a nechaj žiť
2010
@Bubaya dakedy sa clovek musi zasmiat ci si ludia sedia na drotoch alebo su presvedceny ze robia v bani. Jeden recept z pred par dni co bola jednotka niekolko dni s hromadou laikov, bola taka kaloricka bomba ze jedna porcia bola na dva dni kalorii.( big mac a hranolky sa mohol schovat). Pri tom tolko osvety sa porobilo a zda ze po tuto stranku este neprisla hlavne, ze je to domace a upchava cievy alebo zvacsuje brucho...
Jednoduchy recept od Jamieho peceny celer, (prave ide do truby v alobale) a sorry je to moderne to musi byt nechutne- netreba pridat.
Moj chlap by take nejedol radsej si da insulin.


jozka2
2010,prosim ta nevedel by si dat presnejsi recept na ten peceny celer?Vdaka.
bubaya
@Tiginko (1.10.2016 13:16)

Akceptovať cudzie názory je jedna vec. POužívať vlastný zdravý rozum je vec druhá. Paleo a raw a low carb a keto sú všetko veci, ktoré ohrozujú ľudský metabolizmus aspoň tak, ako pečený bôčik s kapustou a knedľou. A rozoznať iróniu tiež niekedy nezaškodí, človek sa vyhne zbytočnému rozčuľovaniu nad blbosťou iných.
evusik
Netreba si zamieňať pojmy moderné varenie a zdravé varenie, nie vždy spolu korešpondujú. Ak sa niekto chce stravovať zdravo a pritom len podlieha módnym trendom a bezhlavo sa vrhá do všetkého o čom na webe napísali, že je to zdravé tak je to len jeho problém. Ale veľmi veľa ľudí sa stravuje zdravo lebo má zdravotný problém - cukrovkári, žlčnikári, bezlepkáči a rôzny iní dietári. Paradoxne si väčšinou nahonobíme zdravotné problémy zlým stravovaním. Takže začarovaný kruh.

a ešte k tej modernosti, všetko ide dopredu, aj kulinárske umenie. Minule mi známa povedala- jáj keď ty vypekáš len také fajnové, americké! skoro som na zadok padla, pretože som mala napečené ovsené koláčiky s orechami - cookies, že ona radšej buchty s kysnutého cesta. Nuž ja zákusky nepečiem vôbec, iba na Vianoce, kysnuté len chleba aj to z celozrnnej múky a buchy z bielej múky sme si doma zakázali. Ale obyčajné koláčiky z ovsených vločiek boli moderné a ja tým pádom baba čo sa hrá na paničku. Človek nevie či sa má smiať alebo plakať.

Vyskúšala som mnoho vecí v kuchyni, niečo zapadlo do zabudnutia a niečo máme radi, napríklad tie cookiesky, niečo som varievala rada a už nevarím lebo máme svoj vek a už nám to viac škodí ako prospieva a myslím si , že je to celkom prirodzené, že to tak má byť. Mali by sme byť otvorení novým veciam, veď človek sa učí celý život a nie kritizovať len zato, že niekto je trochu odlišnejší ako my.
babucka
Mlada ked chce moderne varit nech si vari a vymysla si a kombinuje bude to mat nove a moderne a my ostatni sa uskromnime aj zo starymi receptmi ,hlavne ze nam chutia a nasim rodinam tiez.
bubaya
@Evusik (2.10.2016 16:55)

Ovsené keksíky pečiem rada aj ja, môj mierne upravený recept je z kuchárskej knihy z roku 1955. A tá kuchárka je kópiou Sandtnerkinej kuchárky. Takže je možné že moderné ovsené cookies sú staré skoro 100 rokov.
1x haji
babidka
Hned za tym ako ma napadlo ze @maciatkokiki vlastne nevie co chce ...mi doslo , zemozno povedala iba inymi slovami a trochu neobratne " prepanakrala ludia , nedavajte tu stale rovnake a uz poriadne otrepane recepty a dajte tu aj nieco nove " ??? Lebo pravda je , ze mozno tretina receptov na Vareche sa stale opakuje dookola .Uz som to prestala registrovat aj pocitat . A zvykla som si . Teraz otvorim Varechu , pozriem si rychlo nazvy novych receptov , ked su zaujimave fotky ...a ked sa dopatram niecoho naozaj noveho , zaujimaveho alebo inovativneho , tak sa pozriem :-) Nie , nevycitam autorom ich presvedcenie ze ten ich recept je naozaj nieco nove a zaujimave . Skor mi vadi ich neochota pouzit jednoducho vyhladavac a preverit si , ci podobny alebo dokonca identicky recept tu uz niekolkokrat nie je . Niekedy dokonca aj 20-30x :-)
Mozno preto niekto vola po novych receptoch ????
jerica
@2010 (1.10.2016 16:48)

Haha, ja som tiež videla ako to robí, tiež mám pripravený zeler, už sa na to teším, prílohu mal tuším s hríbami . Foto , pripravený na pečenie v celku :-) Dobre a dík, za pripomenutie.


evusik
@Bubaya veď to, len niekto to nevie pochopiť, že čo je pre nás nové v skutočnosti môže byť pekne staré :)
ono je to asi v ľudskej povahe, niekto je otvorený všetkému novému a rád poznáva nové veci a niekto sa drží len toho starého, toho čo dobre pozná. Nemôžeme byť všetci rovnaký, pereto ži a nechaj žiť...
1x bubaya
2010
Moderne recepty su vsade, tento je z pred par dni na ulici v lacnej restike v Kata Noi, zmodernizovany klasicky recept Goong Sarong vyprazane slize s krevetami v mangovej omacke