Sme síce zo západného Slovenska, ale veľkými fanúšikmi Liptova. Včera sme robili liptovské droby. Všetko v poriadku, len ich veľa pri vareni popraskalo. Nejako to nevieme odhadnúť... :-)
@zareagujDiskusie
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 6 najnovší komentár včera 13:24
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 402 najnovší komentár včera 09:29
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 6 najnovší komentár včera 13:24
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 402 najnovší komentár včera 09:29
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 13 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 271 najnovší komentár včera 09:29
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 4 najnovší komentár včera 13:24
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Nepečené datľovo-čokoládové bonbóny VIDEO
- Chcete si urýchliť pečenie vanilkových rožkov? Super tip, ako ich urobiť raz-dva VIDEO
- Čokoládové kocky s kardamómom a pomarančom VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Jednoduchý trik, ako expresne ozdobiť drobné pečivo VIDEO
- Skvelá bielková citrónová poleva na všetky vianočné koláčiky VIDEO
- Toto sú stálice: 10 najlepších klasických koláčov a zákuskov na vianočné sviatky. Sú tu aj tie vaše?
- Linecké koláčiky: Prezradíme vám najlepší recept aj fintu, ako z jedného cesta urobiť 7 druhov vianočného pečiva
- Rokmi overené: 10 receptov na vianočné plnené oriešky, ktoré piekli už naše babky
- Orechové, karamelové aj čokoládové: Najchutnejšie plnené vianočné košíčky pre každý jazýček
- Budú vítané: Syrové, tvarohové, bryndzové aj lacné. 11x slané drobné pečivo na vianočné sviatky
- Máme ju radi: 10 receptov na sviatočné koláče a drobné pečivo s obľúbenou žĺtkovou polevou
- Cukrárske tajomstvo: Ako zvyknete rozpúšťať čokoládu? Na tento dôležitý fakt určite nezabudnite!
Je to niečo ako jaterničky alebo hurky:
varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-droby/1551-recept.htm...
varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-droby-s-kapustovym-sa...
Ale robila som iba raz a to dobrých 20 rokov dozadu, takže toto si nepamätám.
Celkovo sa mi zdá, že sa vôbec nevaria, ale 100 percent to neviem.
Faktom je, že droby sú ako kapustnica alebo guláš - co dom, to recept.
To byla jitrnice a jelito opečené. Když jsem to musel dělat, bylo mně vždy úzko, protože to většinou prasklo a pak se dělali různé prejty a co jsem si vyslechl ani nemohu psát. Jednou se u mně zastavil mistr řezník a koukal jak to dělám. Teď poprosím redakci ať mně omluví ale musím. Koukal a pak se zeptal. Nejseš náhodou úplně blbej? Copak takhle se to dělá? Vyndat z lednice a vrazit na pánev může jen blbec.
A pak jsem dostal radu. Vyndat z lednice, dát na pár minut do teplé vody asi tak že tam udržíš ruku, potom v utěrce pěkně do sucha utřít a pomalu ne zprudka opékat a moc často neobracet. Stačí opéct z jedné a z druhé strany. Od té doby jsem se nebál . Tak snad tohle.
Droby nie sú jaternice, ale pravidlá pre prípravu sú presne také isté.
Liptovské droby sa robia zo surových zemiakov, tie sa postrúhajú najemno. Pridá sa soľ, korenie, cesnak, cibuľa, majorán...... môže tam byť slaninka, oškvarky, ale mäsa je tam relatívne málo.... to sa pomelie a plní sa do baraních čriev. Potom sa droby varia, aby sa uvarili zemiaky a pred podávaním sa krátko opekajú na panvici, aby chytili kôrku.
Prečo sa to volá droby, nikto nevie, ani môj tato, rodený Lipták nevedeli. Ale je to veľmi chutné jedlo.
Črievka by mali byť baranie. Je to také tradičné liptovské jedlo - zemiaky, ovce....Priznám, že som to nikdy nevarila, len jedla na liptovskom plese.
A keď prídete, dajte si aj hriatô, to je liptovská špecialita, je to silnô, dobrô a sladkô.
Toto je dobry recept na ne
varecha.pravda.sk/recepty/goja-fotorecept/8273-recept.htm...
Však ja netrvám na ovčích, to len originál recept hovorí. Tie, čo som ja jedla, určite boli v bravčových, lebo boli jelítkovo hrubé. V ovčích by boli len také klobásky.
ale keď som si to všetko prečítala, predstavila ako to miešam, potom plním črefko, a nakoniec sa to ocitne na tanieri , rozhodla som sa, že to jabúčko s banánem na mna dočká do rána a idem si natrieť aspoň krajec chlebíka s pečeňovou paštékou , no a ten čaj nakoniec .
Na moju veľkú radosť sme o pár rokov boli pozvaní na koncoročnú akciu, ktorú poriadala firma našich dodávateľov. Bolo to v Škutovkách, kdesi nad Ružomberkom a jeden z chodov boli práve liptovské droby. Potešila som sa, nechávala som si na ne miesto Lenže! Priniesli ich skoro studené, tuhé, suché, nedosolené, majoránku iste nevideli a strúhané zemiaky boli polosurové. Pfúúúúúú.... tak vyfučali moje predstavy o tejto dobrote. Asi by som ich mala spraviť podľa vašich receptov, možno by som ich rehabilitovala....
ja si myslim ze je ciganske.ked to jedlo cigani davno dozadu robievali,netusili ze ich premenuju na romov.