Sme síce zo západného Slovenska, ale veľkými fanúšikmi Liptova. Včera sme robili liptovské droby. Všetko v poriadku, len ich veľa pri vareni popraskalo. Nejako to nevieme odhadnúť... :-)
@zareagujDiskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 17 najnovší komentár dnes 13:22
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár včera 11:55
- Katka4: Hľadám recept na dánsku tradične vianočnú pochúťku 3 najnovší komentár 2. októbra 2024
- Daniela15: Marhuľový kompót 2 najnovší komentár 20. septembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 17 najnovší komentár dnes 13:22
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár včera 11:55
- Pumbaa: D-manosa na močové cesty? 21 najnovší komentár 29. októbra 2024
- Slnecnica1: Suché oči 16 najnovší komentár 21. októbra 2024
- Dm: Parná rúra 6 najnovší komentár 16. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 187 najnovší komentár včera 11:55
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 17 najnovší komentár dnes 13:22
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Kokosové ježe naopak +video
- Nanukové rezy +fotopostup
- Makaróny s kuracími prsami a šampiňónovo-smotanovou omáčkou
- Rumovo-orechové linecké košíčky s parížskou šľahačkou
- Pečená bravčová panenka v slanine
- Obrátené hovädzie rezne so syrom +video
- Zapekané figy s medom, pistáciami a kozím syrom +fotopostup
- Kokosové ježe naopak +video
- Halloweenska bábovka +fotopostup
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou +video
- Fit bryndzová nátierka plná proteínov
- Bezlepkové lokše s kačacou pečienkou a karamelizovanými jablkami
- Bezlepkové slivkové gule zo zemiakového cesta +video
- Makaróny s kuracími prsami a šampiňónovo-smotanovou omáčkou
- Priveľa námrazy v mrazničke? Pomôžte si od nej týmto malým trikom VIDEO
- Kulajda VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Zapekané rezne so šampiňónmi a s cibuľou VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Drahá surovina: 12 zákuskov bez masla. Do týchto krémov ho nepotrebujete ani gram
- Navarte si rýchlo: 11x nenáročná teplá večera. Do polhodinky už môžete jesť!
- Rýchlovky aj klasiky: Čo variť tento týždeň cez pracovné dni aj predĺžený dušičkový víkend
- Chutí celej rodine: Keď neviete, čo navariť, kura na paprike to istí. 9 receptov na obľúbenú klasiku
- Strašidelné Pečie celé Slovensko: Budú sa piecť aj rakvičky. Máme recept aj dobré rady známeho cukrára z českej verzie sladkej šou
- S pomocníkmi v zálohe: 9x jablková štrúdľa rýchlo a jednoducho. Takto ju zvrtnete aj v strede týždňa
- Niečo aj pre padavky: Máte jablká nevhodné na skladovanie? Toto je 10 tipov, ako z nich mať úžitok
Je to niečo ako jaterničky alebo hurky:
varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-droby/1551-recept.htm...
varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-droby-s-kapustovym-sa...
Ale robila som iba raz a to dobrých 20 rokov dozadu, takže toto si nepamätám.
Celkovo sa mi zdá, že sa vôbec nevaria, ale 100 percent to neviem.
Faktom je, že droby sú ako kapustnica alebo guláš - co dom, to recept.
To byla jitrnice a jelito opečené. Když jsem to musel dělat, bylo mně vždy úzko, protože to většinou prasklo a pak se dělali různé prejty a co jsem si vyslechl ani nemohu psát. Jednou se u mně zastavil mistr řezník a koukal jak to dělám. Teď poprosím redakci ať mně omluví ale musím. Koukal a pak se zeptal. Nejseš náhodou úplně blbej? Copak takhle se to dělá? Vyndat z lednice a vrazit na pánev může jen blbec.
A pak jsem dostal radu. Vyndat z lednice, dát na pár minut do teplé vody asi tak že tam udržíš ruku, potom v utěrce pěkně do sucha utřít a pomalu ne zprudka opékat a moc často neobracet. Stačí opéct z jedné a z druhé strany. Od té doby jsem se nebál . Tak snad tohle.
Droby nie sú jaternice, ale pravidlá pre prípravu sú presne také isté.
Liptovské droby sa robia zo surových zemiakov, tie sa postrúhajú najemno. Pridá sa soľ, korenie, cesnak, cibuľa, majorán...... môže tam byť slaninka, oškvarky, ale mäsa je tam relatívne málo.... to sa pomelie a plní sa do baraních čriev. Potom sa droby varia, aby sa uvarili zemiaky a pred podávaním sa krátko opekajú na panvici, aby chytili kôrku.
Prečo sa to volá droby, nikto nevie, ani môj tato, rodený Lipták nevedeli. Ale je to veľmi chutné jedlo.
Črievka by mali byť baranie. Je to také tradičné liptovské jedlo - zemiaky, ovce....Priznám, že som to nikdy nevarila, len jedla na liptovskom plese.
A keď prídete, dajte si aj hriatô, to je liptovská špecialita, je to silnô, dobrô a sladkô.
Toto je dobry recept na ne
varecha.pravda.sk/recepty/goja-fotorecept/8273-recept.htm...
Však ja netrvám na ovčích, to len originál recept hovorí. Tie, čo som ja jedla, určite boli v bravčových, lebo boli jelítkovo hrubé. V ovčích by boli len také klobásky.
ale keď som si to všetko prečítala, predstavila ako to miešam, potom plním črefko, a nakoniec sa to ocitne na tanieri , rozhodla som sa, že to jabúčko s banánem na mna dočká do rána a idem si natrieť aspoň krajec chlebíka s pečeňovou paštékou , no a ten čaj nakoniec .
Na moju veľkú radosť sme o pár rokov boli pozvaní na koncoročnú akciu, ktorú poriadala firma našich dodávateľov. Bolo to v Škutovkách, kdesi nad Ružomberkom a jeden z chodov boli práve liptovské droby. Potešila som sa, nechávala som si na ne miesto Lenže! Priniesli ich skoro studené, tuhé, suché, nedosolené, majoránku iste nevideli a strúhané zemiaky boli polosurové. Pfúúúúúú.... tak vyfučali moje predstavy o tejto dobrote. Asi by som ich mala spraviť podľa vašich receptov, možno by som ich rehabilitovala....
ja si myslim ze je ciganske.ked to jedlo cigani davno dozadu robievali,netusili ze ich premenuju na romov.