Varenie

Liptovské droby

jaroslav110 - fotkajaroslav110, 6. januára 2018

Sme síce zo západného Slovenska, ale veľkými fanúšikmi Liptova. Včera sme robili liptovské droby. Všetko v poriadku, len ich veľa pri vareni popraskalo. Nejako to nevieme odhadnúť... :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

babkaancika
ja by som aj poradila, ale netuším, čo to je za poživatinu :)) Takže - nepoznám - neporadím. Teraz mi ten môj vraví, že je to niečo ako jaternica, či kieho paroma, len Liptováci do toho dávajú všeličo. A tak položím ja otázku, čo je to TO VŠELIČO, najlepšie by bolo napísať ako ste to robili a čo ste do toho dali - som zvedavá a nechce sa mi to gugliť, keď už tu padla reč o tom . :)
smejkad
Pokiaľ viem, droby nemajú radi vysoké teploty, aj pečiem ich najprv okolo 100-120,az potom keď sú hotové, nechám chvíľu chytiť korku.
Ale robila som iba raz a to dobrých 20 rokov dozadu, takže toto si nepamätám.
Celkovo sa mi zdá, že sa vôbec nevaria, ale 100 percent to neviem.
Faktom je, že droby sú ako kapustnica alebo guláš - co dom, to recept.
klukodvody
Dlouho bylo na jídelním lístku v restauracích jídlo, kterému se říkalo Zabijačkový pár s bramborem a zelím.
To byla jitrnice a jelito opečené. Když jsem to musel dělat, bylo mně vždy úzko, protože to většinou prasklo a pak se dělali různé prejty a co jsem si vyslechl ani nemohu psát. Jednou se u mně zastavil mistr řezník a koukal jak to dělám. Teď poprosím redakci ať mně omluví ale musím. Koukal a pak se zeptal. Nejseš náhodou úplně blbej? Copak takhle se to dělá? Vyndat z lednice a vrazit na pánev může jen blbec.
A pak jsem dostal radu. Vyndat z lednice, dát na pár minut do teplé vody asi tak že tam udržíš ruku, potom v utěrce pěkně do sucha utřít a pomalu ne zprudka opékat a moc často neobracet. Stačí opéct z jedné a z druhé strany. Od té doby jsem se nebál . Tak snad tohle.
bubaya
@Klukodvody (6.1.2018 15:15)

Droby nie sú jaternice, ale pravidlá pre prípravu sú presne také isté.
Liptovské droby sa robia zo surových zemiakov, tie sa postrúhajú najemno. Pridá sa soľ, korenie, cesnak, cibuľa, majorán...... môže tam byť slaninka, oškvarky, ale mäsa je tam relatívne málo.... to sa pomelie a plní sa do baraních čriev. Potom sa droby varia, aby sa uvarili zemiaky a pred podávaním sa krátko opekajú na panvici, aby chytili kôrku.
Prečo sa to volá droby, nikto nevie, ani môj tato, rodený Lipták nevedeli. Ale je to veľmi chutné jedlo.
havino
Ake čreva ste použili hovadzie či bravčove? Črievka plnit zemiakovou masou do polovice, maximalne do 3/4. Varit ich taky čas len, že samé vyplavaju na hladinu vody, cca 5 min a vtedy z hrnca vyberat. Davat ich varit postupne, po pár kusov len, aby mali miesto v hrnci ked sa vyplni celé črievko.
1x sashan
klukodvody
@Bubaya (6.1.2018 15:56) Díky moc, to jsem nevěděl, vlastně to slyším poprvé. To snad až jednou pojedeme na tu stranu, tak jestli to uvidím, musím vyzkoušet. Ještě jednou díky moc akrásný den přejeme.

bubaya
@Havino (6.1.2018 16:02)

Črievka by mali byť baranie. Je to také tradičné liptovské jedlo - zemiaky, ovce....Priznám, že som to nikdy nevarila, len jedla na liptovskom plese.
evanaaa
Dobre radí @Havino , črevá sa nesmia naplniť úplne do prasknutia, lebo zemiaky sa varením ešte zväčšia, teda obsah tých čriev, aby sa mali kde roztiahnuť, lebo potom praskajú. Ja som jedla niečo podobné kedysi ešte ako dieťa, no to bola "goja", ale myslím si, že je to to isté....aj pán kuchár J.Žídek ked chodil po regionoch videl, ako sa to niekde varí ( asi na tom Liptove).
evanaaa
Vlastne, keď sa to vezme, tá plnka sa robí podobne ako cesto na zemiakové placky, len bez múky, ale niekde aj múku dávajú, alebo krupicu.
bubaya
@Klukodvody (6.1.2018 16:20)

A keď prídete, dajte si aj hriatô, to je liptovská špecialita, je to silnô, dobrô a sladkô.
havino
@Bubaya , ver, že aka stará som, veru som nevedela, že baranie čreva by mali byť, od detstva u susedov sa robili len do bravčovych, alebo aj hovädzich, k tym sa dalo dosat a ja podľa nich veľa krát, ale už zo 4 roky som ich nerobila, v baranich by mi boli tenke asi, máme radi taký hrubý kus jelitka
havino
Nezobralo mi z tabletu cely komentar, od detstva sa robili viac krat do roka u susedov a ja podla ich receptu tiez uz roky a vzdy sme sa dostali len k bravčovym alebo hovädzim črevam,zahustujem len struhankou aj to len par lyžic na veľku misu nastruhanych zemiakov, smažena cibula musi byt, pomlete škvarky a kopec majoranky

Toto je dobry recept na ne
 varecha.pravda.sk/recepty/goja-fotorecept/8273-recept.htm...
bubaya
@Havino (6.1.2018 17:10)

Však ja netrvám na ovčích, to len originál recept hovorí. Tie, čo som ja jedla, určite boli v bravčových, lebo boli jelítkovo hrubé. V ovčích by boli len také klobásky.
fialka49
Bolo obdobie, keď som droby robila dosť často, hoci nikto z rodiny nepochádza z Liptova. Jednoducho sa mi zapáčil recept a zvedavosť ma hnala - a tá chuť!!!! Tiež mi prvé popukali a na radu jednej pani kuchárky som ich potom neplnila nahusto, lebo "zemiaky ti pri varení napuchnú". Držala som sa tejto rady a darili sa. Treba ich variť pomaličky - aj pravé zabíjačkové jaternice sa varia opatrne - naplnené droby pred varením boli také "šľapaté". Ak moja skúsenosť pomôže, budem rada.
havino
No ved ja ti rozumiem @Bubaya , to musi byť riadny klacek, kus na tanieri a to chrumkavé črevo ked je, akú chuť som dostala na ne
1x bubaya
luss44
prestaňte baby, chute mi robíte :)) nikdy som droby nejedla, ale ako vás čítam, musí to byť dobrota. No a keď som otvorila rcp pridaný od @Havino , ani nehovorím. Od rána mám na mysli oškvarkovú nátierku, tuším idem urobiť jak som vyhladla :)
1x bubaya
havino
@Luss pre predstavu, ale precitaj az najedena, dobra zemiakova placka dochutená smazenou cibulou, mletymi škvarkami, majorankou, chrumkavé črevo, idem sa najest aj ja :)
babkaancika
Na,................ a tom chcela dnes byť zdržanlivá, nejaké to ovocie a čaj............ A...... ja furt hovorím - Bapko, nečítaj po šiestej poobede takéto veci ,ˇšak sa poznáš....
ale keď som si to všetko prečítala, predstavila ako to miešam, potom plním črefko, a nakoniec sa to ocitne na tanieri , rozhodla som sa, že to jabúčko s banánem na mna dočká do rána a idem si natrieť aspoň krajec chlebíka s pečeňovou paštékou , no a ten čaj nakoniec .
klukodvody
Tak jsem koukl na tu goju a jdu si udělat alespoň ty placky bez střívka a místo bůčku dám skvarky. Bude to sice něco jiného, ale alespoň podobné.
bubaya
To je strašné tu čítať, a ešte fotky obzerať.......A ja som zajtra chcela tak diétne, nejaké tofu, ale vidím, že budem robiť poriadnu haruľu na bravčovej masti. Keď už na tie droby nemám suroviny. Však to je tiež liptovskô.
sovka62
Jedla som ich len raz v živote. Pokúšala som sa, ale nedarilo sa. Hádam pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme boli lyžovať, bývali sme v Liptovskom Hrádku, odtiaľ sme chodili na svah. Raňajky boli s nocľahom, obedovali sme tam, kde sme boli a na večeru sme chodili do jednej reštaurácie. Tam som ich každý deň videla na jedálnom lístku, ale vždy boli vyčiarknuté. Nedalo mi, pýtala som sa, čo to je, aj mi vysvetlili. Trvala som na tom, že raz sa vrátime z lyží skôr, aby sa nám droby ušli, lebo určite ich musím ochutnať. Lenže o pol jednej boli už minuté, mala som smolu.
Na moju veľkú radosť sme o pár rokov boli pozvaní na koncoročnú akciu, ktorú poriadala firma našich dodávateľov. Bolo to v Škutovkách, kdesi nad Ružomberkom a jeden z chodov boli práve liptovské droby. Potešila som sa, nechávala som si na ne miesto Lenže! Priniesli ich skoro studené, tuhé, suché, nedosolené, majoránku iste nevideli a strúhané zemiaky boli polosurové. Pfúúúúúú.... tak vyfučali moje predstavy o tejto dobrote. Asi by som ich mala spraviť podľa vašich receptov, možno by som ich rehabilitovala....
evanaaa
Takže predsa len je to "goja", jedlo pôvodom rómske a ostatní to prebrali od nich, pozmenili trocha receptúru a dali každý aj svoj názov. A ja by som si dala z nich tiež, nech sa volajú, ako chcú..... :)))
julica
Je to výborné jedlo - rovnaké ako rómske goja. Liptáci ešte majú aj tzv. šialence, rozdiel je v druhu čreva, myslím.
lettice
U nás sa to volá Goja a je to cigánske jedlo (nechcem tým nič zle povedať ani sa nikoho dotknúť)ale robia ho len cigáni u nás...nikdy som to nejedla preto nemôžem ani hodnotiť ani poradiť...
radox1
@Evanaaa (7.1.2018 17:23)

ja si myslim ze je ciganske.ked to jedlo cigani davno dozadu robievali,netusili ze ich premenuju na romov.
1x radost
mijaita
Goja je cikanska klobasa hlavne z brambor. Na jarmoku v Liptovskom Hradku jsem ochutnala poprve, vekmi mi to chutnalo. A tam jsem se i poptala a opravdu je to cikanske jidlo. Vyborne! K tomu kysane zeli.