Sme síce zo západného Slovenska, ale veľkými fanúšikmi Liptova. Včera sme robili liptovské droby. Všetko v poriadku, len ich veľa pri vareni popraskalo. Nejako to nevieme odhadnúť... :-)
@zareagujDiskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1026 najnovší komentár dnes 14:22
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1026 najnovší komentár dnes 14:22
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 626 najnovší komentár dnes 14:22
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vianočný zemiakový šalát s cviklou plný chuti a farieb +video -
Sušienková škatuľka s kandizovaným zázvorom -
Šťavnatá štefanská sekaná v slaninke. Tento sviatočný recept sa vždy podarí +video -
Orechový tart s ríbezľovým lekvárom -
Perníčky +fotopostup -
Raňajkové avokádové tortily +fotopostup -
Orieškové bochníčky s krémom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
Je to niečo ako jaterničky alebo hurky:
varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-droby/1551-recept.htm...
varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-droby-s-kapustovym-sa...
Ale robila som iba raz a to dobrých 20 rokov dozadu, takže toto si nepamätám.
Celkovo sa mi zdá, že sa vôbec nevaria, ale 100 percent to neviem.
Faktom je, že droby sú ako kapustnica alebo guláš - co dom, to recept.
To byla jitrnice a jelito opečené. Když jsem to musel dělat, bylo mně vždy úzko, protože to většinou prasklo a pak se dělali různé prejty a co jsem si vyslechl ani nemohu psát. Jednou se u mně zastavil mistr řezník a koukal jak to dělám. Teď poprosím redakci ať mně omluví ale musím. Koukal a pak se zeptal. Nejseš náhodou úplně blbej? Copak takhle se to dělá? Vyndat z lednice a vrazit na pánev může jen blbec.
A pak jsem dostal radu. Vyndat z lednice, dát na pár minut do teplé vody asi tak že tam udržíš ruku, potom v utěrce pěkně do sucha utřít a pomalu ne zprudka opékat a moc často neobracet. Stačí opéct z jedné a z druhé strany. Od té doby jsem se nebál . Tak snad tohle.
Droby nie sú jaternice, ale pravidlá pre prípravu sú presne také isté.
Liptovské droby sa robia zo surových zemiakov, tie sa postrúhajú najemno. Pridá sa soľ, korenie, cesnak, cibuľa, majorán...... môže tam byť slaninka, oškvarky, ale mäsa je tam relatívne málo.... to sa pomelie a plní sa do baraních čriev. Potom sa droby varia, aby sa uvarili zemiaky a pred podávaním sa krátko opekajú na panvici, aby chytili kôrku.
Prečo sa to volá droby, nikto nevie, ani môj tato, rodený Lipták nevedeli. Ale je to veľmi chutné jedlo.
Črievka by mali byť baranie. Je to také tradičné liptovské jedlo - zemiaky, ovce....Priznám, že som to nikdy nevarila, len jedla na liptovskom plese.
A keď prídete, dajte si aj hriatô, to je liptovská špecialita, je to silnô, dobrô a sladkô.
Toto je dobry recept na ne
varecha.pravda.sk/recepty/goja-fotorecept/8273-recept.htm...
Však ja netrvám na ovčích, to len originál recept hovorí. Tie, čo som ja jedla, určite boli v bravčových, lebo boli jelítkovo hrubé. V ovčích by boli len také klobásky.
ale keď som si to všetko prečítala, predstavila ako to miešam, potom plním črefko, a nakoniec sa to ocitne na tanieri , rozhodla som sa, že to jabúčko s banánem na mna dočká do rána a idem si natrieť aspoň krajec chlebíka s pečeňovou paštékou , no a ten čaj nakoniec .
Na moju veľkú radosť sme o pár rokov boli pozvaní na koncoročnú akciu, ktorú poriadala firma našich dodávateľov. Bolo to v Škutovkách, kdesi nad Ružomberkom a jeden z chodov boli práve liptovské droby. Potešila som sa, nechávala som si na ne miesto Lenže! Priniesli ich skoro studené, tuhé, suché, nedosolené, majoránku iste nevideli a strúhané zemiaky boli polosurové. Pfúúúúúú.... tak vyfučali moje predstavy o tejto dobrote. Asi by som ich mala spraviť podľa vašich receptov, možno by som ich rehabilitovala....
ja si myslim ze je ciganske.ked to jedlo cigani davno dozadu robievali,netusili ze ich premenuju na romov.