Varenie

Kysnuté cesto

barbinkab - bez fotkybarbinkab, 11. mája 2013

Ahojte varecháči. Som tu nova :) skusam piect chlebik. Po niekolkých
nie velmi vydarených pokusoch stále neviem kde robím chybu.
Všeobecne sa s kysnutým cestom velmi nekamarátim. Kupila som si
rýchlokysku. Cesto nikdy nie je take nadýchané, bublinkové. Vždy je
také tuhé. Kde robim chybu? Ospravelnujem sa ak tu taká téma už je ale
ked som dala vyhladat kysnuté cesto, nič mi nenašlo. Ďakujem za rady :)

@zareaguj


Diskusia k téme

barbinkab
Dakujem ale nepotrebujem recepty. Uz som vyskusala asi kazdy jeden. A stale nic extra! :( potrebujem rady. Ako miesit cesto. Akej ma byt konzistencie. Vzdy ked robim, cesto krasne vyskysne, ked ho vyklopim tak uuuplne splasne. A potom mi uz tak pekne nevykysne...
barbinkab
Dakujem. Skusim :) z chlebikov som momentalne na pokuse cislo 6 :) zatial nepodarky. Dnesny som akurat vytiahla z rury. Doteraz som piekla na plechu. Dnesny je z takej sklenenej zapekacej misky. Na plechu sa mi vzdy rozlial. Recept priblizne: muka t650 400g+razna 100g, polka kvasnic (na kvasok) vody cca 200ml podla potreby, sol, rasca, semienka. Do kysky, a potom mi splasne. Aj tento najprv bol plne ktasny vysoky, no potom v polke pecenia sa trosku prepadol. Moze to byt tym ze som otvorila ruru??? Este je horuci. Som zvedava na rano, aky bude :) a dalej sa chystam robit z razneho kvasku, uz sa ono staram 5den. Tak som zvedava ze co bude aj z toho :D
barbinkab
A pekarnicku nemam. Pride mi zbytocna :) som za tradične miesenie a všetko čo to obnaša...
lasocka
ja som mala zo začiatku tiež tento problem.bolo to tým že som davala presne podla navodu tekutiny a bolo to malo/zaleží od muky/ -cesto bolo tuhe.skus aj ty dať trošku viac tekutín...
barbinkab
Ahojky lasocka. Cesto ma byt tuhe? Alebo mazlave? Uz som skusala miesat aj tymi hnetacimi slahacmi. Na take tuhe krasne hladke cesto. Skusam skusam skusam. Stale to nie je take "ako od babky" :)
ancicka
Vieš,ked máš rychlokysku,tak to neznamená,že kysnuté budeš mať dobré vymiesené.Každé kysnuté cesto ,záleží od miesenia,či bude dobré.Cesto na chlieb,ale aj na rôzné koláče musíš dobré a dostatočne dlho miesiť,t.z. Chlieb aspoň 20 min a koláč tak isto.To záleží aj od techniky miesenia.Nemieša sa,ale sa nadvihuje a to či už miesíš rukov,či varechov.Cesto musí byť dostatočne prevzdušnené.Pekárničku veľa ľudí má a využíva práve na miesenie,pretože miesenie je dostatočne náročné na silu.Veľa popisov v receptoch je iba ,že dostatočne vymiesíme,ale málo kto uvádza ,že ako dlho.
lasocka
@barbinkab podla mojich skuseností nemá byť tuhe! ja som dnes robila bagety s celozrnej muky a vymiesene cesto ked som ho zdvihla na vareche, tak bolo pružne a netrhalo sa..a ked som domiesila tak ta konzistencia bola..že sa velmi pomalinky začalo rozlievať po miske..je to ťažko popísať..ja som len skušala a skušala a už je to fajn..
barbinkab
Ancicka, dakujem ti velmi velmi pekne. Aj tebe lasocka. K tej rychlokyske-kupila som ju lebo som myslela ze je problem v kysnuti cesta. Pekarnicka ako miesi cesto? Tymi hakmi? Lebo ja som uz videla cesto z pekarnicky po vymieseni a bolo tuhe. Nie take ako popisuje lasocka. Totiz ja to spravne cesto nemam od koho odsledovat, tu konzistenciu. Ale dakujem vam velmi pekne :))
vanilka28
@barbinkab ja mám osvedčený spôsob pečenia.... cesto dávam do nezohriatej rúry a zapínam ju na 220 oC. Pečiem v rímskom hrnci(kameninovom).... kým sa mi rúra zahreje na tých 220 oC, cesto ešte raz nakysne. Potom znížim teplotu na 170 oC a pečiem min.45 minút.... za ten čas sa na chlieb ani nepozriem.. po uplynutí 45 minút, odokryjem a keď je svetlé, dopekám 5-10minút odokryté... ja mám ale trošku vyššiu gramáž, robievam chlieb z 600-700 g múky + dávam kvások, ktorý si pripravujem predchádzajúci večer(z cca 100-150g múky)
lasocka
@barbinkab nezufaj ani ja som to nemala od koho odkukať:) každý len hovoril že to vidíš ked je akurat a preto som nepiekla kysnute cesto...ja som začala so žemličkami a bagetami z redšieho cesta a boli nadychane..
lusinkab
@barbinkab neboj ono sa ti to raz podari :-) ja mam pekarnicku len na hnetie,chlieb a pecivo nekupujem z obchodu uz vyse roka. Ak som leniva alebo mam nieco na robote tak vsetko nahadzem do pekarnicky a ona si pekne urobim svoju robotu ale ak treba miesim aj rucne. Zo zaciatku som mala ten tiez isty problem ako ty a zistila som,ze problem bol v muke,pozuivam vsetky mozne druhy muk ale biela chlebova muka sa mi osvedcila najviac a tak isto susene drozdie,netreba robit ziaden kvasok s nim len nasipat ku muke a vyhniest. Ja zvyknem hniest od tych 5 az do 20 minut rucne zalezi podla toho ake cesto robim a vsetko musi byt dobre prepracovane. Ja zvyknem cesto vypracovat na take tushsie ako napriklad v tychto receptoch a osvedcilo sa mi miesanie muk. Do misky si dam stale trosku olivoveho oleja a v tom to vypracovane cesto zo vsetkych stran poobraciam,zakryjem a necham kysnut.Po vykysnuti buchnem do stredu cesta s pastou aby sa uvolnil vzduch a vypracujem do pozadovaneho tvaru. Takto na plechu necham este minimalne pol hodinku podkysnut a az potom do rury. Peciem na plechu na ktorom mam paipier na pecenie. Pridavam ti sem linky na 3 chlebiky ten prvy je take moje univerzalne cesto na chleba,zvysne su skor o tom aka by mala byt konzistencia cesta.  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-pre-inspiraciu-fo...
 varecha.pravda.sk/recepty/pane-siciliano-sicilsky-chlieb-...

 varecha.pravda.sk/recepty/chlieb-s-ciernymi-olivami-a-roz...

Pri chlebe je dolezite aby si pouzila muku co ma vyssi obsah glutenu tym padom si cesto udrzi pruznost,tvar a neroztecie sa ako vidis v tychto receptoch vsade je silna chlebova muka biela s vysokym obsahom glutenu ak pouzijes cisto len hladku z mojich skusenosti sa cesto stale roztieklo a nemalo ziaden tvar skor ako taka tucna pizza na plechu. Ale ak budes skusat sama prides na to ktora muka ti najviac vyhovuje,aky sposob hnetenia a pripravy. Chce to len cas a vela trpezlivosti.
maminka54
Ja používam múky z mlyna Pohronský Ruskov alebo mlyn Kollárovo, na miesenie mám robot, mám aj pekárničku ale tú používam už len na varenie džemu alebo mliečnej ryže a praženie oškvarkov. Chlieb pečiem už dlhšiu dobu tento  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...


inak na kysnuté cesto na koláče mám recepty kde dodržiavam pomer surovín aj pečenia ale to chce všetko prax a skúsenosti...zo začiatku nejedno cesto letelo do koša takže treba vydržať!!! a ono sa to raz podarí
barbinkab
@lusinkab dakujem krasne. K tej muke. Pouzivam t650 a mam nakupenu aj psenicnu chlebovu, raznu atd. Uz som toooolko citala o chlebe mukach a vsetkom moznom co sa toho tyka. Len to cesto stale nie je dobre :(
A aj ostatnym dakujem velmi pekne. Skusam skusam. Vcerajsi chlebik dopadol zatial najlepsie zo vsetkych :) len teraz sa mi zda ze je az moc krehy. Uplne sa rozpadava. Dnes alebo zajtra sa chystam na kvaskovy chlieb. Este sa chcem opytat, aky je rozdiel medzi cestom na chlieb a cestom na kysnute kolace? Okrem muky? Postup aj konzistencia vzdy rovnaka? Lebo mne napriklad to univerzalne kysnute cesto moc nesadlo-robila som take tie moravske kolace a chutili tak "univerzalne" :) mam pocit ze na kazdy kysnuty kolacik musi byt iny recept...ale mozno som zase urobila niekde pri mieseni chybu :) neviem...
anina6
kysnuté koláče robievam z polohrubej výberovej múky a na kilo múky dávam kocku droždia a miesim s mliekom. Do cesta sa pridáva cukor a olej alebo masť. Cesto miesim ručne asi 15 minút, ale to záleží od toho koľko múky použijem, ked miesim napr. beliše na Vianoce zo 4 kg múky, tak miesim aj polhodinku alebo aj viac. Ked cesto miesiš ručne, malo by ti vydávať taký "mľaskavý" zvuk, a miesim ho z jednej strany na druhú do takého akoby vrkoča, tak ma to učila moja maminka. Ked sa začne cesto odlepovať od ruky a máš ju pomaly čistú, vtedy je cesto vymiesené. Ked pečiem chlieb používam hladkú múku T65O, celozrnnú hladkú múku špeciál, ražnú múku - kombinujem,
kvások robím z vody a droždia a cesto nie je také sladké ako na koláče.
Ono veľa robí aj múka, ale ked cesto dobre vymiesiš rýchlo ti vykysne.
Mne vykysne aj za 45 minút, či už na koláče alebo na chlebík. Len treba skúšať a pôjde to. Držím palce, nech sa darí pri pečení chlebíka aj koláčov barbinkab.
manya
aj ja používam na kysnutie cesta rýchlokysku, na prezentácii tohto výrobku ma presviedčali, že cesto stačí rozmiešať a nechať kysnúť, napriek tomu cesto dobre vymiesim ako ma učila moja mama, cesto sa nelepí ani na ruku ani na misu, kvalita múky je dôležitá, aj skúseným gazdinám sa občas nepodarí.
vanilka28
barbinkab... podľa mňa je rozdiel medzi cestom na kysnutý koláč a chlieb základný rozdiel ten, že do cesta na kysnuté koláče dávam mlieko a tuk(margarín, maslo, olej...) a do chlebového len vodu.... :) ... vlastne teraz vidím, že presne takto ti odpovedala aj anina6 :)
sovka62
@barbinkab , máš pravdu, na každé koláče musí byť iné kysnuté cesto. Raz hladká, raz polohrubá, raz hrubá múka, niekedy s maslom, masťou, či olejom, niekedy celé vajcia, niekedy len žĺtky a pod. Recept na univerzálne kysnuté cesto má tú výhodu, že keď ho pár razy použiješ, dostaneš do ruky a do oka tú správnu konzistenciu cesta, potom sa už budeš vedieť rozhodnúť, že napr. na moravské koláče bude lepšia polohrubá múka, že na posúchy treba pridať o čosi viac mlieka a pod. Myslím, že viac ako 150 komentárov hovorí za všetko. Ak používaš rýchlokysku tak, ako ju predvádzali mne, teda, že misku s cestom ponoríš do teplej vody, práve to môže byť príčina, že ti krásne vykysnuté cesto pri spracovaní spľasne. Mne sa neosvedčilo ani kysnutie v rúre pri 50 st.C. Najlepšie je, ako nechám v teplej miestnosti, najprv 15 minút, potom premiesim a nechám ešte 30 až 50 minút (ak budem koláče tvarovať stačí menej, kým ich dorobím ešte podkysnú) a hlavne sa starám o tom, aby v miestnosti nebol prievan, kto chodí hore-dole a otvára dvere, dostane handrou po ušoch.
Ak môžem poradiť k chlebu,ak ti vyšiel príliš hustý, skús nabudúce ten istý recept, len pridaj o niečo viac vody. Zapisuj si, čo si zmenila a skús znovu, kým nebude podľa tvojich predstáv, aj ja som chlieb zvládla až takým spôsobom.


barbinkab
@sovka62 dakujem ti za krasny komentarik :) rychlokysku pouzivam len tak klasicky ju zatvorim a necham na stole, na sedacke. Zatial som si nevsimla ze by nejako extra rychlejsie vykyslo :/ tak neviem...budem skusat stale :) k chlebiku, ten posledny sa mi podaril vnutri uz nebol tvrdy. Prave naopak, uuplne sa rozpadava, ani v ruke ho nemozem drzat lebo sa hned prepadne. Korka je tiez uplne makka. Sm to piekla v takej sklenenej miske. Akoby tam v tej miske sa ta korka nevedela upiect do tvrda. V tom rimskom hrnci sa mi upecie korka poriadne aj zospodu? Vdaka este raz
barbinkab
A moze sa stat ze cesto prekysne? V takom pripade splasne? Alebo zvtrdne? Lebo ja sa vzdy bojim ze prekysne. Nechavam ho tak hodinku priblizne, vlastne ani neviem ze preco sa toho bojim, neviem ci sa to moze stat :) len mam vzdy pocit ze "nemozem na to cesto zabudnut" :)
alica
Milá barbinkab,neboj sa pekárničky,je to dobrá vec,Kamarátka sa začala priateliť s kysnutým cestom práve cez pekárničku.Mne osobne veľmi pomohlo to,keď som miesila so svokrou kysnuté cesto,mohla som si ho skúsiť na hmat.Skús poprosiť niekoho,kto dobre pečie a buď pri tom.Veľa šťastia:)