Ahojte varecháči. Som tu nova :) skusam piect chlebik. Po niekolkých
nie velmi vydarených pokusoch stále neviem kde robím chybu.
Všeobecne sa s kysnutým cestom velmi nekamarátim. Kupila som si
rýchlokysku. Cesto nikdy nie je take nadýchané, bublinkové. Vždy je
také tuhé. Kde robim chybu? Ospravelnujem sa ak tu taká téma už je ale
ked som dala vyhladat kysnuté cesto, nič mi nenašlo. Ďakujem za rady :)
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto-na-ba...
varecha.pravda.sk/recepty/dobre-kysnute-cesto/29221-recep...
varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-od-ikusky/35052-recept....
varecha.pravda.sk/recepty/pane-siciliano-sicilsky-chlieb-...
varecha.pravda.sk/recepty/chlieb-s-ciernymi-olivami-a-roz...
Pri chlebe je dolezite aby si pouzila muku co ma vyssi obsah glutenu tym padom si cesto udrzi pruznost,tvar a neroztecie sa ako vidis v tychto receptoch vsade je silna chlebova muka biela s vysokym obsahom glutenu ak pouzijes cisto len hladku z mojich skusenosti sa cesto stale roztieklo a nemalo ziaden tvar skor ako taka tucna pizza na plechu. Ale ak budes skusat sama prides na to ktora muka ti najviac vyhovuje,aky sposob hnetenia a pripravy. Chce to len cas a vela trpezlivosti.
www.cuketka.cz/?p=788...
inak na kysnuté cesto na koláče mám recepty kde dodržiavam pomer surovín aj pečenia ale to chce všetko prax a skúsenosti...zo začiatku nejedno cesto letelo do koša takže treba vydržať!!! a ono sa to raz podarí
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
A aj ostatnym dakujem velmi pekne. Skusam skusam. Vcerajsi chlebik dopadol zatial najlepsie zo vsetkych :) len teraz sa mi zda ze je az moc krehy. Uplne sa rozpadava. Dnes alebo zajtra sa chystam na kvaskovy chlieb. Este sa chcem opytat, aky je rozdiel medzi cestom na chlieb a cestom na kysnute kolace? Okrem muky? Postup aj konzistencia vzdy rovnaka? Lebo mne napriklad to univerzalne kysnute cesto moc nesadlo-robila som take tie moravske kolace a chutili tak "univerzalne" :) mam pocit ze na kazdy kysnuty kolacik musi byt iny recept...ale mozno som zase urobila niekde pri mieseni chybu :) neviem...
kvások robím z vody a droždia a cesto nie je také sladké ako na koláče.
Ono veľa robí aj múka, ale ked cesto dobre vymiesiš rýchlo ti vykysne.
Mne vykysne aj za 45 minút, či už na koláče alebo na chlebík. Len treba skúšať a pôjde to. Držím palce, nech sa darí pri pečení chlebíka aj koláčov barbinkab.
Ak môžem poradiť k chlebu,ak ti vyšiel príliš hustý, skús nabudúce ten istý recept, len pridaj o niečo viac vody. Zapisuj si, čo si zmenila a skús znovu, kým nebude podľa tvojich predstáv, aj ja som chlieb zvládla až takým spôsobom.