Kysnuté cesto na čokoľvek

dvorka - fotkadvorka, 2. augusta 2012
Kysnuté cesto na čokoľvek
Foto: dvorka

Moja mamka nerobievala kysnuté cesto kým mala všetky deti doma. Musela odísť do Afriky, aby sa dozvedela jednoduchý recept ktorý už obe vieme naspamäť. Zobraziť celý popisMoja mamka nerobievala kysnuté cesto kým mala všetky deti doma. Musela odísť do Afriky, aby sa dozvedela jednoduchý recept ktorý už obe vieme naspamäť. Dá sa z neho robiť čokoľvek. Banketové rožky, buchty, koláče, knedľa, dukátové buchtičky, vianočka, mazanec. Podľa toho čo idem robiť pridám vajce, olej, hrozienka a iné. Len pomer tekutiny a múky musí byť vždy rovnaký.

50 minút
príprava
18 22 minút
na 210 °C

Suroviny

600 ml
1 kocka
4 lyžice
130 g
1000 g
2 - 4 lyžičky




Postup

  1. 1

    Ak idem robiť rožky dám suroviny presne v poradí ako som uviedla do pekárničky, zapnem, potom pomôžem premiešať aby sa lopatky nekrútili nadarmo a nechám bežať program až kým nedomieša. Pekárničku vypnem, cesto poprášim múkou a po 20 - tich minútach ho vyberiem. Ak chcem mať celozrnné cesto, dám 1/3 múky celozrnnej (špaldovú alebo ražnú) a 2/3 chlebovej. Keď idem robiť buchty alebo koláče, do odmerky vyklepnem jedno vajíčko a dolejem do 600 ml mlieka. Habarkou vajíčko s mliekom rozmiešam. Ak idem robiť vianočku alebo mazanec, pridám 100 ml oleja a mlieka dám 500 ml. Jednoduchá rovnica. Ak na jednej strane pridám, na druhej odoberiem. Ak cesto miesim rukou, nechám v múke jamku na mlieko s cukrom a droždím, soľ nasypem na múku aby nepadla do kvásku. Po desiatich minútach začnem miesiť cesto, až sa mi pekne odlepuje od dosky a ruky. Pravdaže na pomúčenej doske alebo v mise. Nechám 20 minút kysnúť.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelím napríklad na 3 časti. Z jednej urobím slivkový koláč. Cesto rozvaľkám na veľkosť plechu, potriem vajíčkom, poprášim práškovým cukrom a vyložím slivkami, ja dávam reznou stranou dole aby sa koláč napil.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 2
  3. 3

    Z druhej urobím černicový koláč. Tak isto na vyvaľkané pocukrované cesto rozložím černice. Keby dozrelo viac, dala by som. Ale, určite nabudúce.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 3
  4. 4

    A z tretej narobím slané rožky so syrom. Cesto vyvaľkám do kruhu veľkého, potriem roztopeným maslom alebo olejom, posolím a nakrájam na 16 častí. Alebo spravím 2 kruhy a tie nakrájam na 8 častí. Uložím na ne plátky syra. Môže byť aj kúsok Nivy namiesto plátkov do vrchnej širšej časti, no vtedy treba horné širšie kraje zahnúť do vnútra cez Nivu, aby syr nevytiekol pri pečení. Aj trojuholníkový syr som dávala, alebo šunku a syr a fajn je aj s párkom. To robím len 8 kúskov trojuholníčkov, aby boli rožky dlhšie. Cesto potriem horčicou, položím hore kúsok párku a zatočím ho do cesta do tvaru rožku.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 4
  5. 5

    Posýpku robím od oka, niekoľko lyžíc práškového cukru, detskú krupicu a plátky masla - Palmarin alebo Hera, alebo obyčajné maslo. Čo je v kuchyni. Tých plátkov musí byť toľko, aby sa posýpka pekne mrvila medzi prstami. Ja ju zvyknem ešte rozmrviť medzi rukami. Ak sa cesto lepí, pridám krupicu. Ochutnám či je dosť sladká a ak nie, prisladím. Základ je cukor, maslo a krupica. Vtedy je posýpka taká, ako robievala moja babička.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 5
  6. 6

    Posýpku nasypem a rozprestriem na oba koláče a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem pri 210°C 22 minút na teplom vzduchu oba plechy. Ako to je pri pečení bez teplého vzduchu neviem.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 6
  7. 7

    Rožky zrolujem od širšej strany po užšiu a poukladám na plech.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 7
  8. 8

    Potriem vajíčkom, posolím a posypem semienkami. Ja som dala sezam, mak a slnečnicu. Šupnem do rúry a upečiem pri 210°C 20 minút pri teplom vzduchu. Teraz už len jeden plech.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 8
  9. 9

    Upečené ovocné koláče. Slivkový je fajný, ale černicový mi chutí viac.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 9
  10. 10

    A tu sú aj rožky. Narastené, chrumkavé, voňavé a syrové. A kým som dopísala tento recept, vyparila sa polovica rožkov :(

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 10
  11. 11

    A tu sú ešte jedny "žemle" plnené šunkou.

    Kysnuté cesto na čokoľvek - obrázok 11

Diskusia k receptu

laurisia
Robím tiež takéto univerzálne kysnuté cesto - pomer surovín mám rovnaký. Je fajn, že si to sem dala, myslím, že recept využijú mnohí :-)
kucharka100
Krásne koláče....mám tiež svoj univerzálny recept na koláčiky...mňa oslovili tie rožteky. Z tých by som si zamaškrtila aj hneď.
tatranka
Prehliadka chutných a rôznych možnosti kysnutých koláčikov.
marijanka712
krása velmi dobrý receptík mám rada takéto univerzály vyskúšam a ked sa osvädčím budem sa riadiť podla neho - páčia sa mi tvoje naprečené koláčiky aj rohlíčky,
jerica
mám síce svoje na kysnuté,ale vyskúšaniu sa nebránim, určite sa zíde recept mať uložený v kk :-)
brmbolka
veľmi pekné koláčiky, super receptík. mňa veľmi zaujala tá krásna posýpka. prosím ťa v akom pomere dávaš cukor, maslo, krupicu? vždy sa snažím urobiť posýpku ako robievala moja milovaná babenka ale nikdy sa mi nepodarí taká riadna, chrumkavá a tvrdá ako mala vždy na koláčikoch moja babenka. alebo ak niektorá zlatá varecháčka vie poradiť, prosím a zároveň veľmi pekne ďakujem :)
stacy77777
aj ja si ukladám recept, tiež mám svoje cesto, na ktoré sme zvyknutí, ale kľudne vyskúšam,páči sa mi
viera1
@brmbolka pridaj do posýpky lyžičku medu alebo použi trstinový cukor miesto bieleho.
helaxa
zajtra to urobím presne tak isto, verím, že sa mi to podarí, lebo včerajší kysnutý ovocný mi nevišiel dobre, bol to suchý ovocný piza koláč, neviem prečo, nie som šikulka
mia2404
tak receptik ukladám do KK , mam vela rceptov na kysnute , ale vyskusam aj tvoje kysnute cesto :-)
astheart
Moje maminka kynuté těsto (a taky třené) míchala od oka. Nikdy jsem ji neviděla nic vážit, jen přisypávala. Podle druhu těsta přidávala taky tuk a vajíčka nebo jen žloutky (říkala totiž, že při použití celého vejce je těsto tužší). To byly zkušenosti! Žádný recept jsem si od ní nemohla zapsat, protože to znělo "Nasypeš tam mouku, nalijěš olej, atd..." - "Kolik????" - "Nevím, prostě tolik, kolik je třeba...." Maminka už nežije a já si pamatuji jen takové detaily jako "do koblih se dávají jen žloutky a těsto musí být mastnější a sladší a aby nepilo při smažení tuk, musíš přidat trochu umu...."
Tohle univerzální těsto vypadá dobře! Snad se to na něm naučím, tak jak to uměla maminka......

viera1
@dvorka som prekvapená,že používaš T650 múku (chlebová hladká polosvetlá) aj na koláče ,buchty a knedle,pretože na toto je určená OO extra špeciál.(To len malá pripomienka pre neskúsených)
marikafil
@viera1 - na kysnuté cesto sa celkom dobre hodí aj chlebová T 650, dokonca vykysne aj keď časť múky nahradím celozrnnou špaldovou. Ja super bielu múku 00 špeciál používam len vtedy, keď to z inej nejde - ale kysnuté nie je problém. Čím je múka belšia, tým viac dobrých vecí z nej vymleli...
mracik9
každá máme to svoje,ale za pokus to stojí,určite skúsim,vďaka
1x ivy3
kata50
Ukázala si veľa pekných možností - si šikovná. Aj aj do kysnutého radšej iba žĺtka :-))
medovnicek
si šikulka, nehovorím, že nemám to svoje obľúbené kysnuté cesto, ale pri pečení mám rada zmenu, preto určite vyskúšam aj tento tvoj recept
orchidea
Veľmi pekná ukážka čo všetko sa dá vytvoriť z jedného cesta...kysnuté cesto je veľmi vďačné...
dvorka
Ďakujem za pochvaly. Pre mňa je univerzálne práve toto cesto a robím z neho ozaj všeličo. Pre @viera1 kysnuté cesto z chlebovej a trené alebo piškótové z 00. Už roky tak pečiem a nezdá sa mi, že by som jedla chlieb. Pre @nagypeter tú gramáž mám preto, že mamka dávala 130 g masla, ja do kysnutého cesta dávam olej, cesto je ľahšie a nie je tak skoro suché. Na objem je to 150 ml.
yogy1972
Jedna otazocka .pises v zakladnom popise 600ml mlieka +130g oleja ,ale potom uvadzas ze do odmerky 130g oleja zbytok do 600ml doliat mlieka. Je to takto alebo olej zvlast mlieko zvlast ?
dvorka
@yogy1972 pre upresnenie, oleja je 130 g v jednej nádobke a zvlášť v druhej s odmerkou 600 ml mlieka. Ak sa dáva do mlieka žĺtko alebo celé vajíčko, dá sa menej mlieka a doleje sa do 600 ml (v odmerke). Toto cesto robím roky rokúce a vždy sa podarilo. Prajem úspešné pečenie. :)
bea78
super!!! koláčiky aj rožteky sú nádherné, určite vyskúšam!!
jozka2
nikdy som nepocula,ze sa da pouzit chlebova muka na kolace,ale vyskusam je urcite hodnotnejsia ako biela,pousmiala som sa,lebo daaavno po vojne nasi chodili do mlyna,mali sme svoju muku a keby som mame povedala aby urobila kolace z chlebovej muky asi by sa rozplakala,stale hovorila jaj na kolace len stej krasnej bielej muky,inac chlebik robila z chlebovej uzastny.
kukurica
super recept! odskúšané, odteraz budem robiť iba podľa tohto receptu:-)

eevapa
ja robím toto isté cesto už roky ,len s miernou upravou,múka špecial cukor 5 polievkových lyžíc,žltka 2 a oleja 2 dcl..Mlieka tak isto alebo o pol deci viacej podla druhu kolača,,,čím redšie ,tým je koláč mäkkší
jozka2
dvorka neviem ci najdes tuto moju otazku,ale nerozumiem,ak robis zakladne cesto davas 130g oleja a ked robis vianocku pridas 100 ml oleja a 500 ml mlieka cize na vianocku je to 130g/asi 150-160 ml/+100 ml este spolu 250 ml oleja nie je to vela?Raa by som to vedela,ze je to tak alebo nie.
dvorka
@jozka2 Pochopila si správne. Vianočka je tukovejšia ako bežné kysnuté cesto. Preto dávam o deci oleja viac. Ale na 1 kg múky to nie je tak veľa.
beatka13
NEVIEM PRECO,ALE VOBEC NEROZUMIEM RECEPTU....KED CHCEM ROBIT PECENE BUCHTY ALEBO ZAVIN ,TAK AKO???NEMAM PEKARNICKU...ASI MNE TREBA VYSVETLIT PO LOPATE....MAM DLHE VEDENIE..DAKUJEM
motyl0905
ahoj, prosim ta a tie zemličky ti ako take pekne vznikli? daj typ prosim ta a okrem tej šunky tam čo este ide do vnutra? dakujem
evina21
Teraz som objavila tento vyborny recept. Dotaraz som mala rešpekt pred kysnutym cestom. S pekarnickou a s tymto receptom - už nemam žiaden problem. Dakujem a dakujem aj za komenty ohladom toho, ktoru muku načo použiť. Doteraz som to nevedela a to už nie som najmladšia. Už viem robiť aj ja kysnute - už možu prist aj vnučata.
evina21
Ešte niečo som zabudla - vyskušali sme aj Pizu z neho urobiť, ale bez cukru a namiesto mlieka vodu a tiez vyborne . Vydrzi v chladnicke aj niekolko dni .
melon
Tento recept je uplne super....urobil som smotanovy osuch, sladky na vrchu z marhulami a posypkou, oskvarkove slimaciky, pizzu,....no proste úžasné :-) :-) :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia