Varenie

Kvalitné zemiaky

sovka62 - fotkasovka62, 3. januára 2010

Ejanka sa pýtala, kde sa dajú kúpiť kvalitné zemiaky, ktoré by sa dali piecť v šupke. Nuž, nepošlem ju do žiadneho konkrétneho obchodu, ale pár dobrých rád sem môžem napísať.
Najlepšie je zemiaky nakupovať priamo od výrobcu, roľníka alebo družstva. Viem, že takí sa ťažko hľadajú, ale na trhoviskách si ich môžte vytypovať už keď sa začinajú predávať skoré zemiaky. Vtedy najskôr zistíte, či sú zemiaky z vlastnej produkcie. Samozrejme môžu pomôcť i kolegovia a známi s príbuznými na dedine. V malovýrobe sa zemiakmi spravidla zaobchádza šetrnejšie, čo ovplyvňuje ich kvalitu i pri skladovaní.
Ak ste odkázaní na nákup v marketoch N I K D Y nekupujte prané zemiaky. Perú sa preto, aby sa odstránili klíčky, nahnité a hnilé hľuzy. Problémy spôsobuje hlavne odstránenie klíčkov. Odstránenie tesne pred použitím zemiak nepoškodí. Po dvoch- troch dňoch od odstránenia sa však v zemiakovej hľuze začnú tvoriť sivé, neskôr, čierne škrny a na povrchu sa vlhkom aktivizujú škrvny plesne zemiakovej, ktorá bola pri skladovaní zaschnutá. Keď si uvedomíme, že po opraní zemiaky stoja 2-3 dni v paletách, aby preschli, potom idú do baliarne, kde sa zdržia tiež 1-2 dni, je všetko jasné.
Takže radšej hľadajte zemiaky neprané, nech vás neodradí, že môžu byť zablatené, spravidla sú kvalitnejšie.
Pozornosť venujte aj varnému typu zemiakov (dnes už konečne v marketoch túto informáciu uvádzajú). Varný typ A sa hodí na šaláty, varný typ B na prílohy, varný typ C na kaše a lokše a varný typ D by ste v obchode nemali nájsť - je určený na priemyselné spracovanie.

@zareaguj


Diskusia k téme

jegor
Najlepšie je zemiaky dopestovať vo vlastnej záhrade ale holt každý nemá takú možnosť a mnohým ľudom práca na záhrade nevonia.
sovka62
Milý Jegor, tým by som bola mala začať, ale nechcela som dráždiť ľudí, ktorí záhradu pri dome premenili kompletne na park. Nič proti tomu, aj mne sa to páči, len mi nepripadá logické, že človek ktorý má pozemok pri dome, chodí petržlenovú vňať kupovať do supermarketu. Myslím, že v každej záhrade by mala byť aj úžitková časť, už len pre tú radosť z vlastnoručne vypestovanej produkcie. A tiež si myslím, že by sme sa nemali potácať z extrému do extrému, buď úžitková záhrada až po kuchynské dvere, alebo len okrasná. Som presvedčená, že sa to dá skombinovať, no ale čo už, som zrejme stará škola.
nyja
Problém je v tom, že niekedy majú v marketoch len jeden druh zemiakov a potom sa môžem len spytovať "kúpiť či nekúpiť?" A pri zablatených tiež kupujem mačku vo vreci, môžem dumať, čo sa pod tou špinou skrýva? Problém tu na SVK je v tom, že tu sú nie podnikatelia, ale skôr podnikavci. Tí chcú predať všetko. Alebo skôr by som mala povedať že chcú predať čokoľvek. Bez ohľadu na to, aké to je, či to môže zákazníka poškodiť. Podnikavcovi je to fuk. Hlavne, že zinkasuje. Nejaký taký pojem, že podnikateľská či obchodnícka česť im nehovorí nič. Ja už som si začala myslieť, že normálne pekné zemiaky ani neexistujú :(
jody
Existujú! Nanešťastie len u našich susedov na horniakoch. To sú skutočné zemiaky, s chuťou, konzistenciou aj farbou, akú majú mať! Žiaľ tu v bratislave... dokonca som rezignovala aj na moje obľúbené zemiakové placky a robím ich len, keď som na horniakoch... tieto tu chutia ako práškové...
sovka62
Ja mám zatiaľ s nákupom u pestovateľov celkom dobré skúsenosti. Nie vždy sú zemiaky ideálne, ale určite sú lepšie ako v marketoch. Treba však podotknúť, že nakupujem len u tých "svojich", ktorých som si časom vytypovala a s ktorými sa dá dohodnúť, že si zemiaky beriem po 25 kg a oni mi dodajú ďaľšie, keď ich miniem, čiže ich aj preskladujú.
zemo
Sovka má pravdu ako vždy, keď hovorí o zablatených zemiakoch. Tie sme kúpili na zimu od podomového dodávkara, a stále sú v richtigu. Čo na tom, ako sa nadriem pri ich čistení. Len to je ten problém: nie každý má takéto možnosti.
58vlasta
Ťažko sa mi chodí na trh, tak nakupujem len v marketoch, stačí vždy 5 kg balenie. Keď príde môj syn zo zahraničia domov na dovolenku, vždy vraví, aké máme dobré zemiaky, že u nich v obchodoch /England/ sú také bez chuti, bez farby, akoby múkové. Robili si majonézový šalát, tak mali namiesto šalátu zemiakovú kašu. Zažila som to, keď som tam bola 2 mesiace. Nevie si našu slovenskú stravu vynachváliť. Tak treba len dobre trafiť na tú správnu odrodu, je to ako mačka vo vreci. Ale našla som aj neprané so sivými a kadejakými škvrnami alebo plesňami.
darinka55
Ďakujem sovke za hodnotenie zemiakov ,ja mám aj záhradku ale mám tam z každého rožku trošku .Hovorím tomu aby sme poznali skutočnú chuť zeleniny a ovocia .A včinžiku by sme ich ani nemali kde uskladniť ,tak keď pojeme svoje kupujeme v obchode teraz už viem,ktoré nebudem kupovať, vďaka.
oblizprst
Aj v Anglicku sa dajú nájsť v obchode zemiaky na šalát, obyčajne sú to ružiaky, ja som z nich tento rok urobila vynikajúci majonézový zemiakový šalát pre synkov a synovca v Birminghame. Pochvaľovali si slovenské Vianoce v Anglicku, boli aj rezne a filé a losos v alobale. A pravá pôstna hríbová kapustnica s hríbami. Skôr som bola rozčarovaná zo sterilovaného hrášku, ktorý bol prifarbovaný!!!! Jedovito zelenou a úplne zbytočnou farbou.
ejanka
Tak to by som si nebola pomyslela, že vyvolám takú diskusiu okolo zemiakov, keď som pri jednom recepte vyslovila otázku, kde zohnať kvalitné zemiaky. Srdečne ďakujem Sovke za jej obšírne hodnotenie - potešilo i poučilo. Budem sa musieť viac sústrediť na ich zaobstarávanie, popýtať sa aj priateľov a známych. Pamätám sa, že pred rokmi, keď sme uvarili k niečomu zamiačky, tak sme ich kopu pojedli len tak "holé" - také boli chutné. No teraz už naozaj ani tie placky nechutia tak ako kedysi.
darinka55
Zemiaky sú druhý chlieb každodenný,môžeme ich variť dusiť pražiť zapekať polievku variť,skrátka ani deň bez zemiaku.
sovka62
Je skvelé, že máte aj zeleninovú záhradku, človek si je istý, čo vkladá do úst. Aj pre mňa sú zemiaky druhým chlebom. Asi pred 35 rokmi bola neúroda a zemiakov jednoducho nebolo. To bol hotový horor, čo navariť, ryžu, halušky a knedle sme už nemohli ani vidieť. Pamätám, aké zhnusené prišli deti zo školy,keď mali na obed vyprážaný syr s ryžou.
nyja
chachachaaaá ... to už je aká gebuzina, že syr s ryžou? :-D Ale môže im konkurovať naša bývalá školská jedáleň, kde na obed podávali rybie filé s chlebom (šuchty šuchtavé neurobili dosť zemiakov a potom sa im nechcelo asi dovariť)... alebo raz urobili v snahe o dukátové buchtičky čosi, bolo to poliate sýto ružovým akože jahodovým pudingom. Bol to des! Školské jedálne by mohli byť celkovo strašne zaujímavé objekty súce pre výskum skrytou kamerou.
sovka62
Nuž, v školských jedálňach sa ťažko varí, keď nestačia suroviny. A prečo nestačia, človek zistí veľmi ľahko. Stačí, keď vidí odchádzať kuchárky z práce. Každá má aspoň 1OO kíl a do práce zásadne chodia na bicykli. Nie, že by sa ňom viezli. Skúži im ako opora a hlavne ako nosič na najmenej dve úplne prepchaté kabele, ktoré si každý deň vlečú z práce. Podľa ich objemu by človek predpokladal, že ich doma čaká dvadsaťčlenná vyhladovaná rodina. Potom nie je nič divné, že deti k obedu dostanú štvrť pomaranča, tretinu banánu, 30 gramovú porciu mäsa a podobne. U nás v Trnave (a možno aj inde, neviem), mal niekto geniálny nápad, že sa ušetrí, ak sa v jednej školskej kuchyni bude variť pre viac škôl. Takže okrem toho, že je obed nechutný, je ešte aj málo teplý a preprava vo várniciach mu tiež na chuti nepridá. Moje vnučky sa v škole ani nestravujú, štyri dni v týždni chodia na obedy k nám. Aspoň mám istotu, že sa najedli a viem, čoho sa najedli. Ešte síce pracujem a niekedy je to organizačne náročné, ale stojí mi to za to.
darinka55
Na ten rok ked nebolo zemiakov sa pamätám na vianoce sme mali nie zemiakový šalát ale bolo tam viacej mrkvy a cibule ako zemiakov a brat protestoval ,mami to neni zemiakový šalát ale čo mal naša matka robiť keď zemiakov nebolo,ani banány nám tak nechýbali ako zemiaky.
alena45
Aj ja som zhrozená zo zemiakov v supermarketoch ! Navyše ich držia pod tými veľkými neónmi a sú potom nazelenalé. Kupujem zväčša zemiaky vo veľkosklade vo Veľkej Mači (pri našej chalupe), predávajú zemiaky z vlastnej úrody a sú celkom dobré. Ale mám už asi len tak na dva obedy, tak to budem musieť tiež poriešiť. Mám záhradu, pestujem všetko, čo sa dopestovať na Slovensku dá, aj zemiaky, ale nie je ich dosť. Každý rok sadím okrem iných aj pár hniezd ružiakov a potom ideme pozrieť chalupu pred Vianocami a vždy si donesieme na vianočný šalát svoje vlastné. Pozdravíme susedov, cestou kúpime v Senci v Tescu kapre, a spokojne čakáme na Vianoce. To máme taký rituál. Vlastné zemiaky si to zaslúžia. Nikdy ich nestriekam, mandalinky oberám každý týždeň, a preto ak ich aj pečiem v šupe, nemusím sa báť ničoho.
sovka62
To je priam ekologické pestovanie, sympatické. Aj keď treba povedať, že súčasné postreky sú už veľmi ohľaduplné k prírode i ľudskému zdraviu. Napríklad Calypso sa na mandelinky používa v koncentrácii O,1ml na 10 litrov vody, takže určite nič škodlivé v zemiakoch nezanechá. Prajem veľa pestovateľských úspechov.
delikatesa
Škoda, že na Slovensku nie je taký výber zemiakov ako v ďalekom Nórsku. Tu je akási móda zemiakov "čím väčší, tým lepší",hrôza! O druhoch ani nehovorím :((
alena45
Je to pravda, pestovatelia sa sťažujú, že ľudia kupujú a jedia viac cestovín a ryže, lenže fakt, kto by to kupoval ? Kedysi vozili do Bratislavy zemiaky aviami, zastali na ulici a rozpredávali z korby. Lenže kúpte 25 kilové vrece do paneláku ! No napriek tomu kúpili sme, rozdelili sme sa so sestrou a boli sme spokojné. No už som ich niekoľko rokov nevidela.
sovka62
Najskôr ich nevidieť preto, že pestovateľské plochy zemiakov sa u nás stále znižujú. Na východnom Slovensku, kde sa vždy pestovali kvantá, vyčíňajú Rómovia. Tam sa rodia zemiaky najrýchlejšie. Ráno ich družstevnící zasadia a večer ich Rómovia pozbierajú. Takže kto by ich sadil? Aj keď prežijú až do zberu, vyroja sa hordy detí a beztrestne drancujú. Ešte sa chcem ospravedlniť za nesprávny údaj v tejto diskusii. Znovu som si ju prešla a zistila som, že som napísala nesprávny údaj. Calypso sa používa v koncentrácii 1 ml na 10 litrov vody, takto to malo byť napísané. Prepáčte.
braxi
Sovka, ja som žila 50 rokov v BA a pred 4 rokmi /ked som ovdovela/ som si kúpila domček na záhorí...urobila som si sama ozdobnú záhradu, ale samozrejme mám aj časť úžitkovej. Mám tam všetko čo potrebujem do polievky, uhorky, zemiaky atd, ale len na letnú sezonu. Na zimu si zemiaky kúpim zo Sološnice, alebo od suseda. Musím sa Ti pochváliť že mi je tu fantasticky...aj ked sama baba na dedine /ked je Blavačka/ má trošku problém. Cmuk
sovka62
Naozaj je rozumné nechať si aspoň kúsok úžitkovej záhrady. Človek aspoň vie, čo je. Verím, že presťahovanie nebolo celkom jednoduché. I ja som zažila podobný šok, keď som sa vydala a o pár mesiacov sme sa z manželom presťahovali z Bratislavy na dedinu. Vlastne ani nie na dedinu, ale na majer medzi dvoma dedinami. Varenie na pevnom palive, na kúrenie naftové kachle (ešte cítim ten smrad), obchod dva kilometre a aj ten zle zásobený, chlieb a mlieko len na objednávku a k tom päťmesačné dvojčatá. Po dvoch mesiacoch manžela povolali na vojnu, našťastie ako absolvent mal slúžiť len rok, ale vzhľadom na dve malé deti mu to skrátili na päť mesiacov. Prežili sme tam sedem a pol roka, narodila sa nám tam tretia dcéra a ľahké to teda nebola. Na druhej strane som sa tam zoznámila so staršou paňou, ktorá si ma obľúbila a učila ma piecť rôzne zložité zákusky, aké moja mama nepekávala. Vždy mi poslúžila dobrou radou, bola mojím slniečkom. Doteraz na ňu rada spomínam.
nemea1
Ja pouzivam takzvane ružiaky a s tymi problem nemavam. Pri bielych sa od pohladu nevyznam v druhy, takze to riesim farbou :-)
sovka62
Súhlasím, že ružové zemiaky bývajú kvalitné. Kedysi mi na nich vadilo, že ružová bola i farba i dužiny a po uvarení zostávali namodralé. Dnes už šľachtitelia dosiahli, že ružová je len šupka, dužina býva v rôznych odtieňoch žltej. Trochu vadí, že ružové zemiaky sú len varné typy A a B (aspoň ja iné nepoznám) a tie sa nehodia na prípravu lokší a kaše.
andromeda
Bývam v rodinnom dome a máme veľmi veľkú záhradu, takže si dopestujeme všetko vlastné. Aby som neklamala dopestuje manžel, ja som len konzument. Idem sa pozrieť do záhrady keď sú už jahody, alebo pokecať zo susedou. Zemiaky sme sadili rohlíčky aj ružové. Mne sa tak isto ružiaky moc nepáčili, takže teras sadíme len žlté. Tie chutia výborne.
sovka62
No výborne, držím palce, nech sa vám darí. Už je pomaly čas, začať rozmýšľať, aké odrody budete sadiť v tomto roku. Sadbové zemiaky sa v obchodoch objavia asi do dvoch týždňov a kto ich chce predkličovať, aby úrodu začal zberať najneskôr v polovici júna, už by sa mal o ne začať zaujímať. Termín zberu, samozrejme, závisí od odrody, ale na trhu sú i odrody s vegetačnou dobou 60 dní, takže tie sa spravidla pozberajú, kým vôbec stihnú vyliezť pásavky zemiakové.
tinca
Je to hrozné so zemiakmi,ja som kúpila na vianoce na šalát ružové, ale polovicu som zahodila. Už nemajú ani tú chuť, dokonca mi pripadajú niekedy ako na skrm. Tá pani z horniak má pravdu ani tie placky mi z nich nechutia, Ale to je dôsledok, že sme v únii,všetko dovážame a u nás sa už nič nepestuje. Na najlepších roliach máme automobilky,tak sa nesťažujme. Hold, nie každý má možnosť si ich dopestovať, v činžiaku na balkóne to asi nepôjde. Ale fakt dala by som za porciu dobrých zemiakov aké si pamätám z detstva dala aj 3 eurá. Nuž čo máme lososa, ale prahneme po zemiakoch.
sovka62
Máš úplnú pravdu, tinca, a mne je z toho smutno. S kvalitnou pôdou sa naozaj hazarduje a zdá sa, že nikoho z kompetentných to netrápi. Ak sa dobre pamätám v roku 1989 sme mali 0,47 ha ornej pôdy na jedného obyvateľa. Vtedy to bol sledovaný údaj a hovorilo sa, že je to na úrovni potravinovej bezpečnosti a pod túto hranicu už nemôžeme klesnúť. Potravinová bezpečnosť znamenala približne toľko, aby v prípade nejakého nepriaznivého vývoja bolo možné zabezpečiť potraviny pre obyvateľov z vlastných zdrojov republiky. Myslím, že toto už dnes nikoho netrápi, tvárime sa, že čo nedopestujeme, to si dovezieme a údaj o výmere pôdy sa už asi ani nesleduje, aj tak by bol katastrofálny. Asi si nikto neuvedomuje, že v prípade potravinovej krízy nedovezieme nič (bližšia košeľa ako kabát) a aj keby sa našli zdroje, potraviny budú nezaplatiteľné. Hrozné je, že máme prakticky zlikvidovanú výrobu mäsa a mlieka a tá sa nedá obnoviť za dva- tri roky, ako rastlinná výroba. Ďalším problémom je, že z dovozu dostaneme len menej kvalitné potraviny. Má to logiku, keď si uvedomíme aké sú príjmy na Slovensku, čo vytvára tlak na nízke ceny a za málo peňazí je málo muziky. Samozásobenie z vlastnej produkcie by bolo čiastočným riešením, ale značná časť ľudí pôdu nemá, a tí čo ju majú, radšej strávia tri hodiny kosením trávy a čistením bazéna, ako pestovaním zeleniny a ovocia. Nuž, je to dnes trend, okopávať je pod úroveň, cool je stráviť deň v klimatizovanom nákupnom centre.
tinca
Ahoj Sovka,máš úplnú pravdu,ale to nie je len s poľnohospod.,ale aj so zdravot.,školstvom,socál.službami atď. ja som za to naprávajme čo bolo zlé, ale mariť dobré, to je hrôza...a to máš pravdu predajme šmejd a my si nechajme kvalitu. Vieš robím v nadnárod. potravinár. spoloč. Potravinový kódex mi je známy,ale ver mi som šťastná,že mám 2 r. do dôchodku. lebo je mi zo všetkého zle..no coment?!?!
sovka62
To už tak chodí, keď lietame od mantinelu k mantinelu, raz taký, raz onaký vzor a vždy nekriticky prebrať to, čo je práve v trende. To by bolo na dlhú debatu, len nechápem, že to nevidia ľudia, ktorí to môžu ovplyvniť. Asi sú už dlho odtrhnutí od normálneho života, aký žijeme my.
evas13
Vo všetkom s vami súlasím. Celá spoločnoť išla na späť do 19 storočia, len s modernými prvkami. Dnes ma práve nahnevali tie zemiaky. Keď som ich dávala do polievok boli v pohode a dnes som ich varila v šupke celé sa mi rosypali. Najprv nie uvariť a potom ostali mazlavé. Žiadna chuť, vôňa a konzistencia. Takéto zemiaky sme dávali do pomyji pre krásne ružové prasiatka, však Zemo? A v obchode si za to vypýtajú nekresťansé peniaze. Bude tu už raz spravodlivosť a poriadok? Hrôza! Celý život som robila v obchode, nehovorím, že v tedy bolo všetko OK, ale zelenina bola chutnejšia ako dnes.
sovka62

Milá Evas, poriadok tu bude až potom, čo im tie šmejdy v obchode nekúpime. Viem, je to ťažké, keď toľko ľudí býva v panelákoch, ale je mi ľúto, že ani tí čo pôdu majú ju nevyužívajú na pestovanie úžitkových plodín. Viem, že v úžitkovej záhrade je veľa roboty, ale ani udržovať trávnik a bazén nie je ľahké ani lacné. Ja nechápem, že ľudia z dedín okolo Trnavy trávia víkendy napr. v Tescu alebo v Maxe. To je pre nich výlet, idú tam aj s malými deťmi, ktoré by mali byť na čerstvom vzduchu a strávia s nimi v tých klimatizovaných priestoroch i niekoľko hodín a to i teraz, v chrípkovej sezóne. Je mi ľúto za záhradkárskym hnutím. Možno sa to nezdá, ale v takej 4-árovej záhradke sa dopestovalo ovocia a zeleniny toľko, že 4- člennej rodine stačila skoro na celý rok. Dnes na tých záhradkách robia už len starci a keď tí pomrú, asi aj tam budú bazény. Ale čo sa dá robiť, taký je trend. Niekedy rozmýšľam, prečo tí, čo zháňajú bio-potraviny, kde kvalita tiež nie je zaručená, nezháňajú radšej kúsok pozemku, aby vedeli, že to čo jedia je naozaj v poriadku.
sovka62
Ďakujem, mamulienka, ale takých nás je tu veľa. Len nechápem, že ak sa my zhodneme a problémy v tejto spoločnostu vidíme viac-menej rovnako, ako je možné, že to takto nevidia tí, ktorí môžu pomery zmeniť.