Rôzne

Klobása v kamenine

abdul - fotkaabdul, 2. januára 2019

Má niekto skúsenosti s ukladaním vymrznutých a vyúdených klobás do kameninového súdka pôvodne používaného na kapustu ?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
pozor aby Ti nesplesniveli, pohyb vzduchu žiaden ľahko sa môže stať, ja by som taký poklad zavesil niekde vo vzdušnom mieste s primeranou, skôr nižšou teplotou, trošku vyschnú, ale určite sa nepokazia
uzavretá nádoba akákoľvek sa mi veľmi nezahovára
afataga
Ja by som sa drzala rady od Rulika, predsa len s jeho nickom asi o jedoch vie svoje a okrem toho to znie aj dost logicky. Zaves do komory, do pivnice, alebo ma zavolaj na pomoc, na zapitie donesiem.
kimlo
S nakladaním klobás bez sterilizacie by som to neriskoval...
1x micca
abdul
@Afataga (2.1.2019 19:34)
:-)) Na zapitie mám toľko, že aj sprcha by bola, ale doniesť môžeš, nič sa nepokazí ... Cez pivnicu mi naťahali rúry z kúrenia.:-(((

Veď to, že nemám možnosti zavesiť na vhodné miesto. Teraz sú zavesené na balkóne v mierne otvorenej bedni od kapusty. Tam tých pár kúskov vydrží. Pri väčšej dávke, ak sa oteplí nemám šancu. Dávnejšie som sťahoval kolegu a v auguste vybral zo súdka údenú klobásu ako mesiac po zabíjačke. Keby ešte žil, opýtam sa, ale už asi nie. Ani dôchodcovia nič neradia. Vraj oni to hneď zjedli.
Určite pootvorené a prekladať papierom aby sa navzájom nedotýkali. Ale to len hádam. A mrazák mi vytiahne tú krásnu údenú vôňu. Ešte budem dumať. Zatiaľ dík za komentáre.
nephilim
@Abdul Nam i klobásy zavesené na suchom a chladnom mieste splesneli. Hlavný konzument šiel do neba. Stará mama ich ale ukladala do súdka. Vrstvy prelievala masťou. Vydržali. No mala ich v chladnej predsieni.
afataga
@Abdul (3.1.2019 06:01)

Neviem kolko mas tych klobas, ale ak vela, asi uz len ten mrazak, alebo zabalit do mastneho papiera a do chladnicky, bude ti pekne vonat :-), alebo do poharov a zavarit. Preliat v sudku mastou tiez neznie ako blbost, ale asi ho nemas kde dat. Ale aj tak sa mi javi najlepsia moznost ich zjest, ved sa nukam, ze pridem pomoct a ty furt nic.
abdul
@Afataga (3.1.2019 10:33)
Pri ďalšej várke budem na teba pamätať. Len sa obávam, aby si si nezamorila dymom tú prekrásnu kuchyňu ... .
abdul
Aroooo 9. decembra 2010 písal : "Takto sme zavárali údené klobásy aj mi po zabíjačke,do 7 dcl pohára sa zmestila cca 5 ks,vodu doliať do asi 2 cm/ako boli dole tie ryhy / a zavariť stačí 20 min. aby chytilo viečko. "
Asi to skúsim.
1x micca
dvorka
Mám múdru knižku od Balaštíka podľa ktorej sa riadim od roku 1979 kedy som ju kúpila. Tam som sa dočítala, že údené klobásy umyjeme, naplníme nimi zaváracie fľaše (klasické 7 decky zvislo, nízke poháre vodorovne). Zalejeme vodou 2 cm od dna a pohár uzatvoríme. Sterilizujeme 60 minút pri teplote 100°C. Takto sa sterilizujú čerstvo vyúdené klobásy. Kto ho vie, či také už dlhšie stojacie "prežijú". Ja by som prebytky dala do mrazáku. My takto skladujeme stále a po vybratí a rozmrazení majú svoju chuť aj vôňu.
bubaya
Mne poradil sused, čo si sám robí klobásy a zatiaľ sa mi tento spôsob najviac osvedčil v paneláku. Klobásy vysušiť - napríklad na balkóne v papierovej krabici, vyložené novinami, aby odsali prebytočnú vlhkosť. Keď sú suché podľa želania, zabaliť dobre natesno do alobalu a potom do pevného mraziarenského sáčku a do mrazničky. Ak by v mrazničke bola klobásová vôňa, zabaliť ešte dôkladnejšie - netesnia. Bez úhony vydržia do nových klobás. Ešte mám posledný pár od minulého februára a ten chránim vlastným telom.
komunista
Na primar.sme.sk sa píše:

Súhrnné informácie

Clostridium botulinum
Botulizmus je ťažká, život ohrozujúca otrava jedlom a nie nákazlivé ochorenie. Botulizmus je spôsobený požitím zle konzervovaných potravín, ktoré obsahujú botulotoxín. Tento botulotoxín je tvorený baktériou Clostridium botulinum. Ťažkosti pacientov spočívajú v zabránení prenosu signálu medzi nervami a svalmi a prejavujú sa ako ochrnutie postihnutých svalových skupín. Liečba zahŕňa odstránenie botulotoxínu z tela, podanie protijedu ako aj symptomatickú terapiu. Od zavedenia podávania protijedu sa úmrtnosť, ktorá bola predtým až 90 %, značne znížila. Najlepšia prevencia sa zakladá na nepožívaní žiadnych konzerv, ktoré sú vzduté. Rovnako to platí pre obsach pohárov, ktorých vrchnáky sú netesné. To platí najmä pre domáce zaváraniny. Botulotoxín možno zničiť varom.

Všeobecné informácie

Pod botulizmom rozumieme otravu jedlom, ktorá je spôsobovaná botulotoxínom. Pomenovanie botulizmus je odvodené od latinského slova botulus, ktoré znamená asi toľko ako klobása/saláma. Klobása bola kedysi obzvlášť často znečistená botulotoxínom. Pod toxínom rozumieme jed, ktorý je tvorený mikroorganizmami, ako napr. baktériami, ale aj rastlinami alebo zvieratami, a po istej inkubačnej dobe vykazuje špecifický účinok. Botulotoxín je neurotoxín, pôsobí teda špecificky škodlivo na nervový systém. Botulotoxínom sa blokuje neuromuskulárny prenos, čiže prenos nervového signálu na svalovú bunku. Následkom je ochabnuté ochrnutie postihnutého svalu. Botulotoxín patrí k najsilnejším známym jedom. Už 0,1 mikrogramu, to je 0,0001 mg, je pre človeka smrteľných.


Z histórie

Botulizmus bol po prvýkrát popísaný v r. 1820 Justinom Kernerom na podnet epidémie, ktorá bola spôsobená požitím znečistenej klobásy/salámy. Až v r. 1897 sa van Ermengovi podarila izolácia botulotoxínu. V západných vyspelých civilizáciách sa otrava botulotoxínom medzičasom stala veľmi zriedkavá. Ak sa objavia príznaky tohto druhu, potom väčšinou doma spracovanými potravinami. Tak sa otrávili v polovici júla 2002 vo Fürstenwalde/Brandenburg štyri osoby doma zaváranou pečeňovou klobásov z diviny. 52-ročná žena zomrela mesiac potom, kým ostatné tri osoby otravu po dlhých týždňoch pobytu v nemocnici prežili.


Pôvodca ochorenia

Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Botulotoxín je tvorený baktériou Clostridium botulinum.

Clostidium botulinum je gram-pozitívna, spóry tvoriaca tyčinkovitá baktéria, ktorá patrí k rodu bacillaceae. Iní zástupcovia tohto rodu, ktorí môžu tvorením toxínov vyvolať život ohrozujúce ochorenie, sú napr. Clostridium perfringens (plynová sneť), Clostridium tetanie (tetanus) alebo Bacillus anthracis (slezivnová sneť). Spóry Clostridia botulina sa vyskytujú na celom svete. Spóry slúžia na zachovanie, šírenie a rozmnožovanie klostrídií.

Existujú rôzne typy Clostridia botulina. Pre človeka sú nebezpečné toxíny typov A, B, E a F. Clostridium botulinum je obligátne anaeróbna baktéria. To znamená, že len pri neprítomnosti kyslíka je životaschopná a môže tvoriť toxíny.


Častosť

Botulizmus sa vyskytuje sporadicky.


Prenos

Pretože spúšťačom ochorenia je toxín a infekcia nenastáva baktériou, jedná sa o otravu a nie o nákazlivé ochorenie. Toxín je prevažne prijatý spolu s potravou, preto sa jedná o otravu jedlom. Osobité ohrozenie vychádza pritom z potravinových konzerv bohatých na bielkoviny, ktoré obsahujú napr. mäso, ryby alebo strukoviny, ktoré sú znečistené Clostridiom botulinom. Pri uzatvorení vzduchu sa baktéria môžu rozmnožovať a tvoriť toxíny.

Pri priemyselne vyrábaných konzervách je nebezpečenstvo pomerne malé, doma vyrábané konzervy ukrývajú vyššie riziko. V ca. 90 % všetkých prípadov botulizmu boli zdrojom toxínu domáce konzervy. Podozrivé sú všetky konzervy, ktoré sú vyvíjaním plynu naduté, resp. poháre, ktorých vrchnáky na gume viečka nedržia. Zvýšené nebezpečenstvo vychádza aj z údeného mäsa a rýb. Vo všeobecnosti majú botulotoxínom znečistené potraviny chuť a pach kyseliny maslovej (butánovej), pretože klostrídie uvoľňujú bielkoviny štiepajúce enzými. Avšak pri type E sa potravniny zdajú úplne normálne. Typ E sa vyskytuje prevažne pri rybacích konzervách, resp. údených rybách.

Rozhodujúce pre šírenie toxínu je schopnosť Clostridia botulina tvoriť spóry. Zahriatím potravín na ca. 100 °C sa klostrídie síce zničia, spóry sú však odolné voči teplu a môžu prežiť ohrievanie na 100 °C niekoľko hodín. Pri uzavretí vzduchu môžu spóry vytvárať nové klostrídie a toxíny. Spóry však môžu byť zničené počas 30 minút v 120 °C horúcej pare. Botulotoxín naopak nie je tepelne odolný: zničí sa varením danej potraviny v priebehu niekoľkých sekúnd.

Osobitná forma botulotoxínu postihuje dojčatá v prvých mesiacoch života, hovorí sa potom o infantilnom botulizme. Táto forma botulizmu bola prvýkrát popísaná v r. 1976. Rozhodujúce tu nie je požitie botulotoxínu, ale požitie spór, ktoré sa obzvlášť často vyskytujú v mede. V dôsledku osobitných podmienok v detskom čreve, ktoré umožňujú rozmnoženie anaeróbnych baktérií pri uzavretí kylíka, nastáva tvorenie toxínu až v čreve pacienta. Napriek vylučovaniu klostrídií, spór a toxínov so stolicou, nie sú doteraz známe prenosy botulizmu medzi jednotlivými ľuďmi.

Toxín môže byť v princípe aj vdýchnutý a prijatý cez pľúca. To je však veľmi zriedkavý prípad. Ďalšou skôr zriedkavou formou prijatia botulotoxínu je ranami, ktoré sú infikované klostrídiom. O tejto forme botulizmu bolo prvýkrát referované v r. 1951.


Inkubačná doba

Inkubačná doba činí podľa požitia jedu spravidla 12 až 36 hodín. Čím je inkubačná doba kratšia, tým ťažšia je otrava a primerane k tomu je potom aj vyššia miera úmrtnosti. Pri obzvlášť malých množstvách jedu však inkubačná doba môže trvať až do desiatich dní.

Ak pacient požil spóry a rozmnoženie klostídií s tvorením toxínu prebieha až v čreve pacienta, nie sú spätné závery o inkubačnej dobe možné.


Symptómy

Ťažkosti pri botulizme vznikajú v dôsledku blokovania prenosu signálu medzi nervami a svalmi. Prejavujú sa ako ochrnutie daných svalov.

Najprv sú postihnuté očné svaly. Pacienti vidia nejasne, sú svetloplachí, sťažujú sa na dvojité videnie a len ťažko môžu udržať oči otvorené. Pri ďalšom priebehu choroby sa vyskytujú znaky bulbárnej paralýzy. Pod tým rozumieme javy ochrnutia svalov pier, jazyka, podnebia a hrtanu. To vedie k rečovým poruchám a hlavne k ťažkým poruchám prehĺtania s nebezpečenstvom aspirácie, čiže pohltenia jedla, nápojov alebo slín do dýchacích ciest. Poruchy pri prehĺtaní sú dodatočne zosilnené výrazným suchom v ústach.

Ak ochrnutie zasiahne svalstvo vnútorných orgánov, vyskytuje sa nevoľnosť, zvracanie, hnačky, neskôr zápchy a kŕčovité bolesti brucha. Ochrnutia sa šíria od hlavy zostupne na všetky svaly. Obzvlášť nebezpečné je ochrnutie dýchacieho svalstva, ktoré bez ošetrenia vedie k smrti zadusením. Počas celého priebehu ochorenia sú pacienti pri plnom vedomí.

Dojčatá s botulizmom sú nápadné všeobecným nepokojom ako aj odporom k prijímu potravy. Poruchy pri prehĺtaní ako aj neschopnosť otvoriť očné viečka sú až prídavné symptómy. Ďalším postupovaním ochorenia dochádza ku slabosti celého svalstva. Ak ochrnie dýchacie svalstvo, vzniká nebezpečenstvo ohrozenia života. Je celkom možné, že niektoré prípady takzvaného náhleho detského úmrtia sú spôsobené infantilným botulizmom.


Diagnóza

Diagnóza sa stanovuje na základe typických neurologických ťažkostí pacientov v súvislosti s požitím zaváraním, resp. údenín. Často sú postihnuté viaceré osoby naraz. Na uistenie sa o diagnóze, sa na myši prenesie sérum pacienta raz s a raz bez súčasného podania antitoxínu, čiže protijedu. Ak uhynú myši, ktoré nedostali žiadny antitoxín, ide určite o botulizmus.


Liečba

Pacietni s podozrením na botulizmus musia byť ihneď prijatí do nemocnice. Liečba zahŕňa elimináciu jedu, čiže odstránenie botulotoxínu z tela, podanie antitoxínu, čiže protijedu, ako i symptomatickú liečbu, čiže liečenie ťažkostí.



Eliminácia jedu

Pretože botulotoxín spôsobuje aj ochrnutie svalstva žalúdočno-črevného traktu, udáva sa pokus o odstránenie toxínu tak zo žalúdka ako aj z čreva. Cieľ spočíva v zabránení ďalšej resorpcie, čiže prijatia jedu zo žalúdočno-črevného traktu do krvi. Toto je možné napr. výplachom žalúdka a podaním preháňadiel.



Antitoxím

Vlastná liečba spočíva v podaní antitoxínu, čiže protijedu. Existuje trivalentný antitoxín, ktorý je účinný proti typom A, B a E. Ak je typ botulotoxínu známy, resp. už určený, môže byť podávaný aj monovalentný antitoxín. Antitoxín pochádza z koňa a môže vyvolať alergické reakcie, ako napr. sérovú chorobu, ale aj anafylaktický šok. Pred podaním antitoxínu sa prevádza na pacientovi testovanie, napr. podaním malého množstva antitoxínu bezprostredne pod kožu. Ak nedôjde k alergickej reakcii, podáva sa antitoxín priamo do žily. Antitoxín môže inaktivovať iba botulotoxín nachádzajúci sa v krvi a nie viazaný na tkanivové štruktúry.



Symptomatická terapia

Mimo podania antitoxínu je nutná symptomatická liečba pacienta orientovaná na ťažkosti. K tomu patrí, najmä pri ochrnutí dýchacieho svalstva, respirácia pacienta. Pri poruchách pri prehĺtaní je často nutná umelá výživa, ako aj odsanie obsahu žalúdka, aby sa zabránilo aspirácii s nebezpečenstvom zápalu pľúc.

Liekmi, ktoré umožňujú prenos vzruchov medzi nervami a svalmi, môže byť taktiež dosiahnuté zlepšenie ťažkostí. Prostigminom môže byť napr. priaznivo ovplyvňované ochrnutie črevného svalstva. Cholinergiká zase zlepšujú rozmazané videnie. Dojčatá s botulizmom sú liečené čisto symptomaticky. V ťažkých prípadoch sa môže zvážiť výmenná transfúzia krvi. Od podania antitoxínu by sa podľa možnosti malo upustiť.

Ak sú východiskovým bodom botulizmu infikované rany, je operatívne ošetrenie väčšinou nevyhnutné. Dodatočne sa odporúča podávanie antibiotík, ktoré pôsobia proti Clostridiu botulinu, ako napr. penicilín.


Komplikácie

Najviac obávanými komplikáciami pri pacientoch s botulizmom sú ochrnutia dýchacieho svalstva, ktoré neošetrené vedú k smrti, a zastavenie srdca.


Prognóza

Ide o ťažké, život ohrozujúce ochorenie. Zotavenie po prekonanom ochorení trvá mesiace. Prejavy ochrnutí miznú mnoho mesiacov len veľmi pomaly.


Letalita

Úmrtnosť pri botulizme bola pred zavedením používania antitoxínu až 90 %. Odkedy je k dispozícii antitoxín, mohla úmrtnosť významne klesnúť až na ca. 10 – 15 %.



Profylaxia

Botulizmu možno úspešne predchádzať tým, že sa zriekneme požitia potravín zo vzdutých konzerv, resp. z netesne uzavretých pohárov. Pretože môže byť botulotoxín teplom zničený, mali by byť potraviny v pochybných prípadoch krátko zahriate, resp. povarené.

komunista
@abdul a @afataga , pred otáznikom a výkričníkom sa nepíše medzera.

@afataga , vymeň si klávesnicu, zasekáva sa ti tam výkričník, teraz je plno výpredajov, určite niečo nájdeš.
kecupicek
Pokiaľ sme doma údili klobásky, nechávali sme ich zavesené v komíne, kde postupne doschli. Niekedy nestihli. Uchmatli sme si každý po jednej, posadali na sánky a sánkovali sme sa až do večera. Klobásky konzervuje soľ, nie dym, ten je len pre vôňu. Pokiaľ sme chceli čerstvo vyúdené klobásky využiť ku kapuste a zemiačkom ako rýchly obed, natlačili sme ich do 7 dl
pohárov veľmi natesno a zaliali olejom. Sterilizovali sme ich 2,5 hodiny. Aj neúdené klobásky a mäso sme natlačili do pohárov a zaliali horúcou bravčovou masťou. Jedli sme ich vždy v lete, keď nebol čas variť a nikdy sa nám nič nepokazilo. Takto sa to robilo než neboli mrazničky, dnes tam dávame všetko.
45678
@Abdul

Mám dlhoročnú,osobnú skúsenosť, klobásy po vyudeni necháme vyvetrať od dymu cca týždeň a potom ukladáme do kameninoveho súdka a zasypavame soľou, a potom postupne vyberám ,vydržia kým sa nezjedia:-) recept som si priniesla Ruska ešte pred 30rokmi.
abdul
@45678 (4.1.2019 15:01)

Trochu neskoro reagujem, ale toto je asi ten správny postup. Koľko tej soli tam treba nasypať ? Ďakujem za radu.
45678
@Abdul (15.1.2019 10:23)

Záleží na tom,koľko je klobás:-) klobásy kladiem po vrstvách a každú vrstvu zasypeme soľou .Soľ sa dá použiť opakovane ak ju vysusis. Je to skutočne výborný spôsob uskladnenia ,aké klobásy vlozis,také vyberieš.Nech sa Ti dari, všetko dobré prajem.
1x abdul