O Varecha.sk

keramické hrnce z bulharska

roman1963 - bez fotkyroman1963, 12. apríla 2013

Dobrý deň.
Rád by som si zaobstaral nejaké hrnce z Bulharska Chcel by som sa
sa spýtať l Babidky, či je možné ich objednať priamo z Bulharska,
alebo akým spôsobom ich ona kupuje, či v rámci dovolenky alebo
ako.

´Dakujem Roman

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
@roman , hrnce si kupujeme v Bulharsku keď sme na dovolenke .Chodievame tam takmer každý rok už viac ako 30 rokov .Takže mám to už odskúšané :-) Dajú sa kúpiť na trhovisku alebo priamo u keramikára , ale kúpiš hrnce v aj obchode .V každých domácich potrebách a železiarstvach /oni to majú také "dosť" pomiešané:-)/ Tie hrnce niekde volajú "gjuviče"/ u nás vravíme zväčša džuveč/ a na dedinách v nich donedávna varili všetko . Polievky , zeleninu , pečené aj dusené mäso . Sú formy na koláče , pekáče na pečenie hydiny či jahňaciny . My máme tých hrncov niekoľko - od najmenších s obsahom asi 0,5 litra /priateľka ich volá gjuvičetata/ až po 7 litrový pekáč . Ešte potrebujem jeden veľký pekáč na väčšiu hus alebo morku .Máme aj takú kameninovú platňu na pečenie priamo na ohni /volajú ju sač/ a tú používam aj na pečenie pizze namiesto pizzového kameňa a na pečenie pita chleba a chlebíkov tzv.pitiek ktoré robia v Bulharsku . Cena je rôzna - podľa toho , kde to kupuješ. Napr. 3 aj 5 L hrniec na dusenie mäsa stoji v Nesebri / kde sú ceny najvyššie/ maximálne 15 € , väčší aj 20€. Zväčša sa dá kúpiť aj za 10€. Je to vlastne niečo ako klasický rímsky hrniec ale je zvnútra aj zvonku glazovaný.Dajú sa kúpiť aj hrnce ktoré sú glazované iba zvnútra . Ak chceš vedieť viac , v profile mám mailovú adresu tak mi napíš.
monika456
@roman1963 ja som si kúpila na keramických trhoch v Pezinku, konajú sa každý rok a predával ich tam pán priamo z Bulharska..... ak to nemáš ďaleko, tak ich odporúčam navštíviť, je tam nádherný výber všetkého možného :)
roman1963
Ďakujem za informácie. Asi by bolo optimálne dať si ich kúpiť, keby náhodou nejaký známy šiel na dovolenku do BG. Aspoň by som ušetril nejaké Euro. Ja sa zatiaľ nechystám, bohužiaľ.
roman1963
Dakujem za informácie. Dúfam, že mi to vyjde a pôjdem tam. Určite to musí byť zaujímavé, ešte som na takých trhoch nebol
marikafil
A musia byť bulharské? Lebo ja som nakúpila Sekulskú keramiku, sú rôzne formy a dekóry - hrnčeky, kanvičky, nádoby na cibuľu a cesnak, chlebníky - až po pekáče na hus alebo kačku. Výrobca chodieva na rôzne akcie po Slovensku, ja som pôvodne kúpila chlebník na Výstave nábytku v Nitre (v marci tento rok) a potom som ho ešte našla v Tesco Lamač.  www.sekulskakeramika.sk
roman1963
Ja si myslím, že nemusia, aj ked nie som až taký odborník, aby som mohol posúdiť kvalitu hrncov. Hlavne, že splnia účel. Ako si spokojná?
roman1963
Tak som bol na tých trhoch v Pezinku. Bolo to skvelé, veľmi sa mi tam páčilo. Videl som tam zaujímavé a pekné výrobky, veľmi pestré a rozmanité. Chcel by som ísť aj na druhý rok,a ak budem môcť. Kúpil som si štyri hrnce od toho Bulhara, boli pekné a cenovo veľmi prijateľné. Už som v nich aj varil a je to fakt rozdiel v tej chuti.